Ο ώμος μπορεί να καταστεί ασταθής και ευαίσθητος σε τραυματισμός, εξαιτίας πολλών παραγόντων. Πρόκειται για μία από τις πιο ευέλικτες αρθρώσεις και τις πιο δραστήριες. Η διαταραχή της ανατομίας του σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή σε αθλητές είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση που φτάνει να αντιμετωπίζεται μέχρι και χειρουργικά.
ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ
Η αρθρίτιδα ώμου είναι η καταστροφή των αρθρικών επιφανειών στην άρθρωση του ώμου, λόγω εκφυλισμού της άρθρωσης στο πέρασμα των χρόνων. Μπορεί να προέλθει και από ένα τραύμα στον ώμο, προκαλώντας εξάρθρημα ή κάταγμα. Περίπου το 35% των ανθρώπων που έχουν υπερβεί τα 60 έτη, ιδίως οι γυναίκες, εμφανίζουν την πάθηση συχνά.
Συμπτώματα αρθρίτιδας ώμου
- Πόνος
- Περιορισμός κίνησης
Αρχικά ο πόνος είναι ενοχλητικός αποκλειστικά κατά την ανύψωση του χεριού πάνω από τον ώμο. Όσο το πρόβλημα εξελίσσεται ο ώμος μπορεί να πονάει και σε κατάσταση ηρεμίας, τη νύχτα στον ύπνο. Σε τελικό στάδιο, η αρθρίτιδα του ώμου έχει προχωρήσει τόσο που ο ασθενής μπορεί να ακούει κριγμό κατά την κίνηση, εξαιτίας της τριβής των φθαρμένων επιφανειών.
Θεραπεία αρθρίτιδας ώμου
Η θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η σοβαρότητα της κατάστασης, το πόσο μεγάλος είναι ο περιορισμός της κίνησης, από τα αποτελέσματα των εξετάσεων και φυσικά από την ηλικία και τη δραστηριοποίηση του ασθενούς.
Αρχικά τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μαζί με ένα ειδικό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα μπορεί να φτάνουν για την ανακούφιση της άρθρωσης. Στο πλαίσιο της συντηρητικής αντιμετώπισης προσφέρουν βοήθεια οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος ή βιολογικών παραγόντων στον ώμο.
Αν η αρθρίτιδα έχει προχωρήσει πολύ και οι συντηρητικές μέθοδοι έχουν πάψει να ανακουφίζουν, τότε προτείνεται η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής. Με καινούργια εμφυτεύματα αντικαθίστανται οι φθαρμένες περιοχές. Μετεγχειρητικά ο ώμος κινείται σε όλο το εύρος κίνησης, χωρίς ενοχλήσεις.
ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στον ώμο και συγκεκριμένα στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Η πάθηση δεν σχετίζεται με οστεοπόρωση ή τραυματισμούς.
Συμπτώματα ασβεστοποιού τενοντίτιδας
Όταν τα άλατα απλά εναποτίθενται στον ώμο δεν προκαλούν ιδιαίτερα συμπτώματα και μπορεί ούτε πόνο. Όταν όμως πλέον έχουν συσσωρευτεί και ο οργανισμός προσπαθεί να τα απορροφήσει, τότε ο πόνος είναι οξύς και μοιάζει με ένα διαρκές βελόνιασμα. Η αντανάκλαση του πόνου εξαπλώνεται σε όλο το χέρι, με τη δυσκαμψία να δυσχεραίνει ακόμα και την πιο απλή κίνηση.
Θεραπεία ασβεστοποιού τενοντίτιδας
Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να εξαλείψει ακόμα και το 80% των συμπτωμάτων. Η ξεκούραση της άρθρωσης, η λήψη αντιφλεγμονωδών χαπιών και οι ενέσεις κορτιζόνης στην περιοχή, βοηθούν ολοκληρωτικά κάποιους ασθενείς.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια, γιατί ο πόνος καταντάει να γίνεται ανυπόφορος. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η αρθροσκοπική αφαίρεση των ασβεστώσεων. Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης είναι πολύ υψηλά και ο ασθενής αναρρώνει τάχιστα. Την ίδια ημέρα κιόλας παίρνει εξιτήριο.
Σε κάθε περίπτωση ο ορθοπεδικός είναι εκείνος που θα σας δώσει σαφείς οδηγίες για να αντιμετωπίσετε σωστά κάθε πάθηση ώμου και σύμπτωμα.