fbpx
Γενική

Συνθετικά χρωμοσώματα τώρα και για ευκαρυωτικούς οργανισμούς

Πριν από έναν χρόνο, η δημιουργία του πρώτου βακτηρίου με συνθετικό DNA είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές προχωρούν ένα μεγάλο βήμα παραπέρα εισάγοντας τεχνητά χρωμοσώματα σε έναν σακχαρομύκητα, έναν μονοκύτταρο είδος πολύ μεγαλύτερης περιπλοκότητας, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ευκαρυωτικών οργανισμών, όπως και ο άνθρωπος.
Ο σακχαρομύκητας στον οποίο εισήχθησαν συνθετικά τμήματα χρωμοσωμάτων φαίνεται απόλυτα υγιής και μπορεί να αναπαράγεται όπως οι φυσικοί σακχαρομύκητες, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
«Φαίνεται να είναι εξαιρετικά σταθερός. Μερικοί από μας πιστεύαμε ότι θα αποτύγχανε ή ότι θα εμφάνιζε αμέσως μεταλλάξεις» σχολίασε ο Δρ Τζεφ Μπέκι στο περιοδικό Nature, όπου παρουσιάζεται το επίτευγμα της ομάδας του.
Στο απώτερο μέλλον, μικροοργανισμοί με συνθετικά γονιδιώματα θα μπορούσαν να παράγουν καύσιμα ή άλλα χημικά, ή ακόμα και για επιχειρήσεις απορρύπανσης. Σε πρώτη φάση, όμως, οι οργανισμοί αυτοί αναμένεται να επιτρέψουν στους βιολόγους να παρακολουθήσουν την εξέλιξη σε δράση: θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκαλύψουν ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός γονιδίων που απαιτείται για τη ζωή, ή το πόσες μεταλλάξεις απαιτούνται για την εμφάνιση νέων ειδών.
Από τα βακτήρια στους σακχαρομύκητες
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αντικατέστησαν μόλις το 1% του γονιδιώματος του σακχαρομύκητα με συνθετικό DNA.
Με την πρώτη ματιά, το επίτευγμα αυτό φαίνεται να ωχριά συγκριτικά με την περυσινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου Βέντερ, στο οποίο δημιουργήθηκε ένα βακτήριο που ζει αποκλειστικά με συνθετικό DNA.

Σχετικά Άρθρα