Κοινωνία Τελευταία Νέα

Τρισάγιο του μακαριστού Μητρ. Κινσάσας Νικηφόρου τέλεσε ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων (είχε έρθει στην Ξάνθη το 2018)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού μητροπολίτη Κινσάσας Κύρου Νικηφόρου τέλεσε σήμερα Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων στην ιερά μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης.

Οι σχέσεις των δύο μητροπολιτών ήταν θερμές αφού ο Μητροπολίτης Ξάνθης στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί στην Αφρική και ειδικότερα στην χώρα του Κονγκό χρηματοδότησε την ανέγερση και λειτουργία ενός δημοτικού σχολείου. Το συγκεκριμένο σχολείο στην Μητρόπολη Κινσάσας και συγκεκριμένα στο Mikalayi (Μικαλάη) όπου φοιτούν σήμερα περίπου 70 μαθητές. Ο Μακαριστός μητροπολίτης Κινσάσας είχε επισκεφθεί την Ξάνθη στις 15 Ιουνίου 2018. (Δείτε εδώ)

Νόσησε από Κορονοϊό

Ο μακαριστός είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό και δυστυχώς η κατάστασή του ήταν αρκετά δύσκολη αφού έπρεπε να διασωληνωθεί εξαιτίας υποτροπής σε υποκείμενα νοσήματα. Μέρες τώρα προσπαθούσαν να τον μεταφέρουν αλλά δυστυχώς δεν εύρισκαν τον τρόπο. Από την Ελλάδα είχε προσφερθεί να τον μεταφέρει με δικά του έξοδα ο διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος αλλά για άγνωστους λόγους αυτή η επιχείρηση καθυστέρησε. Στην κάλυψη των εξόδων για την μεταφορά του μακαριστού Ιεράρχη στην Ελλάδα συνέδραμε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Γεράσιμος Ντούνης με την σύζυγό του Παρασκευή Ντούνη που από την πρώτη στιγμή της εκδηλώσεως της ασθένειας στάθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου. Τελικά υπέκυψε το βράδυ της Τρίτης 27 Ιουλίου στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Στο Ιερό Κελί των Αρχαγγέλων στη Μικρά Αγία Άννα στο Άγιο Ορος τελέστηκε την Παρασκυεή 30 Ιουλίου 2021 η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Κινσάσας. Στην Εξόδιο Ακολουθία τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοαμαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όορυς και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ενώ παραβρέθηκε και ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας, Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος.

Επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’ πληροφορηθείς την κοίμηση του Μητροπολίτη Νικηφόρου τέλεσε Ιερό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής.

Τέλος ο Πατριάρχης Θεόδωρος ανέφερε ότι: «έφυγε ένα αξιόλογο στέλεχος του Πατριαρχείου και μία εξαίρετη μορφή της Εκκλησίας».

Λίγα λόγια για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσα, Yπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Ισημερίας κυρός Νικηφόρος (κατά κόσμον Γεώργιος Κωνσταντίνου) εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη το έτος 1949.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πρακτικό Λύκειο Θεσσαλονίκης εφοίτησε στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Θεσσαλονίκης (1967-1969).

Το έτος 1975 απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1999 ανηγορεύθη διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της ιδίας Σχολής.

Το 1971 εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων. Την 22α Αυγούστου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1977 εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος, διωρισθείς καθηγητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και εν συνεχεία αναπληρωτής Σχολάρχου, το δε 1988, κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους ωρίσθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σχολάρχης.

Το 1978 εχειροτονήθη πρεσβύτερος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομο, προχειρίσθη δε Αρχιμανδρίτης από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιερισσού και Αγίου Όρους κ.Νικόδημο.

Τὸ 1997 παρητήθη από την σχολαρχία της Αθωνιάδος και κατόπιν προσκλήσεως του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ανέλαβε την οργάνωση του πρώτου Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Αργυρόκαστρο.

Από το έτος 2006 μετέχει στην διοίκηση του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», όπου και διδάσκει.

Συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες, ενώ έλαβε μέρος σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την 7η Οκτωβρίου 2010, τη προτάσει της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής.

Σχετικά Άρθρα