Γενική

Εκδήλωση γευσιγνωσίας των Ποντίων με τον Ευτύχη Μπλέτσα

Πολλά νόστιμα ποντιακά εδέσματα μαγείρεψαν οι γυναίκες του Συλλόγου

Με την παρουσία του τηλεπαρουσιαστή Ευτύχη Μπλέτσα που υπηρετεί την πατρίδα στο στρατόπεδο Αποστολίδη του Δ ΣΣ και της κας Στέλλας Σπανού που ασχολείται με την μαγειρική πολλά χρόνια, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γευσιγνωσίας του συλλόγου γυναικών του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, το απόγευμα του Σαββάτου.
Η συμμετοχή του κόσμου κρίθηκε ανέλπιστα ικανοποιητική, καθώς λόγω της νέας γρίπης αρκετοί αποφεύγουν να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου απουσίαζε στην Αθήνα για θέματα του Συλλόγου αλλά παρέστη ο πρώην πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. κος Λευτέρης Μακρίδης.
Το τμήμα γυναικών δημιουργήθηκε το 2002 με την παρότρυνση του αείμνηστου Προέδρου Γιώργου Ταβουλτσίδη. Μετά το θάνατο του, είχε αδρανοποιηθεί η δραστηριότητα του και η εκδήλωση αυτή έγινε προς τιμήν του.
Η κα Μαρία Σαρηπανίδου, Πρόεδρος του τμήματος Γυναικών του Συλλόγου Ποντίων εμφανώς συγκινημένη σε δηλώσεις της στην XanthiNews σημείωσε: «Το δέσιμο που είχε το τμήμα γυναικών με τον Πρόεδρο ήταν πάρα πολύ μεγάλο γιατί ήταν αυτός που μας έδωσε το ερέθισμα, για να ξεκινήσουμε αυτή την διαδικασία. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε ότι άφησε εκείνος με το νέο Πρόεδρο τον κο Θόδωρο Ρωμανίδη και με τον προηγούμενο τον κο Μακρίδη. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ!»
Ο Ευτύχης Μπλέτσας μιλώντας για την παρουσία του στην εκδήλωση επισήμανε:
«Από την στιγμή που βρίσκομαι στην πόλη μου λόγω των στρατιωτικού μου υποχρεώσεων θέλω να παραβρίσκομαι σε γαστρονομικές εκδηλώσεις. Εκείνο που μου αρέσει στην ποντιακή κουζίνα είναι ότι έχει τις αρχές της μαγειρικής οικονομίας. Δηλαδή βλέπεις φαγητά που είναι παραδοσιακά, απλά, και βγάζουν το αληθινό που το έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια. Βασίζεται σε απλά και αγνά υλικά.
Τα αγαπημένα μου ποντιακά φαγητά είναι το λάχανο με τα φασόλια, η τσουκνιδόσουπα και τα πιροσκί».
Ο Ευτύχης θα μαγειρέψει το παραδοσιακό φαγητό «βαρβάρα» στις 4 Δεκεμβρίου στο στρατόπεδο Αποστολίδη. Δεν θέλησε να μας αποκαλύψει την συνταγή αλλά όπως μάθαμε μεταξύ των υλικών του θα είναι τα αμύγδαλα, οι καρυδόψιχες, τα βερίκοκα και οι ξανθές σταφίδες.

Νάντια Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα