ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

16 ευρώ την μέρα σε κάθε εθνοφύλακα αλλά και αυτά φορολογημένα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/02/2021

Των:              Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Αντώνιου Μυλωνάκη, Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:   «Επαναπροσδιορισμός του Νομικού Πλαισίου περί της Εθνοφυλακής»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με απάντησή σας (Φ.900α/2196/16703/6-11-2019) σε σχετική ερώτησή μας (1296/15-10-2019 Βουλής των Ελλήνων), το ΥΠΕΘΑ θα προχωρούσε, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, στον επαναπροσδιορισμό του νομικού πλαισίου του θεσμού της Εθνοφυλακής. Με αυτό θα επιτυγχανόταν, τόσο ή αναβάθμιση του άνω θεσμού, όσο και η επίλυση ζητημάτων, που άπτονται στην απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνοφυλακής.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του εν λόγω θεσμού, ενίοτε, προκύπτουν ζητήματα εργασιακής φύσεως και ασφαλιστικής κάλυψης. Υφίσταται ένα ασταθές και μη ξεκάθαρο καθεστώς παροχής υπηρεσιών των Εθνοφυλάκων, των οποίων, σημειωτέο, η προσφορά έργου είναι ανώτατης σπουδαιότητας. Επί παραδείγματι, η φορολογική διοίκηση και ο ΟΑΕΔ αντιμετωπίζουν τους Εθνοφύλακες ως εργαζόμενους, η πρώτη, δε, ακόμα και ως μισθωτούς, ενώ ο Ελληνικός Στρατός και το ΕΦΚΑ τους χαρακτηρίζουν, ρητά ή σιωπηρά, ως εθελοντές! Η δε ημερήσια αποζημίωσή των ανωτέρω, ως «μη έχουσα την έννοια του εργατικού ημερομισθίου», δεν συνεπάγεται, ούτε ασφάλιση, ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά θεωρείται ως παροχή «για την κάλυψη δαπανών διατροφής, ιματισμού και υποδήσεως».

Φορολογείται, μάλιστα, η προηγούμενη κανονικά, όπως και το σύνολο των σχετικών μηνιαίων αποδοχών άνω των 300 ευρώ, στις οποίες διενεργείται παρακράτηση ποσού, με συντελεστή 20% επί του συνόλου των εν λόγω αποδοχών. Το θέμα της παρούσας αφορά σε εκατοντάδες οικογένειες, πολλών εκ των οποίων οι βασικοί χρηματικοί πόροι, δυστυχώς, βασίζονται στις αποζημιώσεις από τις υπηρεσίες ενός μέλους της οικογένειας που υπηρετεί στην Εθνοφυλακή. Πρόκειται για μία κατάφωρη αδικία. Η ρύθμιση των άνω θεμάτων εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας.

Η παρατεινόμενη μη επίλυση των ανωτέρω εκκρεμών ζητημάτων των εθνοφυλάκων, τόσο σε εργασιακό, όσο και σε μισθολογικό επίπεδο, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, καλύπτουν πάγιες, βασικές και μόνιμες ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, είναι απαράδεκτη. Ως εκ τούτου, χρειάζονται άμεσα οι σχετικές παρεμβάσεις από την αρμόδια πολιτική ηγεσία της χώρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. 1.    Προτίθεσθε να εγκύψετε ουσιαστικά στα ως άνω φλέγοντα ζητήματα λειτουργίας της Εθνοφυλακής, προκειμένου, διά μέσου των απαιτούμενων και απαραίτητων ενεργειών σας, να διασφαλίσετε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των Εθνοφυλάκων, προβαίνοντας, αφενός, σε μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων Εθνοφυλάκων (έστω ως μερική απασχόληση, με αξιολόγηση της καταλληλότητας αυτών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα), και αφετέρου, σε καθιέρωση δεδομένου μισθολογίου των εν λόγω (διαμορφούμενο κλιμακωτά, ανά τακτό χρόνο προϋπηρεσίας τους, ανεξάρτητα του επιδόματος ένδυσης, υπόδησης και σίτισης αυτών), καθώς και σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αποδοχών τους, αλλά και σε διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους, κλπ;
  2. 2.    Πότε προσδιορίζετε χρονικά την σύνταξη αναβαθμισμένου και επικαιροποιημένου νομικού πλαισίου «περί Εθνοφυλακής» και την έναρξη ισχύος αυτού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Η απάντηση του Υπουργείου

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.:    Ερώτηση 4628/01-03-2021 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Επαναπροσδιορισμός του Νομικού Πλαισίου περί της Εθνοφυλακής», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν.1295/1982 (Α’126), στους Εθνοφύλακες, εφόσον χρησιμοποιούνται σε τακτικές ή ειδικές αποστολές, δύνανται να τους χορηγούνται αποδοχές, τροφή, ιματισμός και υπόδηση.

Με την παρ.5 του άρθρου 8 του ν.3257/2004 (Α’143) καθορίζεται, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η ημερήσια αποζημίωση που παρέχεται στους εθνοφύλακες μόνον για την αντιμετώπιση των δαπανών τροφής, ιματισμού και υπόδησης τους, όπως προβλέπονται στην παρ.2 του άρθρου 7 του ν.1295/1982, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την φρούρηση αποθηκών πυρομαχικών, καυσίμων, υλικών επιστράτευσης και λοιπών εγκαταστάσεων του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ).

Το ύψος της υπόψη αποζημίωσης καθορίστηκε με την πλέον πρόσφατη ΚΥΑ, υπό στοιχεία ΥΑ. Φ. 841/1/1065925/Σ.443 (Β’180/2021), για το τρέχον έτος, στο ποσό των δεκαέξι (16) ευρώ ημερησίως. Το ποσό της εν λόγω αποζημίωσης, σε εφαρμογή σχετικών εγγράφων οδηγιών που παρασχέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠ.ΟΙΚ.), αντιμετωπίζεται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία (παρ. 3 του άρθρου 12 του ν.4172/2013) και υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011.

Η προαναφερθείσα αποζημίωση, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, δεν έχει την έννοια του εργατικού ημερομισθίου, καθόσον δεν δημιουργείται εξαρτημένη σχέση εργασίας, μεταξύ της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και των ιδιωτών Εθνοφυλάκων.

Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι, οι Εθνοφύλακες, δεν αποτελούν προσλαμβανόμενο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσωπικό, αλλά προσωπικό που «κατατάσσεται» ή που «καλείται να υπηρετήσει» υπό τα όπλα και μάλιστα με συγκεκριμένη αποστολή, επομένως δεν δύνανται να διασφαλιστούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα για αυτούς.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ληφθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, οι Εθνοφύλακες δεν μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι κατά το χρονικό διάστημα που υπηρετούν στην εθνοφυλακή και απασχολούνται σε τακτικές αποστολές, όπως η φρούρηση των εγκαταστάσεων του ΣΞ, εφόσον:

  • •         Παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) της χώρας απασχολούμενοι εθελοντικά σε συγκεκριμένο έργο, με συγκεκριμένο τακτικό ωράριο, χρονική διάρκεια και καθήκοντα, ανεξαρτήτως του ότι δεν δημιουργείται σχέση εξαρτημένης εργασίας.
  • •         Οι αποδοχές που λαμβάνουν (έξοδα μετακίνησης, τροφής, ιματισμού και υπόδησης) λαμβάνονται υπόψη ως αμοιβή για παροχή υπηρεσιών υπό τη μορφή απασχόλησης και στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας εμφανίζονται ως φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό και με δεδομένο ότι, η φορολόγηση της εν λόγω αποζημίωσης αποτελεί, ενδεχομένως, αντικίνητρο στην προσέλκυση νέων προκειμένου να συμμετάσχουν στον θεσμό της Εθνοφυλακής, έχει ζητήσει εγγράφως, από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, από το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει το ζήτημα της φορολογικής αντιμετώπισης της υπόψη αποζημίωσης, καθώς επίσης και την τυχόν δυνατότητα της απαλλαγής της από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011.

Σε κάθε περίπτωση, από τον Αύγουστο του 2019 η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία, στο πλαίσιο της διαρκούς ετοιμότητας και επαύξησης της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με στόχο την αποτροπή προκλήσεων και ./.

την επιτυχή αντιμετώπιση των απειλών, καθώς επίσης και της αναγνώρισης από την Πολιτεία του σημαντικού ρόλου που επιτελούν οι Εθνοφύλακες, έδωσε κατευθύνσεις για την αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής.

Κατόπιν αυτού, η Διεύθυνση Εθνοφυλακής του ΓΕΣ εκπόνησε και           εξέδωσε διαταγή για την επαύξηση της επιχειρησιακής

ετοιμότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Μονάδων Εθνοφυλακής προκειμένου αυτές να εκπληρώνουν αποτελεσματικά τις αποστολές τους, μέσω στοχευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, που ανελήφθησαν για:

  • •        Την αύξηση του ποσοστού επάνδρωσης των Μονάδων Εθνοφυλακής, κυρίως του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
  • •        Την αύξηση της συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, καθιερώθηκε η διαδικασία παρακολούθησης της συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση της Κυριακής κατά μήνα, εξάμηνο και έτος, καθώς και επιβράβευσης των πρώτων Μονάδων Εθνοφυλακής με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής Εθνοφυλάκων σε αυτή κατ’ έτος. Η δράση είχε σημαντικά αποτελέσματα, παρά τη λήψη των μέτρων για την υγειονομική κρίση, επιτυγχάνοντας το 2020 να παρουσιαστεί ο μεγαλύτερος μέσος όρος συμμετοχής Εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση από το έτος 2017, που συγκροτήθηκε η Διεύθυνση Εθνοφυλακής, στο ΓΕΣ, και τηρούνται στατιστικά στοιχεία και με μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών τον Σεπτέμβριο (8.401 Εθνοφύλακες) και τον Μάιο (8.018 Εθνοφύλακες) του 2020.
  • •        Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Μονάδων Εθνοφυλακής. Συγκεκριμένα, εκδόθηκε διαταγή με οδηγίες για την περαιτέρω αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ΤΕΘ για το 4μηνο Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος 2020 και το έτος 2021, με επιδίωξη τη συμμετοχή του συνόλου των Εθνοφυλάκων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες (Βολές-Ασκήσεις-Δοκιμές Σχεδίων), πάντα με βασικό κριτήριο «η εκπαίδευση να είναι σύμφωνη με την επιχειρησιακή τους αποστολή», τη συμμετοχή των Μονάδων Εθνοφυλακής σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων Εκστρατείας των Σχηματισμών, και σε ημέρες εκτός Κυριακής, και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των Εθνοφυλάκων σε αυτές, σε εθελοντική βάση και χωρίς οικονομική επιβάρυνση της Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις καθορισθείσες διαδικασίες, καθώς και την παρότρυνση των Εθνοφυλάκων να συμμετέχουν, διαρκώς και σε κάθε ευκαιρία, σε Εθνικές Ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, όπως η ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», επί εθελοντικής βάσης, επιπλέον του προσωπικού που καλείται κάθε φορά με ΦΑΠ, αναλόγως του σχεδιασμού των αντιστοίχων ασκήσεων. Αποτέλεσμα, η συμμετοχή ικανού αριθμού Εθνοφυλάκων στις προαναφερόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με τη συναφή βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των Εθνοφυλάκων και τον καλύτερο συντονισμό των Μονάδων Εθνοφυλακής με τις λοιπές Μονάδες του Στρατού Ξηράς.
  • •        Την ανάδειξη του θεσμού της Εθνοφυλακής, με διάφορες δράσεις όπως η αναβάθμιση της ιστοσελίδας της, η ένταξη της προσφοράς της σε ειδική επετειακή έκδοση του ΓΕΣ, η έκδοση εξαμηνιαίου περιοδικού κ.λπ.
  • •        Την ανύψωση του ηθικού των Εθνοφυλάκων, με την, μεταξύ άλλων, προτροπή για απευθείας διαβίβαση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτάσεών τους ή και απόψεών τους για την βελτίωση του θεσμού, ενώ καθιερώθηκε και η χορήγηση διακριτικού χρόνου υπηρεσίας Εθνοφυλάκων για τα δέκα και δεκαπέντε έτη. Επίσης, χορηγήθηκαν παροχές επιβράβευσής τους όπως η είσοδος στα Στρατιωτικά Πρατήρια και στις Στρατιωτικές Λέσχες (πλην ΛΑΕΔ και ΛΑΦ Θεσσαλονίκης) μελών οικογενειών των Εθνοφυλακών που συνοικούν ή και των τέκνων τους που φοιτούν σε τόπο μακράν της μόνιμης κατοικίας τους. Παράλληλα, εντάχθηκαν σε εταιρικό πρόγραμμα του ΣΞ με την Τράπεζα Πειραιώς, στον παραθερισμό στα ΚΑΑΥ, ενώ τους παρασχέθηκε η δυνατότητα, της άπαξ ετησίως, πραγματοποίησης αιματολογικών εξετάσεων με μέριμνα των μονάδων Υγειονομικού του ΣΞ.
  • •        Την ενίσχυση των δεσμών με την τοπική κοινωνία, όπως συμμετοχή σε δράσεις των τοπικών κοινωνιών με έμφαση στον εθελοντισμό και στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Τέλος σας γνωρίζουμε, ότι η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία τιμά την αποστολή και το έργο των Εθνοφυλάκων, γνωρίζει τα ζητήματα τα οποία τους απασχολούν και μεριμνά διαρκώς για την βελτίωση των συνθηκών, υπό τις οποίες υπηρετούν, ενώ παράλληλα δρομολογεί δράσεις για την επίλυσή τους τόσο με την επεξεργασία ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου όσο και με παρεμβάσεις σε συναρμόδια Υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σχετικά Άρθρα