Γενική

Η ιστορία μέσα από ιστορικές φωτογραφίες και καρτ ποστάλ

Παρουσίαση βιβλίου Δ. Βογιατζόπουλου «Η Ξάνθη πριν και μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο»

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Η Ξάνθη πριν και μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο» του συγγραφέα Δήμου Βογιατζόπουλου στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου Αγριανή παρουσία του πολιτικού, και πνευματικού κόσμου της Ξάνθης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Στέγης Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Μπένης» και του εκδοτικού οίκου Σπανίδη.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τάσος Θεοδωρίδης πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού ξεκίνησε την παρουσίαση καλωσορίζοντας των πρώην Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ. Αλέκο Κοντό, τον Γενικό Γραμματέα κ. Φίλιππο Τσαλίδη, τον κ. Αγγελόπουλο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, τους εκπροσώπους του Νομάρχη και Δημάρχου της Ξάνθης, του σεβασμιότατου, εκπρόσωπο του Στρατηγού Διοικητού Δ ΣΣ, τους προέδρους του Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου, τον Διοικητή του Νοσοκομείου και όλους τους καλεσμένους. Αναφορά έκανε στους καταξιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι έκαναν αξιολογότατο έργο στην καταγραφή της ιστορίας της πόλης μας, όπως ο πρώην διευθυντής γραμμάτων στέγης και καλών τεχνών αείμνηστος Στέφανος Ιωαννίδης, ο δάσκαλος Σταύρος Ζαρενίδης, ο Πέτρος Γιωργαντζής, ο Θανάσης Μουσόπουλος και πολλοί άλλοι οι οποίοι με το συγγραφικό τους έργο γνώρισαν στους συμπολίτες μας άγνωστες πτυχές της Ιστορίας της Ξάνθης.
Στο βιβλίο του κ. Δήμου Βογιατζόπουλου περιέχεται ένα φωτογραφικό λεύκωμα με ιστορικές πληροφορίες για την περιοχή μας. Με την ευχή να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες τέτοιες προσπάθειες και την υπόσχεση ότι θα αγαλλιάσουμε κάθε τέτοια ενέργεια συγχαίρουμε τον αγαπητό φίλο Δήμο Βογιατζόπουλο για την δουλειά του αυτή.
Ο Δήμος Βογιατζόπουλος παρ όλο που δεν είναι συγγραφέας έγραψε αυτό το βιβλίο το οποίο άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό του από απλή συλλογή παλιών φωτογραφιών και καρτ ποστάλ της Ξάνθης. Το βιβλίο του αναφέρεται στην εικοσαετία 1930- 1950 και είναι η πιο πλούσια ιστορική περίοδος της Ξάνθης, η οποία ήταν εξαιρετική αλλά και επώδυνη για την πόλη μας. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, συντελούνταν η αποκατάσταση των προσφύγων από την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και καπνεργατικές ταραχές. Εγκαθιδρύεται η δικτατορία του Μεταξά, κηρύσσεται ο Ελληνοιταλικός πόλεμος και στην συνέχεια ο Ελληνογερμανικός πόλεμος με την ηρωική αντίσταση των οχυρών του Εχίνου και φυσικά η Βουλγαρική κατοχή και η προσφυγιά των Ξανθιωτών. Ο κύριος Βογιατζόπουλος αναφέρθηκε επί μακρών στα ιστορικά γεγονότα τα οποία αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια στο εσωτερικό του βιβλίου του.
Οι συμμετέχοντες ομιλητές μίλησαν για ντοκουμέντο και συνεχάρησαν τον κ. Βογιατζόπουλο για την υπομονή, επιμονή, έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων για να ολοκληρωθεί αυτό το βιβλίο. Τον συνεχάρησαν ολόψυχα και ευχήθηκαν να υπάρξουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες Ξανθιωτών, γιατί ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του, χάνεται.
Ο Δήμος Βογιατζόπουλος γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 14 Ιουνίου του 1961. Σπούδασε στην σχολή των Τεχνολόγων Μηχανικών της Καβάλας και υπηρέτησε τις Στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Τεχνικό Σώμα. Εργάστηκε στην κλινική Απόστολος Λουκάς, σαν γραμματέας στην χαρτοβιομηχανία Ντιάνα, σαν διευθυντής στο Κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης σαν διευθυντής και από το 1988 εργάζεται στην Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΞ. Ακόμα, συμμετείχε στην διεύθυνση του Δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού ΣΤΑR FM και στο ραδιόφωνο του καναλιού 6 ως παραγωγός. Προσέφερε πολλά χρόνια ανιδιοτελώς μέσα από συλλόγους στα κοινά της πόλης και υπήρξε αντιπρόεδρος επί σειρά ετών στον Σύλλογο Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ξάνθης και είχε πάρα πολλές άλλες κομματικές και συνδικαλιστικές δράσεις.

Σχετικά Άρθρα