Γενική

Έμπρακτη η βοήθεια της Μητρόπολης Ξάνθης στον άνθρωπο που υποφέρει


Βοήθεια από Φιλόπτωχο Ταμείο, φαγητό από το Τραπέζι της Αγάπης, Κατασκηνώσεις για παιδιά
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Δίπλα στον άνθρωπο που υποφέρει είναι η Μητρόπολη Ξάνθης, προσφέροντας βοήθεια είτε διανέμοντας 150 μερίδες φαγητού καθημερινώς, δίνοντας βοήθεια από το Φιλόπτωχο Ταμείο για επείγουσες ανάγκες και παρέχοντας την καλοκαιρινή περίοδο φιλοξενία σε 450 παιδιά και εφήβους στις Κατασκηνώσεις της Δρυμιάς.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων προέβη σε δηλώσεις στην XanthiNews για την έμπρακτη προσφορά της Μητέρας Εκκλησίας στα παιδιά της:
«Το Φιλόπτωχο Ταμείο βοηθάει για να πληρώσει κάποιος μια συνταγή για φάρμακα, για να αγοράσει γάλα για τα παιδιά, για να πληρωθεί το εισιτήριο για να πάει στο γιατρό στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα».
150 ΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Στο Τραπέζι της Αγάπης μοιράζονται 150 μερίδες. Ο Μητροπολίτης υπογραμμίζει: «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε παραπάνω. Από οικονομική και πρακτική πλευρά. Για να βγούνε 150 μερίδες χρειάζονται άνθρωποι να δουλέψουν και εμείς δουλεύουμε με εθελοντισμό».
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Στην ερώτηση που απευθύνουν πολλοί «γιατί δεν έχει λόγο η Εκκλησία στην κρίση» ο Μητροπολίτης μας απάντησε: «Όταν φιλοξενούμε στις Κατασκηνώσεις της Δρυμιάς 450 παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε με τους γονείς τους διακοπές, όταν βγάζουμε κάθε μέρα 150 μερίδες, όταν δίνουμε τα βοηθήματα από τα Φιλόπτωχα Ταμεία, αυτήν δεν είναι μια έμπρακτη προσφορά σ αυτήν την οικονομική κρίση; Τι να βγει και να πει;»
ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας δεν θα μπορούσε να πάρει μια ξεκάθαρη θέση στα όσα συμβαίνουν; Ο Επίσκοπος σημείωσε στην απάντηση του: «Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια έκκληση προς τους Έλληνες που έχουν χρήματα στο εξωτερικό να τα επαναφέρουν και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Αυτά που λένε για την περιουσία της Εκκλησίας: Αυτά είναι όλα δεσμευμένα. Στα χαρτιά ανήκουν στην Εκκλησία, αλλά δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει γιατί τα έχει δεσμεύσει η πολιτεία, οι Δήμοι σε χώρους πρασίνου, πάρκα κτλ. Η Εκκλησία ζητάει να τα αποδεσμεύσουν».
ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες, στα blogs και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης συχνά γράφουν για το ότι δεν παίρνει θέση η Εκκλησία απέναντι στην κρίση. Ο Μητροπολίτης κληθείς να απαντήσει επεσήμανε: «Υπάρχει καλύτερη προσφορά από το να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο που υποφέρει; Ανέβηκε κανείς να δει τα 450 παιδιά στη Δρυμιά; Για να φάνε, κάθονται κάποιες κυρίες με αυτή τη ζέστη στις κουζίνες και στους φούρνους για να ετοιμάσουν τα φαγητά, άλλες τόσες στο τραπέζι της αγάπης κάθε μέρα. Κάποιοι άνθρωποι που γυρίζουν στους δρόμους για να πάνε το φαγητό στους παππούδες. Εκείνος που γράφει στο διαδίκτυο, κάθεται στη σκιά του, στο γραφείο του. Εδώ όμως χορταίνουν κάποιοι άνθρωποι ή περνούν καλά και κάνουν διακοπές κάποια παιδιά. Δηλαδή τι είναι το σημαντικότερο; Να γράφει η Εκκλησία στο διαδίκτυο, να βγαίνει στους δρόμους ή με τον τρόπο της να προσφέρει;»
Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ
Η οικονομική κρίση χτύπησε και το… παγκάρι της Εκκλησίας. Αυτό ανέφερε πριν δέκα μέρες ο Μητροπολίτης Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, μιλώντας στο «Βήμα» έδωσε μάλιστα και στοιχεία για τις μειώσεις εσόδων που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στα παγκάρια των εκκλησιών: «Τα έσοδα από τα παγκάρια μειώθηκαν σημαντικά. Έχουμε 40% λιγότερα έσοδα. Και δεν είναι μόνον αυτό. Πρώτα οι πιστοί όταν έριχναν τον οβολό τους για να πάρουν κερί, έριχναν ευρώ, ή μισό ευρώ έστω 20 ή 10 λεπτά. Σήμερα ρίχνουν ένα λεπτό ή δύο λεπτά», είπε ο Μητροπολίτης. Και πρόσθεσε: «Όταν ο άλλος δεν έχει χρήματα τι να κάνει, ρίχνει λιγότερα στο παγκάρι».

Σχετικά Άρθρα