Απεργία εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ και στάση εργασίας συναδέλφων τους
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χθες οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας, εις ένδειξη συμπαράστασης, από τις 12:00-14:00 και από τις 14:00-16:0 από τους δασκάλους και τους καθηγητές, αφού συμμετείχε και η ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε διαβεβαιώσει ότι έως τα μέσα Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα είχαν πληρωθεί, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος δήλωσε στην XanthiNews ότι έχει ένσταση για την απόφαση της ΔΟΕ εξηγώντας: «Η 24 ωρη απεργιακή κινητοποίηση έπρεπε να ήταν για όλους τους συναδέλφους, γιατί όλοι είμαστε στον ίδιο χώρο με τις ίδιες συνθήκες. Πάντως θα συμμετέχουμε στις 15 Δεκεμβρίου που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ με τη ΓΣΕΕ».
Όσον αφορά στα αιτήματα είπε: «Είναι η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων γιατί οι συνάδελφοι από τον Σεπτέμβρη που προσελήφθηκαν δεν πληρώθηκαν ακόμη. Και ούτε ξέρουμε πότε θα πληρωθούν και με ποιο τρόπο. Υπάρχει η δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας αλλά ας μην επαναπαυόμαστε. Και όπως είναι φυσικό οι συνάδελφοι μας αναγκάζονται να καταφεύγουν σε δανεικά και τράπεζες, με αποτέλεσμα να πληρώνουν και υπέρογκους τόκους για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Πρέπει οι συμβάσεις του μόνιμου και σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία να μετατραπούν σε προσλήψεις από τον τακτικό προϋπολογισμό. Επειδή γνωρίζουμε ότι συμβάσεις υπέγραφαν και οι ωρομίσθιοι και δύο χρόνια έκαναν για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους».
Στις αρχές του μήνα σε συνέντευξη του ο κ. Ντούμος μας είχε πει για απεργία που πιθανόν να πραγματοποιούνταν εντός του μηνός αλλά τελικά φτάσαμε προς το τέλος και έγινε μόνο μια δίωρη ως ένδειξη συμπαράστασης. Ο Πρόεδρος των Δασκάλων Ξάνθης σχολίασε ως εξής το γεγονός αυτό: «Για να γίνει μια απεργία χρειάζεται σύνθεση, συναίνεση, συμφωνία. Πραγματοποιείται αυτή η 24 ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τους αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ και δίωρη στάση για τους υπόλοιπους συναδέλφους. Εμείς ως Δ.Σ. είχαμε αποφασίσει την προηγούμενη εβδομάδα για τοπική δίωρη στάση και συγκέντρωση έξω από το γραφείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αναπληρωτές συναδέλφους γιατί τους θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης. Και εμείς έχουμε περάσει από τη θέση των αναπληρωτών».
Σε επίπεδο Ν. Ξάνθης δεν έχουμε προβλήματα και δυσκολίες στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είχαμε κενά σε ειδικότητες αλλά γίνονται συνέχεια προσλήψεις. Στις 17 και 18 Νοεμβρίου έγιναν οι τελευταίες.
Σημειώνεται πως οι εκπαιδευτικοί των ΕΣΠΑ απασχολούνται κυρίως στα 800 πιλοτικά ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και διδάσκουν ξένες γλώσσες (γαλλική, γερμανική), αισθητική αγωγή (εικαστικά, θεατρική αγωγή, μουσική), παράλληλη στήριξη και πρόσθετη διδακτική στήριξη. Εκτός από την καθυστέρηση πληρωμών- που οφείλεται στο γεγονός πως τα χρήματα των ΕΣΠΑ εκταμιεύονται δύο φορές τον χρόνο- οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν το καθεστώς ωρομίσθιας απασχόλησης στο οποίο καλούνται να υπαχθούν, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα εργαστούν ως αναπληρωτές.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος τόνισε:«Ζητείται από τους συναδέλφους μας να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, τριτοκοσμικού χαρακτήρα οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα (ύψος αμοιβής, τρόπος καταβολής κ.λπ.)».
Την ίδια ώρα απορρίπτουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ το μοντέλο διοίκησης που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι οι θέσεις και οι απόψεις τους δεν ελήφθησαν υπόψη από το υπουργείο Παιδείας.