Γενική

Αίτηση ακυρώσεως από το Δήμο Σταυρούπολης για τη συνένωση με την Ξάνθη

Κατατέθηκε αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Σταυρούπολης Ν. Ξάνθης κατά της αναγκαστικής συνένωσης του εν λόγω Δήμου με τον Δήμο Ξάνθης, που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Καλλικράτης. Στην αίτηση αυτή ακυρώσεως που υπογράφεται από τους Καθηγητές Δημοσίου Δικαίου και Συνταγματικού Δικαίου αντιστοίχως κ.κ. Μ. Μουστάκα και Κ. Χρυσόγονο, προβάλλεται ως πρώτο επιχείρημα η αντίθεση με το Σύνταγμα και το Kοινοτικό Δίκαιο της παραπάνω αναγκαστικής συνένωσης, δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Σταυρούπολης και κυρίως η ορεινότητά του. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τόσο το Σύνταγμά όσο και το Κοινοτικό Δίκαιο εμπεριέχουν σαφείς διατάξεις για την λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την προστασία των ορεινών περιοχών, οι οποίες δεν φαίνεται να λήφθηκαν επαρκώς στην προκειμένη περίπτωση.
Αν δικαιωθούν ανατρέπουν τον Καλλικράτη!…

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Ο νέος Δήμος Ξάνθης που προκύπτει από την αναγκαστική συνένωση, δεν είναι λειτουργικός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, κάτι που συνιστά υπέρβαση των ορίων της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη να οργανώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και να αναδιατάσσει τις μονάδες της, όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος», τονίζεται στην αίτηση ακυρώσεως. Αυτό άλλωστε έχει δεχθεί και το Συμβούλιο Επικρατείας στο πλαίσιο της μέχρι τώρα νομολογίας του. Ενώ, προβάλλεται το επιχείρημα ότι η εν λόγω αναγκαστική συνένωση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου προβλέπεται ότι οι δημόσιες υποθέσεις θα πρέπει να ασκούνται κατά προτίμηση από αρχές που είναι εγγύτερα στους πολίτες.
Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης δήλωσε στην XanthiNews για την αίτηση ακυρώσεως: «Εμείς όπως και στο παρελθόν είχαμε πει, οι πολίτες του Δήμου Σταυρούπολης θίγονται από αυτό το σχέδιο τα συνταγματικά τους δικαιώματα αλλά και δικαιώματα που απορρέουν από τους ευρωπαϊκούς χάρτες της τοπικής αυτονομίας.
Είχαμε πει ότι θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως κατά του νόμου αυτού γιατί θεωρούμε ότι δεν συμπεριλήφθηκε το θέμα της ορεινότητας, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν συμπεριλήφθηκαν επίσης το ότι στην διοικητική διαίρεση απαραίτητα στοιχεία είναι τα κοινωνικά, τα οικονομικά και τα συγκοινωνιακά.
Θα ακολουθήσει αν χρειαστεί και η αίτηση προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οποιοδήποτε από αυτά τα τρία Δικαστήρια δώσει και δικαιώσει το Δήμο είναι υποχρεωμένος ο Έλληνας νομοθέτης την ίδια ώρα να δώσει οντότητα στο Δήμο Σταυρούπολης και να προκηρύξει εκλογές τόσο στο Δήμο Ξάνθης όσο και στο Δήμο Σταυρούπολης ξεχωριστά. Από την πλευρά της πολιτείας δεν υπάρχει το δικαίωμα της έφεσης».
Η ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και βέβαια θα σημάνει εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο και σε περίπτωση που είναι καταδικαστική η απόφαση θα ανατραπεί ο «Καλλικράτης» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης σχολίασε σχετικά: «Όμως αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς είναι ότι οποτεδήποτε εκδικαστεί και δικαιώσει τους πολίτες θα μπούνε τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά στα κυρίαρχα δικαιώματα τους. Και δεύτερον δεν λέμε ότι όλα τα στοιχεία του είναι αρνητικά, όμως τα περισσότερα είναι συντριπτικά αρνητικά, αποδυναμώνει την περιοχή, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ευρωπαϊκό χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης που μιλάει για τις δημόσιες υποθέσεις ότι θα πρέπει να τις ασκούν οι αρχές που είναι εγγύτερα στους δημότες. Πιστεύουμε ότι θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους».
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο κ. Καρασακαλίδης δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει κανέναν στις εκλογές της 7 ης Νοεμβρίου: «Η απόφαση μου είναι οριστική και αμετάκλητη. Δεν θα συμμετέχω στις εκλογές. Έχω αποδεσμεύσει όλους τους συνεργάτες μου να αποφασίσουν. Θα βγω στους πολίτες και θα τους ζητήσω να ψηφίσουν και να στηρίξουν τους άριστους».
Όσο για τις φήμες που ακούγονται στο παρασκήνιο ότι θα στηρίξει τον κ. Χρήστο Πούλιο σημείωσε: «Για μένα η πολιτική ποτέ δεν ήταν παρασκήνιο. Ήταν προσκήνιο. Ας έρθουν στο προσκήνιο να κάνουμε μια δημόσια συζήτηση για όλα αυτά. Αυτό που γίνεται στο νέο Δήμο θυμίζει κάτι σαν scouting ποδοσφαιρικό. Αντί να καθίσουμε να συζητήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τις αλλαγές που θα φέρει στον τρόπο της ζωής των πολιτών το σχέδιο από το 2011 καθόμαστε και ασχολούμαστε με το ποιος πήρε ποιον στα πλαίσια της μεταγραφολογίας.
Όσο πιο γρήγορα μπούμε σε μια δημόσια συζήτηση και σε έναν γόνιμο διάλογο για αυτά που έρχονται στο Σχέδιο, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και θα την δούμε στα μάτια».

Σχετικά Άρθρα