Γενική

«Βαθιά νυχτωμένη» η Ξάνθη σε εντάξεις και απορροφήσεις του Ε.Σ.Π.Α.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Τον απολογισμό της επίσκεψης της περιφερειάρχη Θεοδώρας Κόκλα, αρχίζουν και κάνουν παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι της έθεσαν καίρια ζητήματα, τα οποία αφορούν στους δήμους.
Ύστερα από απουσία μηνών, η οποία προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στην πόλη μας, «εμφανίστηκε» τελικά η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θεοδώρα Κόκλα στην περιοχή μας, με την οποία οι δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε μια εποικοδομητική κουβέντα, όπως χαρακτηρίστηκε.
«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την Τ.Ε.Δ.Κ. του νομού Ξάνθης, συζητώντας πολλά θέματα, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Ένα σημαντικό θέμα που συζητήσαμε, έχει να κάνει με το μικρό ποσοστό του νομού Ξάνθης στο Ε.Σ.Π.Α. Εξήγησα ότι, αυτό δεν οφείλεται σε μας, αλλά σε αυτό που παραλάβαμε, το οποίο έχει να κάνει με τη διαχείριση του 50% του Ε.Σ.Π.Α., δηλαδή την κάλυψη ενός ποσού 300 εκατομμυρίων ευρώ, από το σύνολο των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Έγινε μια συζήτηση στη δυνατότητα αυτό το ποσοστό να βελτιωθεί, σε σχέση με τις ανισότητες που δημιουργεί με τους άλλους νομού», δήλωσε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης η Περιφερειάρχης Θεοδώρα Κόκλα, κατά την επίσκεψή της στην πόλη μας.
Η εφημερίδα «ΧΝ» μίλησε με το Δήμαρχο Σταυρούπολης Γιώργο Καρασακαλίδη, ο οποίος ανέφερε τι αποκόμισε από τη συνάντηση του, με την Περιφερειάρχη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«θεωρήσαμε ότι, μας είδε καθυστερημένα. Έπρεπε να μας δει νωρίτερα η περιφερειάρχης. Εμείς, της δώσαμε τα αιτήματα και από’ κει και μετά ζητήσαμε επίμονα, να μην υπάρξουν αδικίες εις βάρος του νομού της Ξάνθης και ειδικά των περιφερειακών δήμων, όσο αναφορά στην απορρόφηση του Ε.Σ.Π.Α. Η ίδια μας είπε ότι είναι υπεύθυνη για το υπόλοιπο 50% του προγράμματος, αφού το άλλο είναι προενταγμένο και μας διαβεβαίωσε ότι, δε θα υπάρξουν αδικίες εις βάρος του νομού», δήλωσε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συνάντηση, σημειώνοντας όμως ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του, μέχρι να δει τα αποτελέσματα.
Δηλώσεις όμως στην εφημερίδα μας, έκανε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος ανέφερε τη γνώμη του για τη συνάντηση.
«Πήραμε μια πρώτη ενημέρωση, για το πού βρίσκονται τα προγράμματα, τα οποία έχουν σχέση με την περιφέρεια. Η περιφερειάρχης μας μετέφερε ότι, η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, κάτι που είναι γνωστό σε όλους. Εκείνο που καταφέραμε και νομίζω ότι, μπορούμε συντονισμένα να το πετύχουμε, επειδή σα νομός είμαστε πολύ πίσω σε εντάξεις και απορροφήσεις έργων, αποσπάσαμε θα έλεγα μια πολιτική δέσμευση ότι, η περιφερειάρχης θα κινηθεί σε πνεύμα ισόρροπης μεταφοράς πόρων σε όλους τους νομούς, αλλά και μέσα στους νομούς», ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τη συνάντηση.

Σχετικά Άρθρα