Γενική

Σαρακατσάνικο αντάμωμα στον Λειβαδίτη Ξάνθης



Για δέκατη φορά

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου
Για μια ακόμη χρονιά ο σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης» διοργάνωσε το 10 ο αντάμωμα στο μαγευτικό χώρο µε τις πανύψηλες οξιές στο Λειβαδίτη Ξάνθης, το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 4 το απόγευμα.
Αυτές οι συναντήσεις αποτελούν μια ευκαιρία στην διατήρηση της παράδοσης αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσάνων. Είναι μια ευκαιρία να ανταμώσουν ακόμη και συγγενείς, που δεν ανταμώνονται συχνά. Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι μεταφέρονται στη νέα γενιά όλα όσα ακούνε από τους παππούδες τους.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκκλησιασμό, κουρμπάνι, δρώμενα, χορό και πολύ υψηλών προδιαγραφών γλέντι με τους μουσικούς Τσιλιγγίρη, Ζλατίνη, Στεριόπουλο, Μωραΐτη και Γιαννιό. Στο τραγούδι Γιώργος Τζαμάρας, Δημήτρης Δροσάκης και στο κλαρίνο ο Ηλίας Νιώρας.
Για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν τραπεζοκαθίσµατα για όλους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη από τους γειτονικούς συλλόγους Κομοτηνής και Καβάλας, πολλοί Σαρακατσάνοι από όλο το Νομό Ξάνθης, μέλη από τα ΚΑΠΗ του Δήμου Τοπείρου. Όλοι χάρηκαν την φύση και το καλό φαγητό.
Κάποιοι επέλεξαν να μείνουν το βράδυ στο σημείο με διάφορα καταλύματα που έφτιαξαν. Και όλοι έδωσαν μια υπόσχεση να βρεθούν και πάλι του χρόνου, στο ίδιο σημείο τηρώντας τα ίδια ήθη και έθιμα.

Σχετικά Άρθρα