Γενική

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΑΣΟ -Η εγκύκλιος για τις νέες διαδικασίες απόκτησης και ποιοι φοιτητές το δικαιούνται


Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Πολλοί ξανθιώτες ενδιαφέρονται να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες για τις νέες διαδικασίες απόκτησης και για το ποιοι φοιτητές δικαιούνται το φοιτητικό πάσο. Σήμερα η Xanthi News δημοσιεύει την Εγκύκλιο που εστάλλει προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που απέστειλε ο Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας
Η εγκύκλιος αναφέρει: Υπηρεσία έκδοσης δελτίου ειδικού εισιτηρίου (πάσο)
Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής σχετικά με θέματα του δελτίου ειδικού εισιτηρίου (πάσο) σας γνωστοποιούμε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 αλλάζει ο τρόπος διανομής και τα κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων του.
Οι φοιτητές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους νια τη χορήγηση του πάσο από το δικτυακό τόπο paso.minedu.gov.gr , ο οποίος θα ενεργοποιηθεί με την έναρξη της λειτουργίας της υπηρεσίας. Κατόπιν, και αφού εγκριθεί η αίτηση από την οικεία Γραμματεία, θα μπορεί ο φοιτητής να παραλαμβάνει το Δελτίο του από το συγκεκριμένο σημείο παράδοσης, το οποίο θα έχει επιλέξει κατά την υποβολή της αίτησης του. Ως σημεία παράδοσης είναι προκαθορισμένα εμπορικά καταστήματα που έχουν προσδιοριστεί από τον ανάδοχο του έργου. Το τελικό κόστος για την παραλαβή του Δελτίου, μετά την διενέργεια του αντίστοιχου διαγωνισμού, ανέρχεται στα 2,46 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) και θα επιβαρύνει τον φοιτητή, ο οποίος όμως δεν θα χρεώνεται για την έκδοση φωτογραφιών και την αγορά της παλιάς κάρτας, όπως ίσχυε παλαιότερα σε πολλές περιπτώσεις. Το νέο δελτίο ειδικού εισιτηρίου (τύπου πιστωτική κάρτα) θα πληρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, με ενσωματωμένη την φωτογραφία του δικαιούχου, ειδικό ολόγραμμα ασφαλείας και τα στοιχεία του και με λατινικούς χαρακτήρες (για χρήση και στο εξωτερικό). Για την είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τα ίδια στοιχεία πιστοποίησης (όνομα χρήστη και κωδικό) με αυτά της υπηρεσίας «Εύδοξος». Αναλυτικές οδηγίες και παραδείγματα μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της νέας υπηρεσίας.
Οι δικαιούχοι του νέου δελτίου ειδικού εισιτηρίου είναι:
Οι φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών εφόσον δεν έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη φοίτησης (όπου ν η διάρκεια που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών).
Οι φοιτητές του δεύτερου κύκλου σπουδών για όσα έτη διαρκεί η φοίτηση τους,
σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.
Οι φοιτητές του τρίτου κύκλου σπουδών, για 4 έτη από την ημερομηνία εγγραφής
τους.
Δεν δικαιούνται δελτίο ειδικού εισιτηρίου οι φοιτητές που έχουν υπερβεί το εικοστό ένατο (29) έτος της ηλικίας τους, την ημέρα υποβολής της αίτησης, ή έχουν εισαχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση με κατατακτήριες εξετάσεις. Επιπλέον, η για οποιονδήποτε λόγο διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα παύση του δικαιώματος κατοχής του δελτίου ειδικού εισιτηρίου, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέφεται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.
Κάθε Γραμματεία θα συνδέεται με το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής από την οποία θα μπορεί να παρακολουθεί τις αιτήσεις των φοιτητών. Για την πρώτη σύνδεση θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία εισόδου (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) που χρησιμοποιεί ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος (χρήστης) της Γραμματείας για τη σύνδεση του με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ». Στη συνέχεια και εφόσον κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της Γραμματείας θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί νέους λογαριασμούς χρήστη και να εκχωρεί αναλόγως τα κατάλληλα δικαιώματα πρόσβασης και σε άλλους χρήστες της οικείας Γραμματείας.
Η Γραμματεία θα πρέπει να ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρίσει οι φοιτητές και αναλόγως να εγκρίνει, να ζητά από το φοιτητή διορθώσεις ή να απορρίπτει τις αιτήσεις. Η Γραμματεία θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να επεξεργάζεται και η ίδια τις αιτήσεις των φοιτητών. Η διαδικασία της έγκρισης θα πρέπει να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην καθυστερεί και η διαδικασία εκτύπωσης του Δελτίου. Αναλυτικές, βήμα προς βήμα, οδηγίες χρήσης της εφαρμογής της Γραμματείας για την Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου μπορείτε να βρείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο. Σε κάθε περίπτωση θα λειτουργεί Γραφείο Αρωγής χρηστών τόσο για τις Γραμματείες όσο και για τους φοιτητές στον αριθμό 801-11-31400.
Τέλος, για την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν συνεννόησης με τους συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΑΣΑ), παρατείνεται η ισχύς των δελτίων Ειδικού εισιτηρίου του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 ως και την 30η Σεπτεμβρίου 2011. Οι πρωτοετείς φοιτητές, ως την 30 η Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να κάνουν χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με τις αντίστοιχες εκπτώσεις, με την επίδειξη της Βεβαίωσης εγγραφής στο Τμήμα, την οποία εκδίδουν οι Γραμματείες, και την αστυνομική τους ταυτότητα, έως ότου παραλάβουν το επίσημο Δελτίο τους.

Σχετικά Άρθρα