Γενική

Έλληνες Πιο… Γερμανοί κι απ τη Μέρκελ;

Γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης

Η Γερμανική πρόταση για τον διορισμό Επιτρόπου που θα ελέγχει τα οικονομικά της χώρας μας, μπορεί να μπήκε προς ο παρόν στην άκρη, αλλά έγινε αφορμή για να ξεκινήσει και πάλι μια γνωστή τα τελευταία δύο χρόνια ιστορία.
Λιγοστοί -ευτυχώς- πολιτικοί, κάποιοι πανεπιστημιακοί αλλά και ορισμένοι δημοσιογράφοι θεώρησαν υποχρέωση τους να επιτεθούν στους «λαϊκιστές» που τόλμησαν να εκφράσουν δημοσίως την διαφωνία τους με αυτή την προσβλητική για έναν ολόκληρο λαό ιδέα.
Το τι ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες για όλους όσοι δεν συμφώνησαν -και το είπαν δημοσίως- με την τοποθέτηση Γερμανού γκαουλαϊτερ που θα φροντίζει αποκλειστικά και μόνο να ξεπληρώνουμε τα δανεικά μας αδιαφορώντας για την επιβίωση ενός ολόκληρου λαού, δεν περιγράφεται.
Προσωπικά θέλω να πω ότι το να εξεγείρεται κάποιος με μια πρόταση που ουσιαστικά επικυρώνει την αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει την δυσκολία των στιγμών που περνάμε. Το να γίνεται κάποιος έξαλλος όταν ακούει ορισμένους Γερμανούς κορυφαίους παράγοντες να μιλούν με τόσο απαξιωτικό τρόπο για τη χώρα μας δεν σημαίνει ότι συμμερίζεται την αστεία θεωρία του «όταν εμείς είχαμε πολιτισμό αυτοί ήταν πάνω στα δέντρα».
Προφανώς είναι απολύτως κατανοητό ότι οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση μας από το εξωτερικό. Αυτή που δεν είναι κατανοητή είναι η αντίληψη ορισμένων πώς ότι κάνουν οι άλλοι που μας δανείζουν είναι καλώς καμωμένο αφού ζούμε από τα χρήματα τους.
Την καλύτερη απάντηση πάντως και στην ίδια την πρόταση για επίτροπο και στους εν Ελλάδι υποστηρικτές της έδωσε η μεγάλη και έγκυρη Le Monde. Η Γαλλική εφημέριδα εγραψε ότι η πρόταση αυτή θυμίζει… Αιθιοπία. Και ότι ανάλογες πρακτικές χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στον…τρίτο κόσμο την δεκαετία του 80. Για να μην αναφερθώ στις αντιδράσεις κορυφαίων πολιτικών προσώπων όπως ο Νικολά Σαρκοζί αλλά και πολλών μελών του Ευρωκοινοβουλίου ακόμα και από την Μεγάλη Βρετανία.
Ενδεχομένως, ορισμένοι συμπατριώτες μας δεν τα πληροφορήθηκαν όλα αυτά. Η μήπως νιώθουν πιο Γερμανοί κι από τους ίδιους τους Γερμανούς;

Σχετικά Άρθρα