ΡοδόπηΤελευταία Νέα

Εσπερινός στον αρχαιολογικό χώρο της Αναστασιούπολης

Εξαιρετικός αρχαιολογικός χώρος αλλά δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς από την πολιτεία

Το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαΐου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής χοροστάτησε στην ακολουθία του αρχιερατικού εσπερινού για τη γιορτή του Αγίου Θεοφάνους, επισκόπου Περιθεωρίου – Αναστασιούπολης, στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, πλησίον του χωριού Αμαξάδες Ροδόπης.

Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται ερείπια οχυρώσεων της αρχαίας πόλης Αναστασιούπολης (5ος – 9ος αιώνας) και του Περιθεωρίου (9ος αιώνας και μετά) τα οποία χρονολογούνται από τα παλαιοχριστιανικά και μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οχύρωση ήταν γνωστή ως Μπουρού Καλέ (τουρκικά: Το κάστρο της Μπουρού – δηλαδή το κάστρο της λίμνης Βιστωνίδας). Η αρχαία πόλη αποτελούσε σημαντικό λιμάνι του Αιγαίου (μέσω της λίμνης Βιστωνίδας). Αρχικά η πόλη ονομαζόταν Αναστασιούπολις και στη συνέχεια πήρε το όνομα Περιθεώριον, ενώ υπάρχει και η θεωρία ότι είναι δύο πόλεις ξεχωριστές.


Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εξαιρετικός, ωστόσο η πολιτεία δεν τον έχει αναδείξει επαρκώς. Τέτοιες ενέργειες της Μητρόπολης «φωτίζουν» και πολιτισμικά τον τόπο.

Πηγή: Χρόνος

Σχετικά Άρθρα