Ροδόπη Τελευταία Νέα

O Ίασμος υποδέχτηκε την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Ο Ίασμος ως έδρα του Δήμου Ιάσμου υποδέχθηκε την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους το απόγευμα της Κυριακής 11/09. Έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου έγινε η επίσημη υποδοχή με τον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν να είναι ο οικοδεσπότης και να καλωσορίζει την Ιερά Κοινότητα που την συνόδευε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Ο Ίασμος στην ουσία αποτελούσε την τελευταία «στάση» της Ιερά Κοινότητας πριν αποχωρήσει από τη Ροδόπη χθες 12/09 το πρωί μαζί με την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» που προσκύνησαν χιλιάδες πιστοί στην Κομοτηνή από τις 06/09.

https://www.facebook.com/xanthinews/videos/634613551527012


Στο «επίκεντρο» η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στον Δ. Ιάσμου

Ο κος Μουμίν καλωσόρισε την Ιερά Κοινότητα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων που υπάρχει στον Δήμο Ιάσμου. «Ο Ίασμος είναι μια ευλογημένη περιοχή στην οποία ζουν αρμονικά διαφορετικές θρησκείες, ήθη και έθιμα. Στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής βρήκα έναν θρησκευτικό ηγέτη, ο οποίος είναι απόλυτα θεσμικός, η συνεργασία μας είναι άψογη στα πλαίσια των θεσμικών μας καθηκόντων και θεωρώ ότι βρήκα έναν καλό φίλο.  Αυτό το λέω σήμερα μπροστά σας για να αποτελέσει απτό παράδειγμα έτσι ώστε τα παιδιά μας να μάθουν, να δουν και να μεταλαμπαδεύσουν ότι ένας μειονοτικός δήμαρχος άλλου θρησκεύματος μπορεί να συνυπάρξει και να καλλιεργήσει σπουδαίες σχέσεις με τον οποιονδήποτε Μητροπολίτη της περιοχής μας. Αυτό ακριβώς είναι το παγκόσμιο πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης στον Ίασμο και τη Ροδόπη» δήλωσε αναλυτικά ο δήμαρχος Ιάσμου.Ο κος Μουμίν δεν παρέλειψε να κάνει και τα πολιτικά του σχόλια ισχυριζόμενος πως υπάρχουν συμφέρονται και μειοψηφίες που προσπαθούν να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη «πατώντας σε διάφορες αξίες μας. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε και αυτήν την ειρηνική συμβίωση πρέπει να την προστατέψουμε και πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μου διακατέχεται από αυτά τα συναισθήματα. Ειρήνη, δημοκρατία, πίστη, αγάπη και σεβασμός στον συνάνθρωπο».


Μητροπολίτης: «Η Θράκη είναι ένα πανεπιστήμιο ζωής»
Στη δική του προσφώνηση ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων είπε πως η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων δεν γίνεται μόνο στον Ίασμο, αλλά και σε όλη τη Θράκη. «Το να συμβιώνουμε ειρηνικά με σεβασμό ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου μας είναι η αλήθεια ότι δεν το συναντάει κανείς εύκολα πάνω σε αυτόν τον κόσμο. Στη Θράκη καυχιόμαστε για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά η Θράκη ολόκληρη είναι ένα πανεπιστήμιο ζωής» τόνισε ο Μητροπολίτης.

Ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Χριστοφόρος Ιβηρίτης από τη πλευρά του δήλωσε ότι η έλευση της εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστί» αποτελεί ευλογία για όλους τους κατοίκους. Όσοι προσκύνησαν την εικόνα, «το ένιωσαν αυτό πολύ έντονα» σημείωσε. Στον τόπο αυτό όπως υπογράμμισε «έχετε όλοι μέσα σας μια βαθιά πίστη στην Παναγία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Θρακιώτες της Κομοτηνής για την ευγενική και πλούσια φιλοξενία. Ευχαριστούμε για την αγάπη σας και ευχόμαστε η Παναγία να σας σκεπάζει όλους σας».

Στο τέλος της υποδοχής ο δήμαρχος Ιάσμου και ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους αντάλλαξαν δώρα, ενώ δώρο από τον κο Μουμίν έλαβε και ο Μητροπολίτης. Μετά ακολούθησε δοξολογία στον ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου και επίσημο δείπνο από τον δήμαρχο Ιάσμου. 

xronos.gr -του Ανδρέα Αγελαρίδη

Σχετικά Άρθρα