Ροδόπη Τελευταία Νέα

Πάνω από 1.000 άτομα χόρεψαν ζωναράδικο στο κέντρο της Κομοτηνής

Του Ανδρέα Αγελαρίδη- xronos.gr

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση «Κομοτηνή, όλη η πόλη ένας κύκλος» με τη συμμετοχή να είναι πολύ μεγάλη, καθώς χόρεψαν πάνω από 1.000 άτομα! Μικροί και μεγάλοι όλων των ηλικιών πιάστηκαν χέρι-χέρι και σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο περιμετρικά της πλατείας Ειρήνης και χόρεψαν ζωναράδικο.

Υπό τους ήχους της γκάιντας το πρωί της Κυριακής 13/11 γράφτηκε μια αξέχαστη σελίδα στην πολιτιστική ιστορία της πόλης, καθώς για πρώτη φορά συμμετέχουν τόσο πολλά άτομα σε ζωναράδικο στην πλατεία μας, ενώ σίγουρα και πανελλαδικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωναράδικους που έχουν στηθεί. Πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολεία, πολίτες και μικρά παιδιά σχημάτισαν τον κύκλο και λίγο μετά τις 11:00 άρχισαν να χορεύουν με την ψυχή τους.

Η εκδήλωση έγινε μέσω του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής που συμμετείχε στο πρόγραμμα Tale of X Cities που διοργανώνει το Goethe-Institut Thessaloniki, σε συνεργασία με την ArtBOX Creative Arts Management. Στο μεγάλο ομολογουμένως αυτό χορό συμμετείχαν Σύλλογοι από όλη τη Ροδόπη και όλοι με το χαμόγελο στα χείλια, χόρεψαν, τραγούδησαν και έδειξαν ότι: «Όλη η πόλη ένας κύκλος» που ήταν και σύνθημα της δράσης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Νότης Χαραλαμπίδης ευχαρίστησε άπαντες για την συμμετοχή και σημείωσε ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα σημαντικό «κύτταρο» όχι μόνο της Κομοτηνής, αλλά ολόκληρης της Ροδόπης.

Στο τέλος της εκδήλωσης με τη βοήθεια drone όλοι οι συμμετέχοντες βγήκαν μια αναμνηστική φωτογραφία, κουνώντας πορτοκαλί φουλάρια που υποδείκνυαν ότι συμμετείχαν στην εκδήλωση. Μετά το πέρας του χορού που κράτησε περίπου μισή ώρα, τοποθετήθηκε στην πλατεία Ειρήνης «χαλί» από λάβαρα που ζωγράφισαν μαθητές της Κομοτηνής για την συγκεκριμένη εκδήλωση και φυσικά όλα είχαν το “άρωμα” της πόλη μας.

Ποιοι συμμετείχαν
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της δράσης το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής συνεργάστηκε με τους:

1.Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Όμιλο Αρμενίων Κομοτηνής

2.Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας Κομοτηνής

3.Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής

4.Μορφωτικό Όμιλο Ν. Σιδηροχωρίου

5.Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρού Κρανοβουνίου

6.Μορφωτικό Σύλλογο Των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων

7.Πολιτιστικό Λαογραφικό Επιμορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Γρατινής

8.Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μέσης & Φίλων Καρλικιωτών

9.Πολιτιστικό Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γρατινής Δήμου Κομοτηνής «Ο Γρατίνος»

10.Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Αδριανής

11.Πολιτιστικό Σύλλογο Alma Libre

12.Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου

13.Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτων Κομοτηνής

14.Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναίκα και Δημιουργία

15.Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Κοσμίου

16.Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Καλλίστης

17.Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδίτη

18.Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής

19.Στέγη Πολιτισμού Παράδοσης και Λαογραφίας ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΣ

20.Σύλλογο Εβριτών Ν. Ροδόπης

21.Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης

22.Σύλλογο Καππαδόκων & Μικρασιατών Ν.Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος»

23.Σύλλογο Κρητών Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης»

24.Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

25.Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»

26.Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

27.Σύλλογο Συνοικίας Ρέμβης Κομοτηνής

28.ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Στις γκάιντες: Δημήτρης Κυριακάκης, Ιωάννης Κουμής, Ευάγγελος Τσικόπουλος, Περικλής Παυλακάκης, Στέλιος Ματακάκης, Αθανάσιος Δούκας, Ευάγγελος Κοτσάκης, Θεοδόσης Καρατσάης, Κωνσταντίνος Λέου, Παύλος Γιανναράκης, Καρυοφύλλης Κουτσοδημάκης, Δημήτρης Βαλαβάνης, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, Δημήτρης Λαγάκης και η Ελένη Ραχμανίδου, στο νταούλι ο Γιώργος Αθανασιάδης και στο ακορντεόν ο Αθανάσιος Καρακατσιάνης.

Συμμετείχαν οι Δευθύνσεις Α’ βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, το 6ο και 11ο Νηπιαγωγείο, το 2ο, 4ο, 5ο, 6ο Δημοτικό Σχολείο, το Μειονοτικό Σχολείο Μάστανλη, το 1ο, 3ο και 5ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, το 2ο Λύκειο Κομοτηνής

Συμμετείχαν επίσης: Εργαζόμενοι Φυλακών Κομοτηνής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, η Χορωδία Συλλόγου Πατεράδων Ξυλαγανής, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διώνης, το Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, ο Σύλλογος Αρσακείου, ο Αθλητικός Όμιλος Φαναρίου και πολλοί ακόμα που μπήκαν στον χορό τελευταία στιγμή.

Σχετικά Άρθρα