Γενική

Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Ξάνθης

Σε κρίσιμες ερωτήσεις απάντησε ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Χρηστίδης, όσον αφορά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους 8 παιδικούς σταθμούς και τους 3 βρεφονηπιακούς, λόγω της οικονομικής κρίσης.

ID
Ο κ. Γιάννης Χρηστίδης είναι ο πρώτος Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών στο Δήμο Ξάνθης. Στις τελευταίες εκλογές δεν έθεσε υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος.

Συνέντευξη Προέδρου κ. Γιάννη Χρηστίδη
Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

Ο κ. Χρηστίδης μεταξύ άλλων, έκανε σαφές ότι: δεν τίθεται θέμα ασφάλειας στους παιδικούς σταθμούς, καθώς για δύο μήνες θα προσληφθούν 4 άτομα και με τις συγχωνεύσεις παιδικών σταθμών θα είναι επαρκές το απαιτούμενο προσωπικό. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες το χρέος σε προμηθευτές θα δοθεί σταδιακά, εφόσον επανεκδοθούν οι χρηματικές εντολές και θα γίνει αυτό μετά από συνεδριάσεις Δ.Σ. όπως προβλέπεται.
ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
XanthiNews: Τίθεται θέμα ασφάλειας στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ξάνθης;
Γιάννης Χρηστίδης: Όχι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ούτε κατά διάνοια. Και αυτό το διασφαλίζουμε με κινήσεις που έχουμε κάνει. Πέρυσι που συστεγάσαμε τον 10 ο παιδικό σταθμό που είναι πίσω από το Ξενία με τον 3 ο παιδικό σταθμό που είναι στο γήπεδο της Ασπίδος κοντά. Διότι ο 3 ος παιδικός σταθμός είχε τις προδιαγραφές δύο παιδικών σταθμών (και ήταν δύο παλιά). Τον 10 ο τον νοικιάζαμε, οπότε γλιτώσαμε το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα.
Δεύτερη κίνηση ήταν η συστέγαση του 1 ου και 2 ου παιδικού σταθμού στο κτήριο του πρώτου. Άρα υπάρχει επάρκεια προσωπικού και από εκεί πέρα πλέον γλιτώνουμε λειτουργικά έξοδα, μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση.
Επίσης προκηρύχθηκε για έκτακτες ανάγκες μία δίμηνη σύμβαση για τέσσερις απόφοιτους ΤΕΙ βρεφονηπιοκόμων. Αντικαθιστούν τις κυρίες που πήραν σύνταξη λόγω ασφαλιστικού. Αυτό δεν ήταν προγραμματισμένο.
Μετά το δίμηνο με την ενοποίηση της Σταυρούπολης που και εκεί υπάρχει προσωπικό, με τις μετατάξεις που θα γίνουν και με κυρίες που έχουν αναρρωτικές λόγω εγκυμοσύνης, δεν θα έχουμε πρόβλημα.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ
ΧΝ: Υπάρχει προσωπικό που κάνει δουλειές που δεν θα έπρεπε; Όπως μια καθαρίστρια να κάνει την μαγείρισσα;
Γ.Χ.: Όχι. Έχουμε πτυχιούχους μάγειρες σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι πέρασαν μέσω του ΑΣΕΠ. Παλαιότερα μαγείρευαν γυναίκες που είχαν την εμπειρία. Τώρα διασφαλίσαμε και αυτό. Οι μάγειρες είναι πτυχιούχοι των τουριστικών επαγγελμάτων.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΧΝ: Οι γονείς ανταπεξέρχονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους; Λόγω της κρίσης μήπως αδυνατούν να πληρώσουν;
Γ.Χ.: Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι συνεπές. Υπάρχουν και κάποιοι που δυσκολεύονται και έχουν προβλήματα. Υπάρχει πίστωση χρόνου αλλά φροντίζουμε να πάρουμε τα χρήματα. Εξάλλου, τα ποσά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να πληρώσει ένας γονέας με αντίστοιχο οικογενειακό εισόδημα είναι 150 ευρώ τον μήνα. Ο μέσος όρος είναι από 60- 90 ευρώ.
ΟΣΟ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΧΝ: Θα είναι πάντα σε θέση το Νομικό Πρόσωπο να πληρώνει το προσωπικό του;
Γ.Χ.: Αν μας στέλνουν τις επιχορηγήσεις κανονικά πού είναι το πρόβλημα;
ΧΝ: Μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις;
Γ.Χ.: Αυτή τη στιγμή σε σχέση με πέρυσι σαφώς και πήραμε πολύ λιγότερα χρήματα. Από τις επιχορηγήσεις πήραμε 270 χιλιάδες ευρώ λιγότερα. Συν από τα τροφεία που πήραμε λιγότερα διότι πέρυσι είχαμε την Εργατική Εστία που την φιλοξενούσαμε και παίρναμε χρήματα αλλά φέτος δεν την έχουμε. Έχουμε και από εκεί ένα μείον 80- 90 χιλιάδες ευρώ. Το ταμείο μας είναι μικρότερο κατά 350- 360 χιλιάδες ευρώ περίπου. Υπάρχει οικονομική δυσπραγία. Το προσωπικό μας πληρώνεται κανονικά. Είναι υποχρέωση του κράτους αυτή.

Σχετικά Άρθρα