Γενική

Εικόνα εγκατάλειψης στα Νεκροταφεία της Χρύσας

Είναι ανάγκη να ασχοληθεί κάποιος από τον Δήμο Ξάνθης, αλλά αυτοί «πέρα βρέχει»

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Μετά από καταγγελία των κατοίκων σε τηλεοπτικό σταθμό ήρθε εκ νέου στο φως της δημοσιότητας το θέμα των κοιμητηρίων της Χρύσας Ξάνθης. Η έκταση που αναφέρουμε είναι ανάμεσα στον οικισμό της Χρύσας και τα στρατόπεδα λίγο πιο πάνω από το 1 ο λύκειο Ξάνθης και με μια πρώτη ματιά μπορούμε να πούμε ότι θέλει συνολική αναμόρφωση και διαμόρφωση χώρου.
Ο Χριστός, στο κεφάλαιο 23 του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου κατηγορώντας δριμύτατα τους Γραμματείς και Φαρισαίους της εποχής του, είχε πει τα εξής; «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οίτινες έξωθεν μεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν δε γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας».
Δυστυχώς, οι συμπολίτες μας στην Χρύσα αντικρίζουν εικόνα χειρότερη των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Γιατί και οι τάφοι «έσωθεν γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας», αλλά και έξω μόνο καθαροί και ευπρεπείς δεν είναι!!!
Πριν από περίπου δύο χρόνια είχε εκδοθεί απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης για να εισπράττονται τέλη, αλλά η απόφαση αυτή δεν εφαρμόσθηκε ακόμη για άγνωστο λόγο. Το οικόπεδο, που λειτουργούν τα νεκροταφεία εδώ και δεκαετίες, είναι δωρεά κάτοικου της Χρύσας και πρόσφατα μετά από ενέργειες της εκκλησίας έγινε επέκταση.
Μια επέκταση που και αυτή κόλλησε από ότι δείχνουν τα πράγματα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας!!! Έτσι αντί να έχουμε στην περιοχή την δημιουργία μια μικρής εκκλησιάς και την επέκταση των κοιμητηρίων έχουμε μια εικόνα εγκατάλειψης από όλους τους φορείς του Δήμου Ξάνθης.
Πριν λίγες μέρες και μετά από την καταγγελία των κατοίκων, η αρμόδια αντιδήμαρχος πρασίνου κ. Σοφία Καραγιαννίδου επισκέφθηκε την Χρύσα για να διαπιστώσει η ίδια την κατάσταση που επικρατεί μέσα στον χώρο των κοιμητηρίων.
Όπως μας είπε τα χόρτα κόβονται κατά διάστημα από την υπηρεσία της, αλλά η κατάσταση δεν είναι καλή αφού υπάρχουν πολλοί εγκαταλελειμμένοι τάφοι που για πολλά χρόνια δεν συντηρούνται από τις οικογένειες των εκλιπόντων, υπάρχουν σημεία που θέλουν τσιμεντάρισμα και πολλά σημεία είναι δύσβατα επειδή το κοιμητήριο είναι σε πλαγιά βουνού. Πάντως άμεσα πρέπει να επιδιορθωθεί η σπασμένη σιδερένια πόρτα, να κοπούν κάποια ξέρα δέντρα μέσα καθώς και να μαζευτούν τα πολλά ξερά χόρτα. (Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά κ. Δήμαρχε. Η Καραγιαννίδου σήκωσε τα χέρια!!!).

Στο νεκροταφείο της Χρύσας, οι ζωντανοί δε βλέπουν τους νεκρούς όχι μόνο γιατί οι δεύτεροι πέθαναν, αλλά και διότι τα χορτάρια έχουν υπερκαλύψει τους τάφους, με αποτέλεσμα το νεκροταφείο να θυμίζει σε πολλά σημεία τοπίο τροπικής ζώνης, παρά ένα ευπρεπές, καθαρό και περιποιημένο νεκροταφείο. Και όλα αυτά διότι, ο Δήμαρχος και οι υπηρεσίες του κλείνουν τα μάτια στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ως πότε;

Σχετικά Άρθρα