Κοινωνία Τελευταία Νέα

Iσχιαλγία, δισκοκήλη, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα – Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Παθήσεις που επηρεάζουν τους σπονδύλους, επηρεάζουν ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η αντιμετώπισή τους κρίνεται αναγκαία πριν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, ώστε ο ασθενής να αποφύγει το χειρουργείο.

Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία είναι ένα σύμπτωμα και όχι η νόσος. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην περιοχή γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται είτε στην ίδια την άρθρωση, στα πλάγια, είτε να αντανακλά μέχρι το γόνατο. Μπορεί να προέρχεται από την περιοχή της μέσης, με τη δημιουργία κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου, όπου κάποιο νεύρο παγιδεύεται και εκδηλώνεται πόνος.

Όταν ο πόνος στο ισχίο είναι ήπιος, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική. Με την ξεκούραση, τη χρήση ειδικών φαρμάκων, τις εγχύσεις ειδικών ουσιών στην σπονδυλική στήλη και τη φυσικοθεραπεία, ορισμένοι ασθενείς καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Σε προχωρημένη αρθρίτιδα της νόσου, η ισχιαλγία αντιμετωπίζεται επεμβατικά, με αντικατάσταση της φθαρμένης επιφάνειας με εμφυτεύματα από τιτάνιο. Η επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης γίνεται βάσει νευρολογικής εικόνας, σταδίου της πάθησης και σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Δισκοκήλη

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αντιμετωπίζεται συχνά με χειρουργείο. Ωστόσο το πραγματικό ποσοστό που χρειάζεται αυτό το χειρουργείο είναι 1 στους 10!

Η κήλη αυτή παρουσιάζεται όταν το «μαξιλαράκι» το οποίο υπάρχει στον δίσκο αφυδατώνεται λόγω της καθημερινής καταπόνησης. Συνήθως εμφανίζεται στην οσφυϊκή μοίρα ή στον αυχένα.

Τα συμπτώματα που δημιουργεί η δισκοκήλη είναι ο πόνος στα κάτω ή άνω άκρα, οι βελονιές ή αιμωδίες και η αδυναμία των μυών. Ωστόσο υπάρχουν και ακραία συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για επίσκεψη στον χειρουργό και πιθανότητα επέμβασης. Αυτά είναι η αύξηση του πόνου και του μουδιάσματος τόσο ώστε να καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι και να εμποδίζουν ολοκληρωτικά τις καθημερινές του δραστηριότητες. Σε τελικό στάδιο (σπάνια) ο ασθενής χάνει έως και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Η μέθοδος εκλογής της αποκατάστασης της δισκοκήλης είναι η μικροδισκεκτομή, όπου μέσω μιας μικρής οπής και αναίμακτα, αφαιρείται το κομμάτι του δίσκου που προπίπτει.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Πρόκειται για μία συχνή πάθηση, που επηρεάζει ολόκληρη την σπονδυλική στήλη ή ακόμα και τις περιφερικές αρθρώσεις, τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα.

Το κύριο σύμπτωμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας είναι ο οξύς πόνος, ο οποίος αρχικά εντοπίζεται χαμηλά στην λεκάνη ή στον αυχένα και χειροτερεύει τις πρώτες πρωινές ώρες, κάνοντας τον ασθενή να ξυπνάει από τον ύπνο του. Η πάθηση αυτή, αντίστροφα με την κλασική οσφυαλγία, βελτιώνεται με την άσκηση και επιδεινώνεται με την ξεκούραση.

Αφού πραγματοποιηθεί μία μαγνητική τομογραφία, η οποία θέτει μία έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, στην συνέχεια ο γιατρός θα προτείνει τα κατάλληλα θεραπευτικά μέσα (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, βιολογικοί παράγοντες κ.α.) προκειμένου ο ασθενής να γίνει πάλι λειτουργικός και να ζει μια φυσιολογική ζωή.

Κωνσταντίνος Σταραντζής

Ορθοπεδικός Χειρουργός

www.starantzis.com/

Σχετικά Άρθρα