Γενική

Πολυνομία σχετικά με το παρεμπόριο στην Ξάνθη

Επιστολή του Νίκου Φωτιάδη Αντιδημάρχου Ξάνθης

Αγαπητέ Σταύρε. Διάβασα στην εφημερίδα σου «Xanthi news» της Τρίτης 3/5/2011 στην ερώτηση του πολίτη, πότε ο Δήμαρχος θα αποφασίσει να «διώξει», τους εγχρώμους πλανόδιους μικροπωλητάς από την αγορά της Ξάνθης. Δίκαιο έχει και ο κ. Διονύσης που ρωτάει, δίκαιο έχουν και οι καταστηματάρχες που παραπονιούνται, δίκαιο έχεις και εσύ που τα δημοσιεύεις.
Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Για να γίνω κατανοητός, αναγκάζομαι και σου γράψω περιληπτικά, το τι συμβαίνει γιατί το αντιμετωπίζω καθημερινά ως «Σερίφης» και ως «Τροχονόμος», που με γράφετε.
Το παραεμπόριο (έτσι αποκαλείτε επίσημα αυτή η αμαρτωλή κατάσταση) είναι παλιά ιστορία αλλά στα μέρη μας παράεγινε. Γέμισε η Ελλάδα από τον Έβρο ως την Κρήτη Αφρικανούς, Κινέζους, Βούλγαρους και λοιπούς οικονομικούς μετανάστες όπως και αναξιοπαθείς (κουτσούς, αρρώστους, ακρωτηριασμένους) οι οποίοι ή νοικιάζουν σπίτια ή πηγαινοέρχονται από την διάβαση Ξάνθης Βουλγαρίας και επαιτούν, πουλάνε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς (κασέρια, αλλαντικά, κολώνιες, αναπτήρες, τόξα, ξύλινα αγαλματάκια, ποτά κλπ).
Αναρωτιέμαι λοιπόν Σταύρε, πως έρχονται αυτά τα προϊόντα στην Ελλάδα; Νομίζω ότι το ξέρουν και στα λιμάνια και στους σιροδρομικούς σταθμούς και στα Υπουργεία και σ όλο το Αθηνοκεντρικο Κράτος. Που μένουν αυτοί; Κάποιοι τους διευκολύνουν και τους νοικιάζουν σπίτια ή τους κατευθύνουν σε χώρους για να πουλάνε την πραμάτεια τους.
Ποιοι αγοράζουν τα προϊόντα αυτά; Ιδιαιτέρα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κασέρια, σαλάμια, λουκάνικα, τυριά, κονσέρβες) που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγειά.
Η ευθύνη λοιπόν είναι Σταύρε στα Υπουργεία Εσωτερικών- Εξωτερικών (που μπαινοβγαίνουν αυτοί) στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Δημοσιάς Τάξεως. Από τον Ιανουάριο που ανέλαβα Αντιδήμαρχος έστειλα έγγραφα στην Αστυνομία- Διεύθυνση Υγειάς, Επιμελητήριο και τόνιζα το θέμα του παραεμπορίου.
Έγινε στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας σύσκεψη από τον αντιπεριφερειαρχη Φώτη Καραλίδη για το θέμα αυτό με περισσότερες από 20 φορές.
Υπάρχει πολυνομία, υπάρχουν δυσκολίες και έλλειψη συντονισμού με αποτέλεσμα η ευθύνη να πετάγεται από τον ένα στον άλλον σαν μπαλάκι. Βγάζουμε μεικτά κλιμάκια για έλεγχο ποτέ ΕΛΑΣ- Δημοτική Αστυνομία- Διεύθυνση Υγειάς.
Συλλάβαμε αρκετούς, κάναμε κατασχέσεις, προϊόντων, όμως δεν λύνεται το πρόβλημα.
Πρέπει να καταγραφούν οι αλλοδαποί, να απελαθούν και εκτός από τον έλεγχο εισερχομένων να ψηφιστεί νόμος όποιος αγοράζει προϊόντα από πλανόδιους του παραεμπορίου χωρίς απόδειξη (δεν έχουν όπως είναι γνωστό ούτε ταμειακή μηχανή ούτε ΑΦΜ) να τιμωρείται αυστηρά.
Τι λοιπόν να κάνει ο Δήμαρχος και ο κάθε Αντιδήμαρχος και πώς να αντιμετωπισθεί το παραεμπόριο όταν κι εμείς και οι καταστηματάρχες αγοράζουμε αναπτήρες, φακούς, εργαλεία, κολώνιες!!!

Σχετικά Άρθρα