Γενική

Προσπάθεια αναστροφής του κακού κλήματος για το γηροκομείο Ξάνθης

Το νέο ΔΣ καταβάλει προσπάθειες βελτίωσης για το ίδρυμα

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Πολλά και αισιόδοξα μηνύματα αποκόμισαν οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης από την συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το νέο Διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου Ξάνθης την Τρίτη το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Παρόντες στη Συνέντευξη ήταν ο Πρόεδρος Γιάννης Παπαχρόνης και τα μέλη του Δ.Σ. Πόπη Συμεωνίδου, Μαρία Καραλευθέρη, Πάτροκλος Γάντζος, Μπάμπης Νασόπουλος, Β. Αντωνιάδου, Σ. Σταματιάδης, Θ. Νιζαμίδη, Τάσος Αντωνιάδης.

Ο νέος πρόεδρος κ. Γιάννης Παπαχρόνης ενημέρωσε για όλες τις κινήσεις που έχει κάνει το νέο Δ.Σ. 50 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ενώ ξενάγησε τους δημοσιογράφους στους χώρους του, τους οποίους ξεκινά να ανακαινίσει καθώς η κατάστασή τους είναι χάλια.

Το κτίριο του Γηροκομείου έχει ηλικία 50 ετών, έχει δυναμικότητα 65 ατόμων, φιλοξενεί 55 γέροντες και 18 εργαζόμενους. Έχει ετήσιο προϋπολογισμό 650.000 ευρώ, στον οποίο όμως δεν προσμετρώνται οι δωρεές υπηρεσιών ή ειδών από ανθρώπους της πόλης. Το 1/8 του Προϋπολογισμού καλύπτεται από την κρατική αρωγή και τα υπόλοιπα από τις συντάξεις των τροφίμων, από έσοδα των ακινήτων του και, το μεγαλύτερο μέρος, προέρχεται από τις δωρεές των Ξανθιωτών.

Στόχος του νέου Δ.Σ. είναι να ανοίξει το Γηροκομείο τις πόρτες του προς τον κόσμο. Και για αυτό τον σκοπό στα σχέδια βρίσκεται μια ετήσια γιορτή που θα συμμετάσχουν οι εθελοντικές οργανώσεις με τις οποίες υπάρχει ήδη δίαυλος επικοινωνίας.

Προχωρά η ιδέα που είχε εκφραστεί για τη δημιουργία ενός δεύτερου, αποκεντρωμένου, τραπεζιού της Αγάπης που θα στεγάζεται στο Γηροκομείο ενώ στα σχέδια του Ιδρύματος είναι μια σειρά από άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες, εκφράζοντας τις αμφιβολίες για το κατά πόσο στην πόλη θα υλοποιηθούν όσα έχουν προαναγγελθεί σε επίπεδο κοινωνικών Φαρμακείων κλπ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη οικοδομικής άδειας δημιουργεί συνεχή προβλήματα στο Ίδρυμα καθώς χωρίς αυτήν δεν μπορεί να κάνει μια σειρά από ενέργειες όπως η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών.

Ταυτόχρονα η Διοίκηση μεριμνά για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και της λειτουργίας του με πρώτο βήμα την αντικατάσταση των μηχανημάτων της κουζίνας, έχοντας ήδη αποσβέσει τις αγορές που έγιναν. Στόχος του γηροκομείου είναι κάθε Μεγάλη Τετάρτη να διοργανώνει ένα Ράδιο-Μαραθώνιο για την ενίσχυση του ιδρύματος, ζητώντας την υποστήριξη των Μ.Μ.Ε. σε αυτή την προσπάθεια, ενώ σε διάφορες επιχειρήσεις της Ξάνθης θα τοποθετηθούν κουμπαράδες για την ενίσχυση του έργου του.

Σε σχέση με την ανέγερση του νέου Γηροκομείου της Μητρόπολης και τη μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει ο Γιάννης Παπαχρόνης ανέφερε ότι και τα δύο Ιδρύματα χρειάζονται και είναι απαραίτητα. Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη για το γεγονός ότι κάνοντας χρήση του δικαιώματός του να ορίσει τα 2 μέλη που συμπληρώνουν τα 7 αιρετά μέλη του Δ.Σ., ουσιαστικά το απεμπόλησε ορίζοντας τους δύο επιλαχόντες των Εκλογών Θ. Νιζαμίδη και Τ. Αντωνιάδη.

Σχετικά Άρθρα