Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνου Τάτση, αντιπροσωπεία της Ε.Ν.Α.Ε. (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος) με επικεφαλής τον Ν.Σ. Καστοριάς και Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ν.Α.Ε. κ. Λάζαρο Εγγλέζο, συμμετείχε στις εργασίες του Προγράμματος ART των Ηνωμένων Εθνών «για την Αποκεντρωμένη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία», που πραγματοποιήθηκε στις 25-27/11 στην Σεβίλλη της Ισπανίας. Σημειώνεται ότι ο Υπερνομάρχης κος Τάτσης, ως Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ, και από κοινού με την ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ, είχε πρωτοστατήσει στην χρηματοδότηση του Προγράμματος ART, από την Ελληνική κυβέρνηση με το αρχικό ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Καθότι το Πρόγραμμα ART αναμένεται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία στην Αλβανία, όπου και εστιάζεται το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της Ελλάδος σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών, η συμμετοχή της Ε.Ν.Α.Ε. στην συνάντηση της Σεβίλλης είχε ως στόχο την συγκεκριμενοποίηση των όρων συμμετοχής της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης.
Διευκρινίζεται ότι το Πρόγραμμα ART (Articulation des Rιseaux Territoriaux et thιmatiques de coopιration au dιveloppement humain) υποστηρίζει στην υλοποίηση έργων που συμφωνούν, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν από κοινού οι τοπικές κοινωνίες, τόσο των χωρών που προσφέρουν την βοήθεια, όσο και αυτών που την λαμβάνουν.
Παρατηρητής της Θράκης

Με τη συμμετοχή 6.040 Ροδοπιτών ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ στο Ν. Ροδόπης την Κυριακή 29 Νοεμβρίου σε 19 εκλογικά τμήματα σε όλο το Νομό. Οι Ροδοπίτες εξέφρασαν τη στήριξη τους στο πρόσωπο της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία ανέδειξαν πρώτη με ψήφους 2913, δίνοντας παράλληλα ποσοστό 48,58%. Αντιθέτως, ο Αντώνης Σαμαράς συγκέντρωσε 2.453 ψήφους με ποσοστό 40,91% ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συγκέντρωσε 616 ψήφους με ποσοστό 10,27%. Από τη Ροδόπη αξίζει να αναφερθεί ότι το προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη οφείλεται κατά πολύ στη μειονότητα, η οποία την ψήφισε κατά πλειοψηφία ενώ γύρισε χαρακτηριστικά την πλάτη στους άλλους δύο συνυποψηφίους για την προεδρία της ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περιοχές των Αρριανών, Κέχρου, Αμαξάδων, Οργάνης, Σώστη και Φιλύρας, από τους 1.227 μειονοτικούς ψήφους η Ντόρα Μπακογιάννη συγκέντρωσε 1.060 ψήφους με ποσοστό 86,4% !
Φωνή της Ροδόπης

Αξιόλογη δίχως άλλο η προσπάθεια της δημιουργίας θεατρικής ομάδος από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος» Δράμας, που έκανε χθες την παρθενική της εμφάνιση με την θεατρική παράσταση, που είναι βασισμένη στο έργο «Η ΛΥΤΡΩΣΗ» του εκπαιδευτικού – συγγραφέα Γ. Δεϊμερτζόγλου (σχετικό ρεπορτάζ για το έργο δημοσιεύει σήμερα το «Ξ» στη σελίδα 13). Θα θέλαμε λίγο να σταθούμε στην πορεία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας, που από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει να επιδείξει μια αξιοζήλευτη δράση. Είναι μια κυψέλη ανθρώπων που μέσα από το έργο της διατηρείται αναλλοίωτη η ιστορία των προγόνων μας από την Μικρά Ασία και μεταλαμπαδεύονται οι αξίες και τα ιδανικά της ταλαιπωρημένης εκείνης γενιάς στους νεώτερους. Με λίγα λόγια είναι ένας Σύλλογος με πολυκύμαντη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και όχι Σύλλογος «σφραγίδα» από τους ουκ ολίγους που υπάρχουν, οι οποίοι περιορίζονται απλά στους χορούς και στις συνεστιάσεις. Το ευχάριστο για το Νομό Δράμας είναι ότι οι Σύλλογοι «σφραγίδες» είναι μειοψηφία και στην πλειονότητά τους είναι σύλλογοι που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των μελών τους, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια και αγάπη τα μέγιστα στην κοινωνία του ακριτικού μας τόπου.
Ξυράφι

Μπορεί για όλη την Ελλάδα το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών να είναι πολύ ενδιαφέρον για την Ροδόπη όμως αποκτά άλλη διάσταση, αφού πρωτοκλασάτα στελέχη της μειονότητας και του χώρου αυτού με πρώτο τον πρώην βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, αυτοπροσδιόριζαν την στάση του ότι θα αποχωρήσουν από τη Νέα Δημοκρατία αν εκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς. Τώρα για να μην είναι ανακόλουθοι με ότι έλεγαν πρέπει άμεσα να θέσουν τις παραιτήσεις τους όπως κι άλλοι πολιτευτές και αιρετοί που δεν θα μπορούσαν -όπως έλεγαν- να συνυπάρξουν σένα κόμμα αν έχει στο τιμόνι του τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Ιλχάν αν και αναζητήθηκε απέφυγε να κάνει την παραμικρή δήλωση, ενώ το περιβάλλον του έλεγε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε όλα τα Μέσα αύριο, αφού αξιολογήσει απόλυτα το αποτέλεσμα. Αυτή η τακτική του δείχνει την έκπληξη και την έλλειψη ετοιμότητας και ωριμότητας απέναντι σ’ ένα θέμα που είναι δεδομένο. Ή σεβόμαστε το αποτέλεσμα της δημοκρατική έκφρασης των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας που έκαναν την επιλογή τους για το πρόσωπο που μπορεί να πάρει την παράταξη να ανανεώσει τις ελπίδες τους και να την πάει μπροστά ή δεν την σεβόμαστε κι άρα όσα υποστηρίζαμε πιο πριν ήταν κάτω από μια συμφεροντολογικά ειδομένη τακτική με οπτική μόνο την «δική» μας πρόταση.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα