Κοινωνία Τελευταία Νέα

Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης (Φωτογραφίες+video)

Κυριακή των Βαΐων και η Εκκλησία μας τιμά την είσοδο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική εορτάζεται η «Κυριακή των Βαΐων» που θεωρείται μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή για την ορθόδοξη εκκλησία καθώς την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ «μετά Βαΐων και κλάδων».

Στο Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης στις 7 η ώρα το απόγευμα τελέσθηκε με πάσα λαμπρότητα η Ακολουθία του Νυφίου. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. κ. Παντελεήμονας. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Άνθιμος Κωσταράκης και ο πατέρας Γεώργιος παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, του Αντιδήμαρχου Ξάνθης Μανώλη Φανουράκη, της υποψήφιας Βουλευτή κ. Μαίρης Τσιακίρογλου και πλήθους πιστών.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Άνθιμο Κωσταράκη και τον πατέρα Γεώργιο Τσερπίδη.

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου». Σήμερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα. Κατά τη λειτουργική τελετουργία, την Κυριακή των Βαΐων το πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία του Χρυσοστόμου, ενώ το βράδυ τελείται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, δηλαδή η Ακολουθία του Νυμφίου.

https://www.facebook.com/xanthinews/videos/1891098621265827
70 δέματα αγάπης μοιράσθηκαν σήμερα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα προς άπορες οικογένειες της ενορίας αλλά και όλης της Ξάνθης, με σκοπό όσο γίνεται καμιά οικογένεια να μην μείνει χωρίς γιορτινό τραπέζι τις άγιες μέρες.
Τα δέματα περιείχαν είδη πρώτης ανάγκης με σκοπό την ανακούφιση όσο είναι δυνατόν των οικογενειών που τα έχουν ανάγκη στις πολύ δύσκολες μέρες που περνάμε !
( H οργάνωση της όλης προσπάθειας ανήκει στον εφημέριο του ναού  π. Άνθιμο Κωσταράκη, κίνηση που γίνεται κάθε χρόνο από την ενορία του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης με σκοπό αυτές τις μέρες όλοι να νιώσουμε το αίσθημα της αλληλοβοήθειας και ακόμη περισσότερο οι οικογένειες οι άπορες που βιώνουν πιο έντονα την οικονομική κρίση και την φτώχεια). Χορηγός των δεμάτων ήταν τα τυροκομικά  Δημήτριος Χατζηιωαννίδης που στηρίζει κάθε χρόνο τον Ι.Ν. του Αγίου Ελευθέριου.

Δείτε φωτογραφίες από την Ακολουθία του Νυμφίου:

Δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία:

Σχετικά Άρθρα