Γενική

«Εθνικά επικίνδυνες οι υποσχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου»

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θράκη:

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Με αφορμή το βιβλίο του κ. Μιχάλη Μπουναρτζίδη «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες» ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις που έχουμε στη χώρα μας και στην περιοχή της Θράκης. Ο κ. Σγουρίδης δεν δίστασε να φωνάξει ψιθύρους που μιλούν για ανεξαρτησία της Θράκης και για φόβους που μιλάνε για το επόμενο Κόσσοβο.
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και τις υποσχέσεις του στους μουσουλμάνους που μιλούν την τουρκική γλώσσα, τις χαρακτήρισε: «εθνικά επικίνδυνες». Συγκεκριμένα δήλωσε στην XanthiNews ο κ. Σγουρίδης: «Δυστυχώς αποδεικνύεται και από τα τελευταία γεγονότα το θέμα της ανεξαρτησίας της Θράκης που ψιλοκουβεντιαζόταν παλαιότερα, σήμερα μπορεί να είναι το επόμενο Κόσσοβο. Και οι κινήσεις που γίνονται πολιτικά οι οποίες κάθε άλλο πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους. Άρα προσοχή για τις καινούργιες πατρίδες.
Παίζουν τη Θράκη στα ζάρια για μια χούφτα ψήφους.
Τελευταία αυτό που έγινε με τον πρωθυπουργό επάνω στο Δημάριο. Θα έπρεπε να δίνονται τα διπλώματα με εξετάσεις στην τουρκική; Είναι δυνατόν; Υπάρχει κανένας μουσουλμάνος που δεν έχει δίπλωμα; Κόλλησε κανένας σ αυτό το ζήτημα; Ανέξοδες υποσχέσεις. Αντιθέτως αντί να δούμε το θέμα της ανεργίας, που τα σκεπάρνια είναι κρεμασμένα και δεν δουλεύει κανένας και άλλα παρόμοια θέματα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή, δίνουμε υποσχέσεις που είναι εθνικά επικίνδυνες».
Στην ερώτηση μας αν προβλέπει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ακυβερνησία το αμέσως χρονικό διάστημα επεσήμανε: «Το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει να κάνει κυρίως με το ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αλλά οι εκλογές δεν λύνουν προβλήματα. Λύνονται όταν πράγματι υπάρχει ένας συνεπής χειρισμός των γενικότερων και ειδικότερων ζητημάτων και όταν υπάρχει μια συνέχεια και μια συνέπεια».
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Όσο για το αν η αναστάτωση στον αραβικό κόσμο θα επηρεάσει τη χώρα μας ο ίδιος μίλησε για το «πείραμα του ΔΝΤ που για πρώτη φορά γίνεται σε χώρα η οποία βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και είναι ένα στοίχημα που θέλουν να το πετύχουν. Φοβάμαι πολύ ότι μέχρι τώρα δεν δίνεται αυτή η εντύπωση».
ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Τέλος στην ερώτηση εάν ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εάν θα διατύπωνε αυτές τις θέσεις σημείωσε με νόημα: «Θα καταψήφιζα το Μνημόνιο». Άρα δεν θα ήσασταν και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ λόγω του πειθαρχικού…σχολιάσαμε και έφυγε χαμογελώντας…
Θα μπορούσε ίσως να πει ότι εκ του ασφαλούς κάνει τέτοιες γενναίες δηλώσεις, αλλά το θέμα είναι ότι τις κάνει. Ήταν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επί είκοσι χρόνια και έντεκα χρόνια Αντιπρόεδρος της Βουλής. Όσα λέει βασίζονται σε γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα που γνωρίζει.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΟΣΣΟΒΟ; ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ
Πάντως για τον χαρακτηρισμό Κόσσοβο επιμένουμε ότι είναι βαρύς καθώς εδώ στη Θράκη δεν δικαιούται κανείς να μιλάει για καταπίεση. Αντιθέτως μιλάμε για μεγάλα προνόμια και κίνητρα τα οποία δίνονται διαρκώς από τις ελληνικές κυβερνήσεις στη μειονότητα. Οι πρόοδοι που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν σβήσει όλα τα λάθη του παρελθόντος και οι απλοί άνθρωποι της μειονότητας τα γνωρίζουν όλα αυτά. Έχουμε ίδια προβλήματα και ίδιες έννοιες. Η ειρηνική και αρμονική μας συμβίωση αποτελεί παράδειγμα προς όλους. Η μειονότητα θα δώσει την απάντηση τους σε όσους επιβουλεύονται το μέλλον της Θράκης.
ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και εξήγγειλε ότι από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία (ΕΠΑΔ), στην οποία θα γίνονται δεκτοί οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων.
Πέραν αυτού, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα παρασχεθεί δυνατότητα ούτως ώστε οι προφορικές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης να γίνονται και στην τουρκική γλώσσα, ενώ εξήγγειλε και την ενίσχυση των ΚΕΠ της περιοχής με ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης έγινε αποδέκτης παραπόνων εκ μέρους μαθητών του χωριού, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο και έχουν δυνατότητα παρακολούθησης όλων των τηλεοπτικών καναλιών. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα από τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να δημιουργηθούν διαδικτυακές υποδομής στην περιοχή. Τέλος είπε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα των διοικήσεων των βακουφίων, ενώ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης της τοπικής μονοκαλλιέργειας καπνού τύπου μπασμάς.

Σχετικά Άρθρα