Κοινωνία Τελευταία Νέα

Η συμμετοχή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 29ηAgrotica

Μία ακόμη πετυχημένη συμμετοχή μετρά στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με την παρουσία του στην 29η  Διεθνή Έκθεση Agrotica που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το χρονικό διάστημα 20 έως 23 Οκτωβρίου 2022, στο εκθεσιακό κέντροτης  ΔΕΘ -Helexpo.

Στην περίοδο αυτή που το ενδιαφέρον των καταναλωτών μονοπωλεί η παραγωγή και το κόστος της ενέργειας, η συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με την επίδειξη πειραμάτων παραγωγής της, προσέλκυσε πλήθος ενδιαφερομένων.

Συγκεκριμένα,τεχνοβλαστός του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η εταιρεία Τεχνολογίες Περιβάλλοντος και Βιοαερίου – act4energy, που εξειδικεύεται στον τομέα της αναερόβιας χώνευσης παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες,παρουσίασε σύστημα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, αποτελούμενο από έναν αντιδραστήρα μαζί με όλα τα παρελκόμενα του.

Επιπλέον,ο τεχνοβλαστός του Δ.Π.Θ. παρουσίασε  το μοντέλο που ανάπτυξεσε συνεργασία με εταιρεία αντι-ρύπανσης αέρα. Πρόκειται για έναβιολογικό φίλτρο απομάκρυνσης υδρόθειου (H2S), αμμωνίας (NH3), μερκαπτανών και άλλων δύσοσμων αερίων, της σειράςBio-X η οποία μπορεί να τοποθετηθεί  και να λειτουργήσει με θεαματικά αποτελέσματα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αντλιοστάσια λυμάτων, εγκαταστάσεις διαχείρισηςαπορριμμάτων καθώς και σε βιομηχανικές εφαρμογές όπου απαντώνται αυτά τα αέρια.

Ένα αναερόβιο σύστημα δύο σταδίων,με στόχο την επεξεργασία αποβλήτων φρούτων και λαχανικών,στο πλαίσιοστο πλαίσιο του προγράμματος για την κυκλική οικονομία και διαχείρισης του οργανικού κλάσματος των αστικών απορριμμάτων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου (CEOMED), ήταν το αντικείμενο ενός ακόμη πειράματος που υλοποιείται στα εργαστήρια του ΔΠΘ και συγκεκριμένα σε αυτά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Η εκχύλιση από φρούτα τα λαχανικάτα οποία είναι πλούσια σε οργανικό υλικότροφοδοτούνταν σε αναερόβιο αντιδραστήρα ανοδικής ροής στρώματος ιλύος (UASB), όπου πραγματοποιείτο η παραγωγή μεθανίου, επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις παραγωγής του.

Στο περίπτερο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που ήταν στελεχωμένο με προσωπικό και ερευνητές του, ενημερώθηκαν οι επιχειρηματίες, που το επισκέφτηκαν, εκατοντάδες φοιτητών και σπουδαστών,εκπρόσωποι της Κυβέρνησης,Δήμων, και ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα