Γενική

Ενημερώθηκε ο Πατριάρχης για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας

H Γ.Γ. της ΠΑΜ-Θ κ. Θεοδώρα Κόκλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο

Επίσημη επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ πραγματοποίησε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα, με σκοπό την ενημέρωση του Παναγιωτάτου σχετικά με τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Περιφέρεια. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε στην τριήμερη αποστολή στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχαν οι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων «Δαδιάς Έβρου» κ. Γιώργος Δεμερίδης, «Δέλτα του Έβρου», κ. Ανδρέας Αθανασιάδης, «Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας -Ισμαρίδας» Δρ. Μάνος Κουτράκης, «Οροσειρά της Ροδόπης» Καθ. Νίκος Αβτζής και «Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων» κ. Μαρία Κατσακιώρη. Την αποστολή συνόδευσε κατά το θρησκευτικό μέρος της ο εκκλησιαστικός ιστορικός- θεολόγος – νομικός κ. Ιωάννης Σιδηράς. Η συνάντηση με τον Παναγιώτατο πραγματοποιήθηκε στο επίσημο Πατριαρχικό Γραφείο όπου η κ. Κόκλα προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αναφέροντας:
«Παναγιώτατε Δέσποτα,
Μετά πολλής χαράς, συγκινήσεως και βαθυτάτου σεβασμού ευρισκόμεθα σήμερα στις αυλές της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, στο πάνσεπτο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ιδιαιτέρως ενώπιον του πρωτοθρόνου Επισκόπου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριάρχου. Η προσκυνηματικού χαρακτήρος παρουσία μας στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας δεν αποτελεί μια τυπική επίσκεψη, αλλά μία επιστροφή «εις τα ίδια», αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο διάβα των αιώνων και μέχρι σήμερα αποτελεί «παρεμβολή Θεού» και την «Ιερά Κολυμβήθρα» του αναβαπτισμού μας στα ιερά νάματα της Ορθοδοξίας, ο δε Πατριάρχης ήταν και παραμένει αναλλοίωτα η ορατή και απτή εικόνα και ενσάρκωση όσων νοηματοδοτεί και σηματοδοτεί κυριολεκτικώς και συμβολικώς η Ορθοδοξία. Συνεπώς, Παναγιώτατε, ιστάμεθα σήμερα ενώπιον Σας ως ευλαβείς προσκυνητές που εκζητούν την ευχή και ευλογία Σας σε τούτο το «Ιερό λίκνο», που δεν είναι ξένο και αφιλόξενο, αλλά αποτελεί την οικεία πατρική και πνευματική εστία για όλους μας όπου γης. Επιστρέψαμε λοιπόν «εις τα ίδια».Η παρουσία μας στο Φανάρι αποκτά και προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία διότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της οποίας διοικητικά προϊστάμεθα, εκτείνεται σε Νομούς και Ιερείς Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες ανήκουν στην εκκλησιαστική και πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στις οποίες κατοικούν ως επί το πλείστον τα παιδιά και τα εγγόνια των αδίκως εκπατρισθέντων Ελλήνων από την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο, κατοικεί δηλαδή ανέκαθεν το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.
Στο πρόσωπό Σας ενσαρκώνεται ο Πατριάρχης του Γένους, ο Πατριάρχης της ακλονήτου Πίστεως, του αγωνιστικού φρονήματος, των αγόγγυστων προσπαθειών, ο Πατριάρχης της Ορθοδοξίας, της Ρωμιοσύνης και της Ελπίδος για το μέλλον, ο Πατριάρχης της οικολογίας, της καταλλαγής, εν τέλει ο Πατριάρχης της Οικουμένης και των καρδιών μας. Ευχαριστούντες και πάλι για την ευγενική υποδοχή Σας, ασπαζόμεθα την Τιμία Δεξιά Σας και από καρδίας ευχόμεθα: το «εις πολλά και πλείστα τα έτη Σας, Παναγιώτατε Δέσποτα».
O Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε στο καλωσόρισμα του
Ανταπαντώντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού καλωσόρισε την Γ.Γ. και τα μέλη της αποστολής που την συνόδευαν, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όλα όσα προσπαθούμε να κάνουμε υπέρ της ενότητας όλης της Ορθοδοξίας, του διαθρησκευτικού διαλόγου και υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος τα θεωρούμε ως χρέος μας, ως υποχρέωσή μας γιατί η Εκκλησία πρέπει να είναι δυναμικά παρούσα μέσα εις το σύγχρονο γίγνεσθαι, να είναι ευαίσθητη στα προβλήματα των ανθρώπων και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους και να τους ευαισθητοποιεί, να αγαπούν και να προστατεύουν τη φύση που είναι το σπίτι μας. Η οικολογία προέρχεται από τη λέξη «οίκος». Όλος ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πρέπει να το προστατεύουμε, όπως φυλάττουμε και ενδιαφερόμαστε για το σπίτι μέσα στο οποίο κατοικούμε, έτσι και για τον πλανήτη που είναι το μεγάλο σπίτι όλου του ανθρωπίνου γένους πρέπει να έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια ευαισθησία.

Σχετικά Άρθρα