Γενική

Παχυσαρκία και κοινωνικός ρατσισμός

Πώς μπορούμε να νικήσουμε την πάθηση

Γράφει η Ξένια Χατζάκη

Η αφορμή για να ασχοληθώ με το θέμα της παχυσαρκίας και του κοινωνικού ρατσισμού απέναντι σε υπέρβαρα άτομα στάθηκε η συζήτηση μου με μια κοπέλα που με έκανε να δω μια άλλη διάσταση του θέματος.
Οι περισσότεροι από μας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι δεν θέλουν να χάσουν κιλά και πως άμα ήθελαν θα έχαναν …κι όμως μήπως ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία είναι πάθηση;
Η δύναμη που πρέπει να καταβάλλει ένα τέτοιο άτομο είναι τεράστια, πρέπει να διατηρείται σε πολύ καλή ψυχολογία και φαντάζεστε πόσο δύσκολο είναι να κλείνεις τα αυτιά και τα μάτια σε όλα τα ρατσιστικά βλέμματα όταν ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεφεύγεις από το στόχο σου;
Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειες κατανάλωσης τροφής. Πολλοί άνθρωποι τρώνε αντιδραστικά στα αρνητικά συναισθήματα: στο άγχος, στη λύπη, στο θυμό. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το 70% των ανθρώπων, όταν αγχώνεται, καταφεύγει στο ψυγείο. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζονται παχύσαρκοι, ενώ υπολογίζεται ότι τέσσερις στους δέκα υπερβαίνουν σήμερα το φυσιολογικό επιθυμητό βάρος κατά 15 κιλά (μέσος όρος).
Η προσπάθεια απώλειας βάρους με την καθοδήγηση ειδικού δεν είναι κάτι ανώδυνο, πολλοί είναι αυτοί που δεν το συζητούν φοβούμενοι αντιδράσεις που θα τους οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.
Ακόμα και η μόδα τώρα άρχισε να προσαρμόζεται σε νούμερα διαφορετικά από τα τυποποιημένα πρότυπα. Όλα τα παραπάνω σίγουρα δεν αποτελούν ενισχυτικούς παράγοντες σε αυτό το δύσκολο δρόμο. Ωστόσο κανείς δεν προβληματίζεται μήπως η σωστή ενημέρωση και η υποστήριξη είναι αυτό που χρειάζονται και όχι η επίκριση και ο ρατσισμός.
Άνδρες και γυναίκες με ωραία εμφάνιση είναι δέκτες ευνοϊκών προκαταλήψεων διότι θεωρούνται a priori, πιο αγαπητοί και πιο χαρισματικοί. Ας γίνουμε πιο ανοιχτόμυαλοι στηρίζοντας τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη παραγκωνίζοντας τις διάφορες μορφές ρατσισμού.
Μπορεί η εμφάνιση να παίζει σημαντικό ρόλο ειδικά στην εποχή που διανύουμε αλλά καμιά φορά μένουμε στο περιτύλιγμα χάνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε το περιεχόμενο. Η παχυσαρκία είναι πάθηση και όχι ελάττωμα.

Σχετικά Άρθρα