ΚόμματαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξηγεί στο Tik Tok τι είναι ο «μπλε φάκελος» που έδωσε στους υπουργούς – Δείτε βίντεο

Απαντήσεις για τον περιβόητο μπλε φάκελο που παρέδωσε στους υπουργούς κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Tik Tok.

Ο φάκελος περιλαμβάνει τα ορόσημα και τις βασικές προτεραιότητες των υπουργείων. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με αυτά τα οποία θα κάνουμε λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρει επίσης ότι φέτος περιλαμβάνει: 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις που αφορούν όλη την κυβέρνηση.

Από το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λείπει και ο Peanut ο οποίος όπως αποκαλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει και αυτός εναν μπλε φάκελο γιατί είναι… κομματόσκυλο! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν του έκανε το χατίρι αλλά ο Peanut επιβραβεύτηκε για τη συμπεριφορά του!

Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε ισχυρή Ελλάδα

Το τετράπτυχο «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα» βάσει του οποίου θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισηγήσή του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τους 63 υπουργούς και υφυπουργούς περίμενε στις θέσεις τους στον χώρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου οι «μπλέ φάκελοι» με τους στόχους και τις προτεραιότητες

Συγκεκριμένα ο κάθε μπλε φάκελος περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες έτους 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν με την «πρεμιέρα» να αφορά το επιτελικό κράτος στέλοντας το μήνυμα στα 63 μέλη της κυβέρνησης ότι «δεν έχουμε κανένα δικαιώμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία έπαρση και αλαζονεία στέλνοντας το μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς για «λίγα λόγια και πολλή δουλειά» προσθέτοντας ότι «το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας  και ο νοών νοείτο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οχτακομματική Βουλή τονίζοντας ότι «ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα» εννοώντας ότι η αντιμετώπιση των Σπαρτιατών θα είναι κοινοβουλευτική.

Οι μπλέ φάκελοι

Το υλικό που περιλαμβάνεται στους μπλέ φακέλους που παρέλαβαν υπουργοί και υφυπουργοί δομείται ως εξής:

Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027/ Οι δεσμεύσεις μας

Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027.

Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023

Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία). Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.

Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.

Σχετικά Άρθρα