Γενική

Εκτινασσόμενος δάκτυλος- Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα καμπτήρα τένοντα του δακτύλου ( trigger finger )

Γράφει ο Ορθοπεδικός Ζίαντ Μπάχας
Σμύρνης 3-5 Ξάνθη

Είναι μια χαρακτηριστική κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής αναφέρει ότι ένα από τα δάκτυλά του κλείνει αλλά δεν ανοίγει εύκολα ή ανοίγει αλλά συναντά δυσκολία κατά την κάμψη.
Πολλές φορές κατά το άνοιγμα του δακτύλου υπάρχει μια μικρή αναπήδηση. Ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το δάκτυλό του “κλείνει και δεν ανοίγει” ή “ανοίγει και δεν κλείνει” ή σε ηπιότερες περιπτώσεις συναντά δυσκολία κατά την κάμψη ή την έκταση του δακτύλου.
Ο Ασθενής αισθάνεται να εκτινάσσεται το δάκτυλό του σαν να απελευθερώνεται από ένα εμπόδιο (εκτινασσόμενος δάκτυλος – δάκτυλο σκανδάλης trigger finger).
Σε προχωρημένα σταδία η νόσος μπορεί να μην αφήνει το δάκτυλο να τεντώσει πλήρως.
Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει πάχυνση του τένοντα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να γλιστρήσει μέσα στο έλυτρό του κι έτσι να διαταράσσεται η σχέση των διαμέτρων του τένοντα και του ελύτρου, με επακόλουθο το φαινόμενο του εκτινασσόμενου δακτύλου, όταν ο τένοντας, που είναι παχύτερος του φυσιολογικού, περνά από το στενό τμήμα ελύτρου.
Η θεραπεία κατά κανόνα είναι χειρουργική και σπάνια συντηρητική και αυτό διότι ο ορθοπεδικός θα πρέπει να κάνει διάνοιξη του ελύτρου του τένοντα και απελευθέρωσή του.
Μια επίσκεψη στον ορθοπεδικό θα δείξει και την λύση του προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα