slider Τελευταία Νέα

Με χρήματα από την Ξάνθη μαθαίνουν γράμματα στο Κονγκό | φωτογραφίες

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Την πόλη της Ξάνθης επισκέφτηκε την Πέμπτη 14, Ιουνίου 2018 στις 7 η ώρα το απόγευμα στην αίθουσα του γραφείου εξωτερικής ιεραποστολής επί της οδού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και Βλαχοπούλου γωνία (άνωθεν Τράπεζας Αγάπης)  ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσα, Yπέρτιμος και Έξαρχος Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρος ο οποίος μίλησε σχετικά με το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην Αφρική και ειδικότερα στην χώρα του Κονγκό όπου εκεί η μητρόπολη Ξάνθης έχει χρηματοδοτήσει την ανέγερση και λειτουργία ενός δημοτικού σχολείου.

Το συγκεκριμένο σχολείο Βρίσκεται στο Mikalayi (Μικαλάη) και λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο με σκοπό σε λίγο διάστημα να ξεκινήσει τα απογεύματα να λειτουργεί και ως γυμνάσιο. Φοιτούν περίπου 70 μαθητές.

Ο Μητροπολίτης Κινσάσα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την μητρόπολη Ξάνθης και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης κ.Παντελεήμονα για το ιεραποστολικό τους έργο αλλά και όλους τους Ξανθιώτες που βοηθούν από το υστέρημά τους και ζήτησε αυτή βοήθεια να συνεχιστεί γιατί το έργο στο Κονγκό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουνε είναι πολλά και κοπιάζουνε καθημερινά να ανταποκριθούνε στις τρέχουσες ανάγκες…

Μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης τόνισε: «Αδυνατούμε να πληρώσουμε τα έξοδα μισθοδοσίας των δασκάλων στα Ορθόδοξα σχολεία μας. Εδώ δεν υπάρχει δημόσια παιδεία και οι αδελφοί μας αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Επίσης είναι απολύτως αναγκαία η κάλυψη της νοσηλευτικής περίθαλψης. Έρχονται πολλοί φτωχοί ιθαγενείς αδελφοί της περιοχής μας δακρυσμένοι και μας παρακαλούν να πληρώσουμε τα έξοδα για να μπορέσουν να πάνε στο νοσοκομείο».

Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως προβλήθηκε ψηφιακό υλικό σχετικό με την ιεραποστολική δράση.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης το 2016 στο Μικαλάη:

Πληροφοριακά να τονίσουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι μια χώρα 2.345.000 τ.χλμ. με πληθυσμό 71 εκατομμυρίων ανθρώπων και επίσημη γλώσσα τη γαλλική. Πρωτεύουσα είναι η Κινσάσα. Η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε το 1960 από το Βέλγιο, μετά από χρόνια αποικιοκρατίας.

Στην πρωτεύουσα της χώρας εδρεύει η Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας με 135 ενορίες και 35 ιερείς.
Στη νότια επαρχία Κατάγκα εδρεύει η Ιερά Επισκοπή Κατάγκας με έδρα το Κολουέζι, 109 ενορίες και 33 ιερείς.

 

 

Σχετικά Άρθρα