Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Φυσικό Αέριο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας μιλά στο XanthiNews.gr (Συνέντευξη)

Η εταιρεία σας, αν και εδρεύει στην Αθήνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι  έχει έντονη παρουσία στην Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα και μάλιστα στα πλαίσια ομιλίας σας είχατε επισημάνει  πως η «καρδιά» και η «ψυχή» της  εταιρείας βρίσκεται στη Μακεδονία και τη Θράκη». Έχοντας ως αφετηρία την ΑΜΘ ποιο είναι  το επενδυτικό σας πρόγραμμα στην περιοχή μας και τι περιλαμβάνει;

Η Βόρεια Ελλάδαθα έλεγα πως είναι το κεντρικό «στρατηγείο» της ΔΕΔΑ. Εδώ, υλοποιείται το 70% του επενδυτικού μας προγράμματος, του μεγαλύτερου project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που «τρέχει», αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.

Ξεκινώντας από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συνεχίζοντας με την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, φέρνουμε το φυσικό αέριο σε δεκάδες πόλεις, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Παρέχουμε, έτσι, τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια, όπως σχολεία και νοσοκομεία, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια φθηνότερη και καθαρότερη μορφή ενέργειας.

Ενδεικτικό της ξεχωριστής θέσης που κατέχει η Βόρεια Ελλάδα στον σχεδιασμό μας είναι ότι εδώ σκοπεύουμε, επίσης, να υλοποιήσουμε ένα έργο στρατηγικής σημασίας: Να  κατασκευάσουμε έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου που θα εκτείνεται από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο το Σουφλί και το Διδυμότειχο. Με το έργο αυτό θα είναι δυνατή τόσο η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών που ζουν στα σύνορα με την Τουρκία όσο και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής.

Η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας φάνταζε μακρινό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Σε τι βαθμό  θα ωφεληθεί η κοινωνία, αλλά και η οικονομία της περιοχής μας;

Η έλευση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον, την οικονομία και την απασχόληση. Συμβάλλει στη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά που ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν αυξημένες ανάγκες για θέρμανση. Επίσης, μειώνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων και τονώνει τις τοπικές οικονομίες, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης με επενδυτικές ευκαιρίες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.Είναι χαρακτηριστικό ότι η υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, σε πλήρη ανάπτυξη, θα κινητοποιήσει άμεσες και έμμεσες επενδύσεις ύψους 1 δισ. και θα δημιουργήσει περίπου 6.000 θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες, όπως μηχανικοί, τεχνικοί, εργατοτεχνίτες κ.ά., ενισχύοντας σημαντικά την απασχόληση στην ελληνική περιφέρεια που δοκιμάζεται από την μακροχρόνια ανεργία.

Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται για μια «πράσινη» πρωτοβουλία, αφού το φυσικό αέριο έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και, ως εκ τούτου, είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες μορφές ενέργειας. Είναι, μάλιστα, το καύσιμο «γέφυρα» που θα μας οδηγήσει στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο ρόλος του, λοιπόν, στη διαδικασία μετάβασης της χώρας μας σε μια νέα, «πράσινη» εποχή είναι καθοριστικός.

Είναι γεγονός ότι η ΔΕΔΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το «πρασίνισμα» των δικτύων της ώστε να μπορούν μελλοντικά να διανέμουν βιομεθάνιο και υδρογόνο. Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να επιτευχθεί αυτό;

Η ΔΕΔΑ είναι ο πρώτος Διαχειριστής Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα που προχωρά στην αναβάθμιση των δικτύων της, ώστε να μπορούν να διανέμουν νέα αέρια καύσιμα με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Η αρχή αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος θα γίνει, μάλιστα, από την Περιφέρειά σας, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζουμε τρία πιλοτικά έργα. Τα πρώτα δύο, αφορούν στη μετατροπή και την αναβάθμιση δύο υφισταμένων μονάδων βιοαερίου σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου. Το βιομεθάνιο θα παράγεται κυρίως από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα των περιοχών (δηλαδή από βιομάζα) και στη συνέχεια θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα διανομής ώστε να καταναλώνεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο.

Το τρίτο πιλοτικό έργο εντάσσεται μεταξύ των πλέον πρωτότυπων εφαρμογών  σε επίπεδο Ε.Ε. και αναφέρεται στην ολιστική προσέγγιση της παραγωγής, διανομής και χρήσης καθαρού υδρογόνου σε κατοικίες.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υδρογόνου, την κατασκευή δικτύου διανομής υδρογόνου και την τροφοδοσία των συσκευών χρήσης των κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί με χρήση καθαρού υδρογόνου το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός οικισμού.

Καθημερινά εκδηλώνεται  το έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών – καταναλωτών για να συνδεθούν με το αέριο. Θα  μπορούσατε να μας πείτε το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των έργων της ΔΕΔΑ στην περιοχή μας;

Τα έργα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως σας προανέφερα, και το μεγαλύτερο μέρος τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Όλο αυτό το διάστημα και παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες θα γίνονται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών οι οποίες θα συνεχίζονται κανονικά και μετά το 2023. Οι πολίτες, λοιπόν, που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με το φυσικό αέριο μπορούν από σήμερα κιόλας να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαδικασία σύνδεσης προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός των κατασκευαστικών εργασιών βάσει της ζήτησης που θα καταγραφεί.

Σχετικά Άρθρα