Γενική

31 η Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Πηγή: Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της ημέρας κατά του καπνίσματος 2010 (Δευτέρα 31 η Μαΐου), οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν θερμά τα αντικαπνιστικά μέτρα.
Για παράδειγμα, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους είναι υπέρ της χρήσης εικονογραφημένων μηνυμάτων με προειδοποιήσεις για την υγεία στις συσκευασίες τσιγάρων και καπνού και της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι ένας σχεδόν στους τρεις Ευρωπαίους εξακολουθεί να καπνίζει, παρά το γεγονός ότι ο καπνός σκοτώνει τους μισούς χρήστες του. Η Επιτροπή σχεδιάζει να δρομολογήσει σύντομα ανοικτή διαβούλευση με σκοπό την αναθεώρηση της οδηγίας του 2001 σχετικά με τα προϊόντα καπνού και να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του καπνίσματος σε όλη την ΕΕ.
Η οδηγία για τα προϊόντα καπνού με μια ματιά:
Η οδηγία (2001/37/EΚ) χρονολογείται από το 2001. Η οδηγία ορίζει τα ανώτατα όρια π.χ. νικοτίνης και πίσσας στα τσιγάρα, υποχρεώνει τους παραγωγούς να αναγράφουν μηνύματα προειδοποιήσεων για την υγεία στη συσκευασία των τσιγάρων και να επισημαίνουν τα συστατικά του καπνού, και απαγορεύει τη χρήση χαρακτηρισμών όπως «light».
Η Επιτροπή αναθεωρεί επί του παρόντος την εν λόγω οδηγία με στόχο το υψηλότερο επίπεδο προστασίας της υγείας και την επικαιροποίηση της οδηγίας σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις όσον αφορά τα συστατικά και τις εθνικές νομοθεσίες. Παραδείγματος χάρη, παρέχοντας στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες και καθιστώντας τα προϊόντα καπνού λιγότερο ελκυστικά, ιδίως για τους νέους. Η Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει αναθεωρημένη πρόταση οδηγίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Περιβάλλον απαλλαγμένο από τον καπνό:
Ύστερα από τη σύσταση του Συμβουλίου του Νοεμβρίου του 2009 σχετικά με την απαλλαγή του περιβάλλοντος από τον καπνό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά το έργο των κρατών μελών για «μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον καπνό έως το 2012». Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να προστατεύουν τους πολίτες τους από την έκθεση στον καπνό σε κλειστούς χώρους, στους χώρους εργασίας και στα δημόσια μεταφορικά μέσα και να μειώσουν την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα. (Η έγκριση και η εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την απαλλαγή του περιβάλλοντος από τον καπνό εξακολουθεί να αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών.)
Η έρευνα του ευρωβαρομέτρου δείχνει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες προτιμούν αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη του κοινού για εικονογραφημένα μηνύματα προειδοποίησης για την υγεία στις συσκευασίες τσιγάρων (75% υπέρ), μολονότι προς το παρόν μόνον τέσσερα κράτη μέλη τα χρησιμοποιούν. Επίσης υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την απαγόρευση αρωματικών ουσιών που καθιστούν τα προϊόντα καπνού πιο ορεκτικά (61%) και για την απαγόρευση της διαφήμισης στα σημεία πώλησης (63%). Μια άλλη μελέτη της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία στις συσκευασίες καπνού είναι αποτελεσματικές. Αυξάνουν τις γνώσεις σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία που έχει η χρήση προϊόντων καπνού και βοηθούν στην αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών ως προς την κατανάλωση προϊόντων καπνού.

Σχετικά Άρθρα