ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Δράσεις Erasmus+ μεταξύ Ισπανίας και Σ.Α.Ε.Κ. Ξάνθης (φωτογραφίες)

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 13 και 14 Μαΐου 2024 στη Σχολή Ανώτερη Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Ξάνθης (πρώην Δ.Ι.Ε.Κ. Ξάνθης) του Υπουργείου  Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού(Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) φιλοξενήθηκε μια σημαντική δράση εξωστρέφειας και συνεργασίαςμεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+,η Σ.Α.Ε.Κ. υποδέχτηκε δύο εκπαιδευτικούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από το σχολείο IES MARÍA ZAMBRANO που βρίσκεται στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Η εκπαιδευτικός κα. MaríaElenaAlguacilCondeδιδάσκει στον τομέα της Οικονομία, Εμπόριο και Μάρκετινγκ.Σκοπός της κινητικότητάς της μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ήταν η ανταλλαγή εμπειριών σε σχέδια διεθνοποίησης, η γνώση και η επικοινωνία των προγραμμάτων σπουδών και των διαφορετικών διδασκαλιώνστο Εμπόριο και το Marketing στις δύο χώρες, την Ισπανία και την Ελλάδα, η γνώση της εμπορικής και επιχειρηματικής δομής της Ελλάδαςμε εκπαιδευτικό προσανατολισμόκαι η διαχείριση μιας σχολής επιχειρήσεων.

Οεκπαιδευτικός κ.VíctorManuelMorenoParra διδάσκει στον τομέα της Φιλοξενίας και του Τουρισμού, μαθήματα Μαγειρικής και Γαστρονομίας. Οι στόχοι της επίσκεψής του με το σχέδιο  Erasmus+ ήταν,η γνώση και η ανταλλαγή εμπειριών από ευρωπαϊκά προγράμματακαι projects,  η γνώση των προγραμμάτων σπουδώνΜαγειρικής και Τουριστικών επαγγελμάτωναπόένα αντίστοιχο σχολείο μιαςάλλης χώρας, της Ελλάδας, η γνώση διαφορετικών μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας, η επικοινωνία της κουλτούρας και της γαστρονομία των δύο χωρών, της Ισπανίας και της Ελλάδας και η διδακτική διαχείριση μιας κουζίνας στον τομέα της φιλοξενία στην εκπαίδευση.

Τους φιλοξενούμενους εγκάρδια υποδέχθηκε και καλωσόρισε στον χώρο τηςΣχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Ξάνθης, η διευθύντρια κα. ΖαφειρούλαΚοτσάκη.Ακολούθησεξενάγησηστουςχώρουςδιοίκησης, στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια των ειδικοτήτων τηςΣ.Α.Ε.Κ., ενώπιον ενός ένθερμου κοινού αποτελούμενου από τιςσπουδάστριεςκαι τους σπουδαστές της σχολής και τις εκπαιδεύτριες και τους εκπαιδευτές τους.

Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του ισπανικού σχολείου IES MARÍA ZAMBRANO,των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ελλάδος και της Ισπανίας, παρουσίαση της δομής και της λειτουργίας της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Ξανθήςτου Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. καιεπικοινωνία τωνσχεδίωνδιεθνοποίησης που υλοποίησαν τα δύο σχολεία.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας επίσης περιείχε, παρακολούθηση διδασκαλίας και μελέτη των μεθόδων και τεχνικών  που χρησιμοποιούνται στην ειδικότητα Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας και μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο οινοποιείο AnatolikosVineyards της εταιρίας του Σάκη Νικολαίδη.

Τη δεύτερη ημέρα οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στο συστεγαζόμενο με τη Σ.Α.Ε.Κ. Ξάνθης πρωινό σχολείο, το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. (Π.ΕΠΑ.Λ.) Ξάνθης και συνομίλησαν τόσο με τη διεύθυνση, όσο και με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.

Στη συνέχεια, οι Ισπανοί εκπαιδευτικοί συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια κα. ΖαφειρούλαΚοτσάκη,πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψηστη Δημοτική Αγορά της Ξάνθηςκαι στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Ξανθής της ΔΥ.ΠΑ., στην οποία λειτουργεί η ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας πλαισιώθηκε με στάσεις γευσιγνωσίας, με ξεναγήσεις τόσο στα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης της Ξάνθης όσο και σεπεριοχές με πλούσιο αρχαιολογικό και εξαίρετο γεωφυσικό κάλοςτου Νομούμας. Εκ μέρους της Δημοτικής Περιφέρειας Ξάνθης, επιδόθηκε στους φιλοξενούμενούς μας αναμνηστικό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της πολιτιστικής κληρονομιά της Ξάνθης,με όλα τα μνημεία και τις ομορφιές της.

Με την ολοκλήρωση όλων των δραστηριοτήτων της κινητικότητας, σημαντική στιγμή αυτής της ευρωπαϊκής συνεργασίας Erasmus+αποτέλεσε η απονομήτων Πιστοποιητικών στους Ισπανούς εκπαιδευτικούς από τηνκα. ΖαφειρούλαΚοτσάκη, διευθύντρια της Σ.Α.Ε.Κ. Ξάνθης.

Υπεύθυνη οργάνωσης, συντονισμούκαι υλοποίησης αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας Erasmus+ εκ μέρους της Ελλάδας, ήταν η διευθύντρια της Σ.Α.Ε.Κ. Ξάνθης (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), καΖαφειρούλαΚοτσάκη, ενώ στην υλοποίησή του συμμετείχαν το προσωπικό της διεύθυνσης της Σ.Α.Ε.Κ., ηεκπαιδεύτρια κα. Γεωργία Παραστατίδουοι καταρτιζόμενες/οι της ειδικότητας Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας και η διεύθυνση της ΣΑΕΚ Ξάνθης (ΔΥ.ΠΑ) μαζί με τις εκπαιδεύτριες και τις/τους καταρτιζόμενες/ους της ειδικότηταςΤεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef).

Το πρόγραμμα Erasmus+ επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά Άρθρα