Γενική

Για μικρά και … μεγάλα παιδιά από τους Μικρασιάτες της Ξάνθης

Το Σάββατο 26-02-2011 και ώρα 11:00 ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης, «Η Θράκη» , «Ο Αμφέραος» και Κυπρίων Νομού Ξάνθης, διοργανώνουν ημερίδα στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης για όλα τα παιδιά και μεγαλύτερα παιδιά της πόλης.
Στη διάρκεια της Ημερίδας τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στη δράση «Ανακαλύπτω παίζοντας φορεσιές και παιχνίδια των προγόνων μου».
Τα παιδιά με οδηγό μεγάλες φωτογραφίες τεσσάρων φορεσιών από περιοχές της Μικράς Ασίας , της Θράκης, και της Κύπρου, καθώς και τα περιγράμματα σχεδιασμένα σε μεγάλα χαρτόνια σε φυσικό μέγεθος και προσαρμοσμένα για παιδιά, θα κληθούν να τις χρωματίσουν και να ζωγραφίσουν και τις λεπτομέρειές τους.
Μετά το τέλος της δραστηριότητας όλα τα έργα θα εκτεθούν στον ημιυπαίθριο χώρο στο νέο κτίριο του Δημαρχείου της Ξάνθης στην κεντρική πλατεία. Στον ίδιο χώρο τα παιδιά θα παίξουν παιχνίδια που έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενες γενιές, στις γενιές των προγόνων μας, παιχνίδια που παιζόταν στις παλιότερες γειτονιές. Τα παιχνίδια – δρώμενα που θα αναβιώσουν παίζοντας είναι η Χάψα (Μ. Ασία, Θράκη), Δακκαννούρα (Κύπρος), Συτζιά (Κύπρος), Πιστοί (Νησιά) Μαντηλάκι(Θράκη) Αυκά. αυκά πουλώ τα ( Κύπρος), Αγαλματάκια-Αγαλματάκια (Θράκη, Μ. Ασία, Κύπρος) και ένα παιχνίδι από την αρχαιότητα, Ακινητίνδα. Μέσα από αυτή την δράση γίνεται μια προσπάθεια αναψηλάφησης της μνήμης, απόδειξης της αφοπλιστικής έλξης αυτών των παιχνιδιών στα σημερινά παιδιά, και τονίζεται η μοναδικότητα της συλλογικότητας τους. Την Κυριακή 27-02-2011 και ώρα 10:00 ο Σύλλογος Μικρασιατών στήνει στο πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου μαζί με το Σύλλογο Ποντίων, την Κρητική αδελφότητα και το Σύλλογο Κυπρίων, νομού Ξάνθης, ένα τρικούβερτο γλέντι για όλο τον κόσμο. Θα ψήσουμε , θα πιούμε , θα γλεντήσουμε με παραδοσιακά ακούσματα και όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε για την μεγάλη παρέλαση της Λαογραφίας μας, το αποκορύφωμα όλων των προσπαθειών που γίνεται την εβδομάδα της Λαογραφίας . Μια αφιλοκερδής προσπάθεια που βασίζεται μόνο και μόνο στο μεράκι και στο κέφι όλων των μελών των παραδοσιακών Συλλόγων της Ξάνθης
Σε μια προσπάθεια αναβίωσης και συνέχισης της παράδοσής μας, σε μια εποχή που όλα τείνουν να παγκοσμιοποιηθούν και να χαθεί το χρώμα του λαού και του Έθνους μας.

Σχετικά Άρθρα