Γενική

Όχι στην κατασκευή αιολικού πάρκου του Ξάνθης- Ροδόπης

Απειλείται η Κοιλάδα του Κομψάτου

Γράφει ο Χρήστος Λιάρος

Με σοβαρούς κινδύνους απειλείται η κοιλάδα του Κομψάτου στα όρια των Νομών Ξάνθης- Κομοτηνής λόγω σχεδίου κατασκευής αιολικού πάρκου , η αλλοίωση του φυσικού τοπίου αναμένεται να είναι πρωτοφανής σε έκταση καθώς και η καταστροφή των ενδιαιτημάτων (βιότοπου) σπάνιων ειδών της πτηνοπανίδας.
Η περιοχή επέμβασης υπάγεται στον ορεινό όγκο της Ροδόπης στα όρια των Νομών Ξάνθης- Ροδόπης ενώ ένα τμήμα βρίσκεται εντός της ειδικής ζώνης προστασίας των πτηνών . Πρόκειται για μια δασική περιοχή με αρκετά λιβάδια πολύ χρήσιμα για την κτηνοτροφία αλλά και για την επιβίωση ενός μεγάλου πληθυσμού άγριων αλόγων. Το σχετικά μεγάλης ηλικίας αραιό δάσος δρυός, η περιορισμένη δασοπονική εκμετάλλευση, η κτηνοτροφία και οι επεμβάσεις κλαδονομής, τα άγρια άλογα (που αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα πτωματοφάγα), αναδεικνύουν την περιοχή ως τη δεύτερη σημαντική μετά την Δαδιά, για τα αρπακτικά πτηνά. Στην περιοχή συναντάμε μια μόνιμη αποικία όρνιων ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φωλιάζει στην περιοχή και ο Μαυρόγυπας είδος εξαιρετικά σπάνιο. Επιπλέον σύμφωνα με τις υπάρχουσες παρατηρήσεις η κοιλάδα του Κομψάτου αποτελεί και πολύ σημαντικό πέρασμα μεταναστευτικών πουλιών κατά την περίοδο της άνοιξης κυρίως λόγω των ισχυρών ρευμάτων αέρα.
Είναι παραδεκτό ότι παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες, ως ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στην παγκόσμια κοινότητα, ωστόσο η αιολική ενέργεια, παρά τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Θεωρούμε επιβεβλημένο τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης περιοχής από την κατασκευή αιολικών πάρκων , επειδή οι ανεμογεννήτριες μαζί και με τα συνοδά τους έργα όπως καλωδιώσεις & δρόμοι θα επιφέρουν δραματική αλλοίωση του τοπίου, υποβάθμιση του βιότοπου και άμεση θανάτωση λόγω πρόσκρουσης σε ευαίσθητους στα αιολικά πάρκα πληθυσμούς της ορνιθοπανίδα.

Σχετικά Άρθρα