Γενική

…ταραΝΑΚΟΥνήματα

* Καλή σας ημέρα!
* Ο Δεκέμβρης είναι εδώ όπως και ο χειμώνας. Αλλά αν δεν δω χιόνια δεν μπορώ να πω ότι τον βλέπω…
* Επομένως χιόνια εδώ και τώρα για να πειστώ και να πω: Ναι: Καλό χειμώνα!
* Προχθές το βράδυ παραβρέθηκα στην εκδήλωση- αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Οργανισμός Νεότητας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών.
* Πραγματοποιήθηκε εξ αφορμής της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου (30/11) ως εκδήλωση τιμής στην Πρωτόθρονη Εκκλησία.
* Στο τέλος έγινε η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γιώργου Μουτεβελλή με τίτλο: «Το καμάρι του Γένους» και αναφερόταν στο Εθνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.
* Ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ που εντυπωσίασε το μεγάλο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Π των Καπναποθηκών. Μάλιστα σαν επίλογος έγινε αναφορά στην απόφαση-σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της νομικής του υπόστασης, που δικαιώνει το Φανάρι σχετικά με το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του επί του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και αποτελεί και έμμεση αναγνώριση της νομικής υπόστασης του Πατριαρχείου, την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.
* Το κτίριο άρχισε να ανεγείρεται το 1898 με σκοπό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο με καζίνο, αλλά μετά την απαγόρευση του τότε σουλτάνου Abdul Hamit του Β αναζητήθηκε νέα χρήση. Το 1903 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφης προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στεγάστηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο. Λειτούργησε μέχρι και το 1964 και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 5744 παιδιά.
* Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κος Θεμιστοκλής Παχόπουλος τόνισε: «Το 1955 η Κωνσταντινούπολη αριθμούσε 120.000 Έλληνες, ενώ τώρα η μειονότητα απαριθμεί 1.500 άτομα».
* Επίσης ο ίδιος επεσήμανε: «Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών εδώ και 25 χρόνια συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις του Ο.Α.Σ.Ε., καταγγέλλοντας όλες τις παραβιάσεις από το 1923 μέχρι και πρόσφατα, που κατέστρεψαν 90 τάφους στο νεκροταφείο του Μπαλουκλί, καθώς και τις παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας, κατά της ελληνικής μειονότητας».
* Από το ντοκιμαντέρ κρατώ την φράση: «Οι κάτοικοι της Πόλης νοσταλγούν τις εποχές που ζούσαν με τους Ρωμιούς»…
* Γιατί οι Έλληνες μόνο αγαπούν την Πόλη και θέλουν να είναι η ομορφότερη Πόλη του κόσμου…
* Η Κωνσταντινούπολη είναι το μοναδικό μέρος που επισκέφθηκα εκτός της χώρας μου και είναι σαν να γύρισα όλο τον κόσμο…
* Εύχομαι να είστε όλες και όλοι σας καλά…

Σχετικά Άρθρα