Γενική

Η ιστορία της Θράκης μέσα από μεγάλες αλήθειες

«Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μιχάλη Μπουναρτζίδη του οποίου η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης. Για το βιβλίο μίλησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Θανάσης Μουσόπουλος φιλόλογος- συγγραφέας και ο κ. Δανιήλ Λεοντιάδης συνταξιούχος γεωπόνος της ΑΤΕ και στενός φίλος του συγγραφέα. Το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Θράκης.

Παρουσίαση του βιβλίου: «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες»

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Καημός του κ. Μιχάλη Μπουναρτζίδη ήταν να μάθει την ιστορία της Θράκης και γενικότερα του τόπου. Η καταγωγή του είναι Αδριανουπολίτικη, Ορτακινή και Κομοτιναίικη. Ο πατέρας του γεννήθηκε στο Σουφλί κι η μάνα του στην Ξάνθη. Εδώ γεννήθηκε το 1947, εδώ μεγάλωσε και τέλειωσε το σχολείο. Δύο με τρεις φορές το χρόνο έρχεται γιατί όπως λέει αγαπάει τον τόπο του. Σε δηλώσεις του σημείωσε για τον λόγο που έγραψε το βιβλίο: «Κακά τα ψέματα κανείς δεν ξέρει την πρόσφατη ιστορία. Και μετά σκέφτηκα ότι πρέπει να ξέρουν κυρίως οι νέοι αλλά και οι παλιοί. Ξεκινά από τον ρωσοτουρκικό πόλεμο 1877- 1888 μέχρι το 1922. Είναι δύο παράλληλες ιστορίες. Ο ένας ο παππούς έχει πάει στρατιώτης σε τρεις στρατούς: βουλγάρικο, ελληνικό, τούρκικο και ο άλλος δεν έχει πάει σε κανέναν αλλά πήγε όμηρος στην Τουρκία.
Οι καινούργιες πατρίδες είναι αυτές που ζούμε. Η προσευχή τους είναι ένα κομμάτι προς το τέλος του βιβλίου που αν το πω τώρα είναι σαν να το διάβασε κανείς. Αλλά αφορά μια κουβέντα που είπε ένας φαντάρος σε έναν άλλο».
ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ
Τα παραπάνω λόγια είναι του πρώην Αντιπρόεδρου της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος μίλησε για το βιβλίο: «Ο Μιχάλης έκανε μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια που έχει να κάνει με το ότι η ιστορία των Θρακιωτών που δεν είχε καταγραφεί μέχρι τώρα, να την καταγράψει στην καθημερινότητα της. Ανάμεσα στους δύο βαλκανικούς πολέμους, στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Λυρικό, κρατώντας την ντοπιολαλιά στους διαλόγους και σε light μορφή την θρακιώτικη λαλιά στην αφήγηση. Όμως μέσα από εκεί αναδεικνύονται και μεγάλες αλήθειες που έχουν να κάνουν αντί για προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες, να έχουμε προσοχή για τις καινούργιες πατρίδες. Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν την ιστορία για να ψιλιαστούν και θα πρέπει κι εμείς που την ξέρουμε ή την έχουμε ακουμπήσει μέσες άκρες να έχουμε περισσότερη προσοχή».
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ
Κυριολεκτικά ομογάλακτοι είναι ο συγγραφέας με τον Δανιήλ Λεοντιάδη συνταξιούχο γεωπόνο της ΑΤΕ και μας εξήγησε τους στενούς δεσμούς που τους ενώνουν: «Με διαφορά δύο ημερών, ήμασταν ευτραφή σαν νεογέννητα και δεν έφτανε το γάλα των μητέρων μας και βυζαίναμε από κοινή τροφό. Μαζί στην ίδια γειτονιά, μαζί μεγαλώσαμε, μαζί πήγαμε σχολείο, μαζί σπουδάσαμε. Το ωραίο ήταν ότι και οι σπουδές μας ήταν παρεμφερείς. Ο Μιχάλης δασολόγος, εγώ γεωπόνος και οι δύο στην Αγροτική Τράπεζα και οι δύο βγήκαμε το 2007 στη σύνταξη. Και ακόμη μια σύμπτωση όταν υπηρετούσα στη Σταυρούπολη, η κόρη του η Μυρτώ έκανε το αγροτικό της στο ΕΣΥ Σταυρούπολης».
Για το βιβλίο σημείωσε: «Κάνει αναφορά στις ρίζες των γονιών του και των προγόνων του. Τουλάχιστον οι Θρακιώτες, οι Ξανθιώτες να ανταποκριθούν.
Το περιεχόμενο του βιβλίου δείχνει την αγωνία των τότε προσφύγων στους βαλκανικούς πολέμους για το τι θα βρούνε στις νέες πατρίδες που θα πάνε. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ευχόμαστε να ζήσουμε ειρηνικά αλλά όλες αυτές οι αναταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να μας κάνουν επιφυλακτικούς και να επαγρυπνούμε».
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος Συγγραφέας χαρακτήρισε το βιβλίο αποκάλυψη και είπε πως κινείται ανάμεσα στη λογοτεχνία και την ιστορία και τόνισε: «Ένας που δεν γνωρίζει ιστορία μπορεί να την γνωρίσει και συγκεκριμένα της ενιαίας Θράκης από το 1880- 1920. Οι άνθρωποι που ζούνε σ αυτό το χώρο τραβούν πάρα πολλά και μέσα από τα βιώματα τους μαθαίνουμε την ιστορία και την πορεία αυτών των ανθρώπων».

Σχετικά Άρθρα