Γενική

Άρωμα Βασιλεύουσας στην Ξάνθη

Αφιέρωμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για την Κωνσταντινούπολη

«Άρωμα βασιλεύουσας» μύρισε στο «Π» των καπναποθηκών, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη.
Η εκδήλωσε πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεότητας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, καθώς και το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών.
Στην αίθουσα «Π», παραβρέθηκαν αρκετοί φορείς της πόλης, καθώς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τόσο την ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, με θέμα «Βλαχέρνες- Ακάθιστος Ύμνος», όσο και το ντοκιμαντέρ του Σκηνοθέτη Γιώργου Μουτεβελλή, με τίτλο «Το καμάρι του γένους».
«Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, σε αυτά τα 80 χρόνια της λειτουργίας του, δραστηριοποιείται στον πολιτιστικό και στο φιλανθρωπικό τομέα, καθώς και στον τομέα προασπίσεως των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών εδώ και 25 χρόνια συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις του Ο.Α.Σ.Ε., καταγγέλλοντας όλες τις παραβιάσεις από το 1923 μέχρι και πρόσφατα, που κατέστρεψαν 90 τάφους στο νεκροταφείο του Μπαλουκλί, καθώς και τις παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας, κατά της ελληνικής μειονότητας», δήλωσε ο Πρόεδρος Κωνσταντινουπολιτών Θεμιστοκλής Παχόπουλος.
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στεγάζεται στην Αθήνα σε ιδιόκτητο μέγαρο, πραγματοποιώντας το μήνα δεκάδες εκδηλώσεις.
Θεμιστοκλής Παχόπουλος: «Οι 120.000 Έλληνες της Πόλης, έγιναν 1.500 ψυχές»
Χίλια χρόνια σχεδόν, πριν ο Μέγας Κωνσταντίνος αποφασίσει να την κάνει στα 324 καινούρια πρωτεύουσά του τη μεγαλύτερη χριστιανική πολιτεία Ανατολής και Δύσης, ένας Έλληνας, ο Βύζας, ο αρχηγός των Μεγαρέων αποικιστών, ξεκίνησε στα 658 π.Χ. απ τα Μέγαρα, πέρασε το Αιγαίο, έφτασε στην Τροία, διέσχισε τα Δαρδανέλια και τη θάλασσα του Μαρμαρά και βγήκε τελικά τον Εύξεινο Πόντο.
Πριν ξεκινήσει για το μακρινό του ταξίδι, ο Βύζας είχε ρωτήσει το μαντείο των Δελφών, που να ιδρύσει τη νέα του αποικία και πήρε αυτή την απάντηση: «απέναντι από τους τυφλούς!» Μόνο όταν έφτασε στο Βόσπορο, κατάλαβε τι εννοούσε ο χρησμός. Στην ασιατική ακτή, απέναντι από τη στεφανωμένη με λόφους τριγωνική χερσόνησο, που αποτελούσε το τέλος της ευρωπαϊκής γης, άλλοι Έλληνες είχαν κτίσει κιόλας μια πόλη, τη Χαλκηδόνα. Και θα έπρεπε να ήταν τυφλοί, αφού δε μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν την αναμφισβήτητη υπεροχή του τοπίου που εκτεινόταν απέναντί τους, μπροστά στα μάτια τους.
«Το 1955 η Κωνσταντινούπολη αριθμούσε 120.000 Έλληνες, ενώ τώρα η μειονότητα απαριθμεί 1.500 άτομα. Σε ένα τετραήμερο στη Βαρσοβία, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών κατήγγειλε όλα αυτά, τα οποία είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Ε. Βασικός μας σκοπός είναι η προβολή όλων αυτών των θεμάτων, παράλληλα με τα πολιτιστικά και τα φιλανθρωπικά. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Θεμιστοκλής Παχόπουλος.
Το 667 π.Χ. ο Βύζας οικοδόμησε την πόλη του, που ονομάστηκε Βυζάντιο, μέχρι την εποχή που ο Μέγας Κωνσταντίνος την έκανε πρωτεύουσά του. Πήρε τ όνομα «Νέα Ρώμη» ή «Δεύτερη Ρώμη», για να γίνει αργότερα η Κωνσταντινούπολη, η πόλη του Κωνσταντίνου.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα