Γενική

Περιπολίες κατοίκων και περιπολικών, σώζουν την κατάσταση

ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Το «άνοιγμα των σπιτιών» το τελευταίο διάστημα ήταν πλέον καθημερινό φαινόμενο και μάλιστα αυξανόμενο, αφού όπως έλεγαν οι κάτοικοι κάποιων περιοχών, συνέβαιναν με τέτοιο ρυθμό, που έχαναν τον αριθμό των κρουσμάτων.
Οι διαρρήξεις πραγματοποιούνταν, συνήθως όταν απουσίαζαν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους και μάλιστα απογευματινές και πρωινές ώρες, ενώ τελευταία σημειώνονταν και κρούσματα, με τους ιδιοκτήτες μέσα στα σπίτια τους. Καθημερινά, οι Ξανθιώτες γίνονταν μάρτυρες δεκάδων ύποπτων οχημάτων, οι επιβαίνοντες των οποίων παρατηρούν τα σπίτια τους, σε διάφορες περιοχές, κάτι που ισχύει ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις. Το τελευταίο διάστημα, κρούσματα αναφέρονται και μέσα στην πόλη της Ξάνθης.
«Κάνουμε περιπολίες εμείς οι ίδιοι, για να σώσουμε τις περιουσίες μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην κοιμόμαστε το βράδυ, με το φόβο, μήπως είναι το δικό μας σπίτι ο επόμενος στόχος των κλεφτών. Κανείς δεν κοιμάται ήσυχος. Ξαπλώνουμε και σηκωνόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι, για να ελέγξουμε τα σπίτια μας», λένε κάτοικοι οικισμών του νομού Ξάνθης, σε κάποιους από τους οποίους, παρατηρούνταν μέχρι και 4 κρούσματα κλοπών μέσα σε ένα βράδυ.
Η λεία από τις κλοπές, είναι συνήθως χρυσαφικά και μετρητά, ενώ λιγότερες αρπαγές έχουν σημειωθεί με ηλεκτρικές συσκευές και οικιακά είδη. Η μέθοδος των κλεφτών συνεχίζει να είναι απλή και φαινομενικά αθώα, αφού πρώτα χτυπάνε τα κουδούνια, για να ελέγξουν αν είναι κάποιος στο σπίτι. Αν δεν είναι κανένας, μπαίνουν μέσα, παραβιάζοντας την κυρία είσοδο του σπιτιού. Αν ανοίξει κάποιος, τότε βρίσκουν μια δικαιολογία, όπως το να ρωτήσουν πώς πάνε σε κάποιο χωριό ή να ζητήσουν ένα οποιοδήποτε όνομα, λέγοντας μετά ότι έκαναν λάθος.
Ωστόσο, φαίνεται πως τα μέτρα της αστυνομίας «έπιασαν τόπο», με αποτέλεσμα τα κρούσματα να έχουν μειωθεί σημαντικά, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι, οι κάτοικοι έχουν εφησυχάσει πλήρως.
Όλοι οι κάτοικοι του νομού Ξάνθης είναι αγανακτισμένοι και συγχρόνως φοβισμένοι για τις περιουσίες τους, αλλά και για τους ίδιους, αφού δεν ξέρουν πώς θα αντιδράσουν οι κλέφτες, σε περίπτωση που είναι στο σπίτι και ζητούν από τους αρμοδίους να πάρουν αυτά τα μέτρα, τα οποία θα συμβάλλουν στην ομαλή εξέλιξη της καθημερινότητάς τους. «Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας», λένε ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης πάντως κάνει το καλύτερο δυνατό, για να μπει ένα φρένο σε αυτήν την κατάσταση, η οποία ανά διαστήματα βγαίνει εκτός ελέγχου.

Σχετικά Άρθρα