Γενική

Σταύρος Λίτσας: «Ένα καλό σχολείο βλέπει μακριά»

Τα πρώτα ιδιωτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής μας, ΑΞΙΟΝ έχουν διανύσει δύο πετυχημένες σχολικές χρονιές. Η είσοδος όλων των αποφοίτων του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πέρυσι είναι γεγονός και έχει χαροποιήσει μαθητές, γονείς και φυσικά τους εκπαιδευτικούς. Το σύνθημα του Υπουργείου Παιδείας: «Πρώτα ο μαθητής» γίνεται πράξη συνεχώς στο ΑΞΙΟΝ. Ένας εκ των ιδιοκτητών ο κ. Σταύρος Λίτσας μας παραχώρησε συνέντευξη λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

3 ος χρόνος ΑΞΙΟΝ

Το ΑΞΙΟΝ γράφει την δική του ιστορία στην εκπαίδευση

XanthiNews: Άλλη μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και το ΑΞΙΟΝ έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες με την είσοδο όλων των τελειόφοιτων του στις πανεπιστημιακές σχολές. Πού αποδίδετε την μεγάλη σας επιτυχία;
Σταύρος Λίτσας: Φέτος, ήταν η πρώτη χρονιά που τα σχολεία μας φιλοξένησαν και μαθητές στη Γ Λυκείου. Στη προσπάθειά τους σταθήκαμε συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι,βαλλά αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές στον αγώνα που τους οδήγησε στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι μαθητές μας προετοιμάστηκαν μέσα στα πλαίσια ενός προγράμματος που τους βοήθησε να οργανωθούν, να διαβάσουν και να κάνουν απρόσκοπτα τις επαναλήψεις τους. Το αυτόνομο και πλήρες πρόγραμμα των σχολείων μας τους έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιήσουν όλο το απόγευμα τους για επιπλέον διάβασμα. Οι καθηγητές τους ήταν συνεχώς δίπλα τους.
XN: Η μόρφωση είναι πολύ σημαντική αλλά χωρίς την πνευματική καλλιέργεια δεν μπορεί να σταθεί όπως της πρέπει. Στο ΑΞΙΟΝ συντελούνται και τα δύο. Πώς το καταφέρνετε;
Σ.Λ: Αγαπάμε τον μαθητή και είμαστε δίπλα του. Γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία της καλλιέργειας που είπατε, σε όλους τους τομείς, πνευματικό, μαθησιακό, κοινωνικό και προσπαθούμε με τις γνώσεις που έχουν οι εκπαιδευτικοί μας και με την υποστήριξη που δίνουμε στα παιδιά μας, να τα κάνουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Επίσης, έχουμε πολύ καλή σχέση με τους γονείς , συζητάμε μαζί τους, ακούμε τους προβληματισμούς τους και έχουμε ειδική ομάδα που βοηθά και συμβουλεύει την οικογένεια για εκπαιδευτικά θέματα. Το σχολείο χρειάζεται τη συμβολή των γονέων και οι γονείς τη βοήθεια του σχολείου.
ΧΝ: Ποιοι είναι οι νέοι σας στόχοι; Αναμένουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της οικονομικής κρίσης. Έχετε κάνει διευκολύνσεις στους γονείς που σας εμπιστεύονται τα παιδιά τους;
Σ.Λ: Ένα καλό σχολείο βλέπει μακριά. Δεν παραβλέπει τις συγκυρίες όσο κρίσιμες και αν είναι, αλλά χαράσσει μακροχρόνια πορεία. Η οικονομική κρίση της χώρα μας, απασχόλησε όλη την υφήλιο, είναι δυνατόν να την αγνοήσουμε; Ως σχολείο αφουγκραζόμαστε τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς των γονέων και προσπαθούμε να διευκολύνουμε όποιες μπορούμε. Επιπλέον από τη πρώτη κιόλας χρονιά καθιερώσαμε ένα πρόγραμμα υποτροφιών για μαθητές που το αξίζουν.
ΧΝ: Πώς σχολιάζετε τις αλλαγές που γίνονται στην παιδεία από την Υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου;
Σ.Λ.: Πρώτα απ όλα οι αλλαγές είναι ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης, καλό είναι να περιμένουμε πιο συγκεκριμένες θέσεις. Πάντως αλλαγές και πολλές βελτιώσεις χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα το οποίο επιτέλους ας γίνει πιο σύγχρονο. Αν όμως δεν αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως οι νέοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία οι όποιες αλλαγές θα μείνουν μόνο στα χαρτιά.
ΧΝ: Οι συνδικαλιστές του εκπαιδευτικού τομέα επισημαίνουν ότι λόγω του Καλλικράτη τα δημόσια σχολεία θα υπαχθούν στους Δήμους και θα στραφούν οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία. Εσείς ως ένας εκ των ιδιοκτητών του ιδιωτικού σχολείου της ευρύτερης περιοχής μας βλέπετε αυτό να υλοποιείται και τι όφελος θα έχουν οι μαθητές;
Σ.Λ.: Ο Καλλικράτης, καλά κρατεί …πιστεύω. Τα κριτήρια όμως για να στείλει μια οικογένεια τα παιδιά της στο ΑΞΙΟΝ είναι πολύ σοβαρότερα από το αν θα υπαχθούν ή όχι στους Δήμους τα δημόσια σχολεία. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους έχουν πάντα όφελος μόνο από καλά σχολεία.

Σχετικά Άρθρα