Αθλητικά Κοινωνία Τελευταία Νέα

Εκδρομή του ΕΟΣ Ξάνθης στο όρος Λάκμος (φωτογραφίες από την υπέροχη διαδρομή)

Την Κυριακή 29/5 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδρομή του ΕΟΣ Ξάνθης στο όρος Λάκμος. Οι 14 συμμετέχοντες/ουσες (καθώς και δύο σκύλοι) περπάτησαν στην εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή προς τη δρακόλιμνη Βερλίγκα, μια πανέμορφη τοποθεσία που μας αποζημίωσε πλήρως. Στη συνέχεια κάποιοι και κάποιες συνεχίσαμε μέχρι την κορυφή Τσουκαρέλα ενώ μόλις δύο ανέβηκαν και στην κορυφή Μέγας Τράπος. 8 άτομα διανυκτέρευσαν στη δρακόλιμνη και οι υπόλοιποι επέστρεψαν στο Χαλίκι Τρικάλων. Η θέα από την κορυφή Τσουκαρέλα, αν και με σχετικά θολή ατμόσφαιρα, ήταν επίσης απίστευτη καθώς μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε πολλές κορυφές σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά το μόνο παράταιρο ήταν η ανθρώπινη παρουσία. Οι δασικοί δρόμοι που διατρέχουν μεγάλο μέρος τη περιοχής, άλλοτε κατασκευασμένοι για την επικοινωνία των οικισμών και την εξυπηρέτηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας τώρα χρησιμοποιούνται για να κουβαλάνε ανεμολογικούς ιστούς και τα μπαγκάζια των τουριστών.

Στη δρακόλιμνη το Σάββατο 28/5 είχε πάνω από 150 άτομα και μετρήσαμε συνολικά 57 αντίσκηνα. Μουσικές από ηχοσύστημα, φωνές μέχρι αργά το βράδυ, ποδόσφαιρο στο αλπικό λιβάδι γεμάτο κρόκους, πλαστικά μιας χρήσης στη λίμνη, drone που πετούσαν ολημερίς πάνω από τα κεφάλια μας. Όλη η λεκάνη της Βερλίγκα είχε μετατραπεί σε ένα φεστιβάλ και περιμετρικά σε χώρο υγιεινής για τις ανάγκες των επισκεπτών.

Στη Διακύρηξη του Τυρόλο (2002), στη συγγραφή της οποίας συμμετείχε και η Ε.Ο.Ο.Α. σημειώνεται μεταξύ άλλων:

[…]«Πιστεύουμε πως η ελευθερία της πρόσβασης στα βουνά και τα βράχια με υπευθυνότητα είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Θα πρέπει πάντα να ασκούμε τις δραστηριότητές μας δείχνοντας την ανάλογη ευαισθησία προς το περιβάλλον και να είμαστε προπομποί για την προστασία της φύσης. Σεβόμαστε τους περιορισμούς πρόσβασης και τους κανονισμούς που έχουν συμφωνηθεί με τους αναρριχητές και τις αρχές ή οργανώσεις για την προστασία της φύσης.

• Σεβόμαστε τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της άγριας φύσης και ζωής στα βουνά και τα βράχια και φροντίζουμε να τηρούνται οι κανονισμοί και από τους συντρόφους μας. Αποφεύγοντας να κάνουμε θόρυβο ελαττώνουμε την παρενόχληση της άγριας ζωής.

• Εάν είναι δυνατό, πλησιάζουμε στον προορισμό μας χρησιμοποιώντας τη δημόσια συγκοινωνία ή αυτοκίνητα κοινής χρήσης για να μειώσουμε την κίνηση στους δρόμους

• Για να αποφευχθεί ή διάβρωση και να μην ενοχλούμε την άγρια ζωή, μένουμε σε μονοπάτια κατά την ανάβαση και κατάβαση και, στην άγρια φύση, επιλέγουμε τη διαδρομή που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον.

• Κατά τη διάρκεια των περιόδων αναπαραγωγής και φωλιάσματος των πουλιών που κατοικούν σε βράχους σεβόμαστε τους εποχιακούς περιορισμούς στην πρόσβαση. Μόλις μάθουμε ότι ισχύει η περίοδος αναπαραγωγής θα πρέπει να ενημερώσουμε τους συντρόφους μας και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πλησιάσουν την περιοχή φωλιάσματος.

• Κατά τη διάρκεια των πρώτων αναβάσεων πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θέτουμε σε κίνδυνο τους βιότοπους σπανίων ειδών ζώων και φυτών. Εξοπλίζοντας και αναπτύσσοντας τις διαδρομές, θα πρέπει να λαμβάνουμε κάθε προφύλαξη για να ελαχιστοποιηθεί η οποιαδήποτε επίπτωση στο περιβάλλον

• Οι μεγάλες επιπτώσεις του να κάνουμε δημοφιλείς κάποιες περιοχές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ορειβατών/ αναρριχητών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα πρόσβασης.

• Όχι μόνο πρέπει να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας μακριά από τα βουνά αλλά και να συλλέγουμε όσα άφησαν οι άλλοι πίσω τους.

• Όταν δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, θα πρέπει να κρατάμε ικανή απόσταση από κατοικίες, χώρους κατασκήνωσης, χείμαρρους, ποτάμια ή λίμνες κατά τις κενώσεις μας και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί φθορά στο οικοσύστημα. Αποφεύγουμε να προσβάλλουμε την αισθητική άλλων ατόμων. Σε πολυσύχναστες περιοχές με χαμηλό ποσοστό βιολογικού καθαρισμού, οι αναρριχητές θα πρέπει να μπουν στον κόπο να συσκευάσουν τις κενώσεις τους.

• Διατηρούμε το χώρο κατασκήνωσης καθαρό αποφεύγοντας να δημιουργούμε πολλά απορρίμματα ή επιλέγουμε να τα πετάμε σε κατάλληλο μέρος.

• Μαζί με τους ορειβατικούς συλλόγους και άλλες περιβαλλοντικές ομάδες είμαστε προπομποί σε πολιτικό επίπεδο να προστατέψουμε τους φυσικούς οικοτόπους και το περιβάλλον.»[…]

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά θα πρέπει να ξαναπούμε τα αυτονόητα.

Θα πρέπει η ΕΟΟΑ και οι κατά τόπους Ορειβατικοί Σύλλογοι να πρωτοστατήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος από οποιαδήποτε επιβουλή, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στα βουνά. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει πίεση προς τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής ώστε να συμπεριλάβουν τις παραπάνω αρχές της ορειβατικής κοινότητας στη λειτουργία τους και να μην λειτουργούν με μόνο κριτήριο το πρόσκαιρο κέρδος. Όπως οφείλουμε να στεκόμαστε πρωτεργάτες στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή των βουνών από τις ΒΑΠΕ (βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειες) είτε αφορούν ανεμογεννήτριες, είτε υδροηλεκτρικά, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να προστατεύσουμε τα βουνά έναντι των παραπάνω συμπεριφορών.

Υ.γ. Να ευχαριστήσουμε τον Θανάση και την Άννα στο κοινοτικό κατάστημα και ξενώνα του Κατάφυτου Τρικάλων για την υπέροχη φιλοξενία.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου και της Αθηνάς.

Σχετικά Άρθρα