Γενική

«Ας ορθώσουμε το ανάστημα μας»

Μήνυμα για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Γράφει η Γεωργία Ανδρέου

Η γενοκτονία των ποντίων (1916- 1923) με 350.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας. Το Φεβρουάριο του 1994 η βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19 ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία. Η αναγνώριση αυτή, παρ όλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε τον σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Τον Δεκέμβριο το 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων. Η πρόσφατη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από το Σουηδικό Κοινοβούλιο αποτελεί σταθμό για την έκβαση της δικαίωσης.
Αυτή την μέρα μνήμης ας έχουμε στο νου και τη ψυχή μας για να ορθώσουμε το ανάστημα μας, να αντιταχθούμε σε όλα αυτά που θίγουν την ταλαίπωρη πατρίδα μας. Είτε λέγεται προσπάθεια από ανιστόρητους των Αθηνών για την επιβολή της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία της Θράκης, δημιουργώντας αναίτια θέμα, όπου η υφιστάμενη «μουσουλμανική μειονότητα είναι μοντέλο ευρωπαϊκής πολιτικής ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είτε με το να δεχόμαστε από την «Τουρκία, να επιχειρεί να επιβάλλει τις αξιώσεις της και να δημιουργήσει έδαφος για διεκδικήσεις στο Αιγαίο», όπως πρόσφατα τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και συντοπίτης μας Ευρυπίδης Στυλιανίδης σε συνέντευξη του σχετικά με την «λάθος επίσκεψη σε λάθος στιγμή» όπως την αναφέρει, του πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Η μέρα αυτή ας αποτελέσει αφορμή για περισυλλογή και συσπείρωση και αγώνα ώστε να αποτελέσει η Ελλάδα πόλο ανάπτυξης, φάρο του πολιτισμού και της δημοκρατίας που θα φωτίσει και τη γείτονα χώρα Τουρκία για εκδημοκρατισμό και παροχή δικαιωμάτων στις κάθε είδους μειονότητες της, αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, σεβασμό των ελληνικών συνόρων και της Θράκης.
Μια μόνο υπόσχεση μας απομένει, αιώνιο μνημόσυνο στους αθώους, είμαστε εδώ «τοις κείνων ρήμασι πειθώμενοι».

Σχετικά Άρθρα