Κοινωνία Τελευταία Νέα

Πανηγυρίζει ο ΙΝ Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης την σύναξη της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Ελευθερώτριας

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 πανηγυρίζει ο ιερός ναός Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης την σύναξη της Ιεράς εικόνας της Παναγίας  Ελευθερώτριας.

Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 θα τελεσθεί στις 19:00 Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στις 07:00 θα τελεσθεί ο Όρθρος της Εορτής και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Λίγα λόγια για την ιερή εικόνα:

Η εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας είναι μια δωρεά που έγινε το 2017  της οικογένειας Αβραμίδη και φιλοτεχνήθηκε από τον Ξανθιώτη αγιογράφο Καλλίδη Ζαφείριο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο που την περιβάλει είναι σκαλισμένο στο χέρι. Το προσκυνητάρι είναι ύψους 3 μέτρων και τοποθετήθηκε απέναντι από το δεσποτικό. Η υποδοχή και ενθρόνιση της εικόνας  πραγματοποιήθηκε την πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 από Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα παρουσία των μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμονα και Φιλλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου κκ Στεφάνου. (Δείτε εδώ video και εδώ το ρεπορτάζ από την ενθρόνιση το 2017)

Ο ναός του Αγίου Ελευθέριου Ξάνθης ήταν πάντοτε συνδεδεμένος με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για ελευθερία αφού η περιοχή ήταν σκλαβωμένη για 500 χρόνια για αυτο και η παναγία που ενθρονίστηκε στον ναό ονομάστηκε Ελευθερώτρια.

Σχετικά Άρθρα