ΡοδόπηΤελευταία Νέα

Συνέντευξη τύπου για την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής -Την Πέμπτη τα Θυρανοίξια (φωτογραφίες+video)

Μαίρη Δαληκριάδου

Τα θυρανοίξια του ιερού μητροπολιτικού ναού κοιμήσεως της Θεοτόκου – ο παλαιότερος ναός και εκ των σημαντικότερων μνημείων της ιστορίας της πόλης της Κομοτηνής- θα τελέσει την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Στα πλαίσια αυτού του γεγονότος παραχώρησε συνέντευξη τύπου προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 στις 12 η ώρα το πρωί στο πνευματικό κέντρο του Ναού.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης και εκ μέρους του υπουργείου πολιτισμού ο αρχαιολόγος κύριος Ματθαίος Κουτσομανής.

Η δημοπράτηση του έργου έγινε το Μάρτιο του 2018.  Πρόκειται για το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής», προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ. Κύριος του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και φορέας επίβλεψης η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Δείτε την συνέντευξη:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Μητρόπολης Μαρωνείας την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024, το απόγευμα, ώρα 6η, θα τελεσθεί ο Αγιασμός των Θυρανοιξίων και εν συνεχεία η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού. Την Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 το πρωί ώρα 7η, θα τελεσθεί ο Όρθρος, η Ακολουθία «επί διασαλεφθείσης Αγίας Τραπέζης» και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις ως άνω λατρευτικές Συνάξεις θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. “Καλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί να συμμετάσχουν και να προσφέρουν δοξολογικό ύμνο και ευχαριστίες προς τον Άγιο Θεό και την Κυρία Θεοτόκο, που μας αξίωσε και πάλι να λειτουργήσουμε στον επ’ ονόματι Ιερό Ναό Της”, καταλήγει η ανακοίνωση της Μητροπόλεως.

Αυτή είναι ιερή εικόνα της Παναγίας η οποία κάτω από ειδικές συνθήκες επεξεργασίας αναπαλαιώθηκε και τοποθετήθηκε με προστατευτικό τζάμι στο παλιό τέμπλο που υπήρχε στο ναό το οποίο και αυτό υπέστη επεξεργασία αναπαλαίωσης.
Ο μητροπολίτης Μαρωνείας εξηγεί στον αρχαιολόγο κύριο Κουτσομανή τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να έρθει εικόνα σε αυτό το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα λόγω παλαιότητας και κακής συντήρησης μέσα στα έτη

Σχετικά Άρθρα