Γενική

100 Χρόνια Προσκοπισμός στην Ελλάδα

Κείμενο Μαίρη Δαληκριάδου

Κάθε χρόνο από το 1926 , σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν- Πάουελ (22/2/1857) ο Προσκοπισμός γιορτάζει. Ο Baden Powell υπήρξε ο ιδρυτής του προσκοπισμού . Ήταν γενναίος στρατιώτης, μέγας παιδαγωγός, άριστος συγγραφέας, επιτυχημένος ζωγράφος, αριστοτέχνης σκιτσογράφος, γλαφυρός χρονογράφος και διαπρεπής ρήτορας.
Την ημέρα αυτή οι Πρόσκοποι συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες.
Η φετινή χρονιά εμπλουτίζεται και με έναν πρόσθετο εορτασμό. Τα «100 Χρόνια Προσκοπισμού στην Ελλάδα». Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων- Περιφερειακή Εφορεία Ξάνθης, λίγο μετά την έλευση του 2010, το οποίο σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Προσκοπικής Κίνησης στην Ελλάδα και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων, διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Ελισσώ το Σάββατο στις 19:00 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης και Φιλίας των Προσκόπων με θέμα: «100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ Ξάνθης Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων, ο Αντινομάρχης Ξάνθης κ. Καρβουνίδης, εκπρόσωπος του Διοικητή του Δ Σώματος Στρατού, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πρόεδροι Συλλόγων και οι Περιφερειακοί Έφοροι Δράμας, Καβάλας και Ροδόπης.
Προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ Ξάνθης ο οποίος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης του Προσκοπισμού και της προσφορά του στην κοινωνία και της καλής συνεργασίας με τους Προσκόπους της Ξάνθης, ακολούθησε χαιρετισμός του εκπροσώπου του Δημάρχου Ξάνθης και Προέδρου της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ. Νικόλαου Φωτιάδη ενώ στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση ο Έφορος Περιοχής Προσκόπων Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης κ Άγγελος Αγινορίτης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο αφιερωμένο στον Ιδρυτή του Προσκοπισμού ενώ αναφέρθηκαν λίγα λόγια για το ιστορικό της Ημέρας Σκέψης και τον Ιδρυτή.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ευστάθιος Πολυχρονιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία των 100 Χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού και τόνισε ότι Γονείς- Πολιτεία και Εκκλησία πρέπει να αγκαλιάσουν τους Προσκόπους και να είναι συμπαραστάτες τους γιατί και ο Προσκοπισμός είναι συμπαραστάτης στην κοινωνία μας.
Στη συνέχεια απονεμήθηκε μια σειρά από αναμνηστικά μετάλλια στον ομιλητή από τον Πρόεδρο της ΕΚΣ κ. Τσότσο ενώ μετά από εισήγηση της Π.Ε. Ξάνθης το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π. απένειμε το Μετάλλιο «ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ» για την προσφορά της στον Προσκοπισμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης και η Εφορεία Περιοχής μια πλακέτα για την συνεχή προσφορά όλων των Παλαιών Προσκόπων στον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Νικόλαο Φωτιάδη.
Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον Περιφερικό Έφορο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Νασσόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Προσκοπισμού στα 100 Χρόνια ύπαρξης του στην Ελληνική κοινωνία, μέσα από την προσφορά σε όλους του εθνικούς αγώνες και σε όλες τις εθνικές επιταγές μέσω των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, με τη δημιουργία υπεύθυνων και δημοκρατικών ατόμων σε όλα τα επίπεδα. Με αυτά τα συστατικά του καλού, καθώς και τα οράματα του Ιδρυτή, η Παγκόσμια Προσκοπική σταυροφορία ενδιαφέρεται καθημερινά και ενεργεί για έναν καλύτερο κόσμο. Για έναν καλύτερο κόσμο, που ξεκινά μέσα από την οικογένεια μας, την πόλη μας, το νομό μας την Ελλάδα μας, τον κόσμο.
Στη συνέχεια κάλεσε Παλαιούς και Ενεργούς Προσκόπους να συνεχίσουν μαζί αυτό το υπέροχο, γεμάτο νέες εμπειρίες ταξίδι για τα επόμενα 100 χρόνια ανανεώνοντας την υπόσχεση που δώσανε όταν ήταν παιδιά, και ακολούθησε η ανανέωση της Υπόσχεσης από Παλαιούς και ενεργούς Προσκόπους δίνοντας σε όλους την δύναμη να συνεχίσουν να προσπαθούν για ένα καλύτερο κόσμο.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση όπου Παλαιοί και Ενεργοί Πρόσκοποι γονείς και καλεσμένοι αντάλλαξαν απόψεις και γνώμες για την πορεία του Προσκοπισμού.

Λίγα λόγια για τον προσκοπισμό την Ξάνθη: Το Σ.Ε.Π σήμερα είναι μια παιδαγωγική- εκπαιδευτική κίνηση που συνεχίζει τη διάδοση των αρχών του Προσκοπισμού, που άρχισε στην Ελλάδα το 1910- στην Ξάνθη διαδόθηκε και οργανώθηκε το 1920 με πρωτεργάτη το γιατρό Νικόλαο Γκιώνη- και αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, με 25.000 ενεργά μέλη, έχοντας στο ενεργητικό του μια ιστορία εκατό χρόνων εθελοντικής προσφοράς στο παιδί και την κοινωνία, με συνεχή παρουσία σε περισσότερα από 500 σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια και τις κοινότητες του απόδημου ελληνισμού.
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης που συνεστήθη το 1922. Ανάμεσα στις πλούσιες εκδηλώσεις που σκοπεύει να διοργανώσει η Περιφερειακή Εφορεία Ξάνθης, συμπεριλαμβάνονται ειδικές προσκοπικές δραστηριότητες , όπως παιχνίδια, κατασκήνωση, ανιχνεύσεις, σεμινάρια, εκδρομές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις μέχρι τη διοργάνωση συνεδρίων και την έκδοση φωτογραφικού λευκώματος.

Σχετικά Άρθρα