Γενική

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΦΕΞ

Συναυλία- Με οχτώ χορδές
Παρασκευή 16 και ώρα 21.00 στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Ο Σπύρος Γκιγκόντης η Ελένη Πετρίδου σε μια ξεχωριστή συναυλία για δυο βιολιά.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΙΚΟΝΤΗΣ (βιολί)
Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες ως σολίστ και ως μέλος μουσικών συνόλων στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία (Arnold Schoenberg Center), Αγγλία (Yorkshire Baroque Soloists) και Η.Π.Α., για τις οποίες έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές. Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς επίσης και έναν αριθμό από δίσκους, με ρεπερτόριο μουσικής δωματίου που εκτείνεται από τη μπαρόκ εποχή ως τη σύγχρονη εποχή. Για τους δίσκους αυτούς έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο, όπως αυτή του περιοδικού The Strad. Στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνονται πολλές πρώτες εκτελέσεις και πρώτες ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συν-θετών (Μάντζαρου, Ρομποτή, Λιάλιου, Παπαϊωάννου, Δραγατάκη, Αντωνίου). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος διαφόρων συνόλων όπως του Ιονίου Συνόλου Παλαιάς Μουσικής, του Ιονίου Συνόλου Μουσικής Δωματίου, του Τρίο Κορυφώ και του Κουϊντέτου Μι μπεμόλ «Astor Piazzola». Ως προσκεκλημένος καθηγητής, έχει δώσει σεμινάρια και συναυλίες στην Μουσική Ακαδημία Karol Lipinski στο Wroclaw της Πολωνίας καθώς και σε πανεπιστήμια όπως τα Bowling Green, Toledo, William and Mary, Virginia, και Boston των Η.Π.Α. Διδάσκει βιολί και μουσική δωματίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου προετοιμάζει και τη Συμφωνική Ορχήστρα, στην Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες στο Brache της Γερμανίας.
ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΙΔΟΥ (βιολί)
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού υπό την καθοδήγηση των Μ.Μιχαηλίδη και P.Arnaudov. Σπούδασε με τον Δ.Χανδράκη και Σ.Γκικόντη στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου αντίστοιχα (ειδίκευση βιολιού), απ όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε με το Σ.Γκικόντη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Moυσική Εκτέλεση στο Βιολί’ του Ιονίου Πανεπιστημίου και το ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2008. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια με τους Σ.Καφαντάρη, Α.Stankov, Ι.Βατικιώτη, V.Milanova, V.Oistrah, I.Kravtchenko, J.Leertouwer, N.Baltussen, E.Kawaguti, Σ.Γκικόντη, V.Beluska.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Νοτιοαφρικανική Ένωση, Βέλγιο, Γερμανία και Ιαπωνία), αποσπώντας επαινετικές κριτικές. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου στο κοντσέρτο για βιολί του Beethoven. Έχει συνεργαστεί μέ το Ιόνιο Κουαρτέτο Εγχόρδων και με το Ιόνιο Σύνολο Μπαρόκ Μουσικής.
Κυριακή 18 Οκτωβρίου στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ & ώρα 18.00 & 21.00
Θέατρο Σκιών «ο Καραγκιόζης στο κυνήγι της χαμένης Αρμονίας – ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι.
Η ΦΕΞ σε συνεργασία με το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη θα παρουσιάζουν δύο παραστάσεις καραγκιόζη. Η πρώτη για τους μικρούς μας φίλους και η δεύτερη μόνο για ενήλικες.
Το Θρακικό θέατρο σκιών αποτελείται από δυο πρόσωπα, τον Ιωάννη Βουλτσίδη, σκηνοθέτη- καραγκιοζοπαίχτη και τη Γεωργία Γιαννοπούλου, ζωγράφο- μουσικό. Οι παραστάσεις έχουνε πάντα ζωντανή μουσική. Η Γεωργία με το σαντούρι της και ο Γιάννης με το Τζουρά και το τραγούδι.
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό Ξουσείο Ξάνθης
Προβολή της ταινίας του Dušan Makavejev «Sweet Movie» (1974), με την εκπληκτική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Κιθάρες για το Μάνο
Δύο μέρες- ρεσιτάλ κιθάρας.
Το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ «οδός ονείρων» με τη συντροφιά της κιθάρας του Γιώργου Ανδρεάδη παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι.
Μουσική και σχόλια από το έργο του μεγάλου συνθέτη.
Επιμέλεια Γ. Στεφανίδης
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο σπίτι πολιτισμού και ώρα 21.00
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΙΣΤ ΚΩΣΤΑ ΧΙΖΑΡΗ
Όταν την κιθάρα συνοδεύουν οι ήχοι των υπολογιστών
Ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κιθάρας με τη συνοδεία ηλεκτρονικού υπολογιστή θα δώσει στα πλαίσια του αφιερώματος ο γνωστός σολίστ Κώστας Χίζαρης. Καβαλιώτης μουσικός ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας σε ηλικία 9 χρονών. Σε ηλικία των 16 χρόνων πήρε το Δίπλωμα Σολίστ στην κλασσική κιθάρα με Άριστα παμψηφεί, με καθηγητές τους Χάρη Συμεωνίδη και Βασίλη Βέτσο.

Σχετικά Άρθρα