Γενική

Υπέρ των οδηγών φορτηγών ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης

Την αντίδραση των Επιμελητηρίων προκάλεσε η προτροπή του αρμόδιου Υπουργού Δημήτρη Ρέππα «να προβαίνουν σε συγκεκριμένη καταγγελία στις κατά τόπους αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές εναντίον μεταφορέων που αρνούνται να εκτελέσουν τα συμβόλαια που έχουν ή αρνούνται να μεταφέρουν προϊόντα ή αγαθά μετά από παραγγελία που τους δίνεται, ώστε να επιληφθούν αρμοδίως οι Αρχές».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος σε δηλώσεις του στην XanthiNews τόνισε: «Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός» προσθέτοντας ότι ο Υπουργός μπορεί να λύσει το θέμα. Παράλληλα στάθηκε στο πλευρό των οδηγών φορτηγών οι οποίοι όπως είπε έχουν δίκιο και ζητάνε μόνο χρονικό περιθώριο.

«Δεν είναι ο ρόλος μας να καταγγέλλουμε»

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Πορεία από την Ομόνοια και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων απ όλη τη χώρα, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους εν όψει της ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους. Νωρίτερα, πραγματοποίησαν γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο Υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππας αφού παρότρυνε τα Επιμελητήρια να καταγγέλλουν στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές όσους μεταφορείς αθετούν συμβόλαια και δεν πραγματοποιούν τις παραγγελίες.
Κάθετα αντίθετοι είναι οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ξάνθης με την θέση αυτή. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος έκανε σαφές στην εφημερίδα μας: «Η άποψη του Επιμελητηρίου Ξάνθης και πιστεύω όλων των Επιμελητηρίων είναι ότι είμαστε συμβουλευτικά όργανα. Δεν είμαστε ούτε για να καταγγέλλουμε, ούτε για να βάζουμε πρόστιμα. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δεν είπε ο Υπουργός. Ότι αυτή τη στιγμή τα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως είναι σε επίσχεση, άρα μπορεί όποτε θέλει αυτός να δίνει φύλλα πορείας σε κάποια αυτοκίνητα να κάνουν τις μεταφορές. Αυτά όλα τα έχει επισχέσει το κράτος».
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΓΜΑ
Τα προβλήματα στην αγορά έχουν ήδη γίνει εμφανή, αφού μέχρι την Δευτέρα στα λιµάνια όλης της χώρας βρίσκονται εγκλωβισµένα περίπου 5.000 κοντέινερ, από τα οποία 2.800 στο λιµάνι του Πειραιά, ενώ υπάρχουν και έµφορτα πλοία.
Ο κ. Ανδρικόπουλος επεσήμανε: «Είναι μεγάλη η αναστάτωση στην αγορά. Το ψιλοεμπόριο αντέχει ακόμη. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε όσους θέλουν να κάνουν εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα. Τεράστιο πρόβλημα έχουν επίσης και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες περιμένουν να πάρουν πρώτες ύλες για να δουλέψουν. Και πολλές από αυτές δεν δουλεύουν ήδη. Υπάρχουν και τα κοντέϊνερς στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης εδώ και πολλές μέρες».
«ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ»
Τασσόμενος υπέρ των αιτημάτων των οδηγών φορτηγών τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση: «Από την άλλη μεριά και το πρόβλημα που έχουν οι οδηγοί φορτηγών είναι σοβαρό. Έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Διότι ο άλλος αγόρασε μια άδεια πριν δύο χρόνια και του λες τώρα ότι δεν την έχεις. Να δώσουν ένα περιθώριο μεγαλύτερο χρόνο για να τελειώνει το θέμα. Τόσα απλά θέματα και τα ταλανίζουμε τόσα χρόνια; Μέσα σε πέντε μήνες πρέπει να λυθεί; Ας γίνει σε δύο χρόνια. Τι έγινε; Αυτό ζητάνε οι άνθρωποι για να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους.
Αυτούς που βγάζουν στις τηλεοράσεις είναι μερικοί που έχουν σαράντα φορτηγά, έχουν εταιρείες και δεν πλήττονται. Αυτός που πλήττεται είναι αυτός που αγόρασε ένα φορτηγό πριν 3- 5 χρόνια και το οποίο χρωστάει ακόμη στις τράπεζες και πληρώνει γραμμάτια. Αυτοί οι άνθρωποι τι θα κάνουν; Θα καταστραφούν;»
«ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ!!!»
Τέλος, ο ίδιος δήλωσε την δυσαρέσκεια του και την απογοήτευση του για την αντιμετώπιση γενικότερα των προβλημάτων στη χώρα μας μετά την μεταπολίτευση: «Βάζουμε γραφικές κυρίες και τις κάνουμε Υπουργούς και μας ταλαιπωρούν με την γραφειοκρατία. Λένε ανάπτυξη; Πού την είδαν; Όταν ο άλλος για να βγάλει μια άδεια για σπιτάκι θέλει έξι μήνες και έναν χρόνο; Όταν σου βάζει φορολογία 40%;
Ασχολούμαστε με τα πολύ μεγάλα ενώ δεν κάνουμε τίποτα για να λύσουμε τα μικρά καθημερινά. Και μάλλον αυτοί που μας κυβερνούν από το 1974 δεν τα ξέρουν. Όλοι τους μας βλέπουν από μακριά».

Σχετικά Άρθρα