Κοινωνία Τελευταία Νέα

Πως 2 Μητροπολίτες Ξάνθης έφτιαξαν 2 ναούς Αγ. Πολύκαρπου …εν όψει της σημερινής γιορτής

Του Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Τον Δεσπότη τον έλεγαν Πολύκαρπο κι ήταν απ’ τους πιο σπουδαίους. Ήρθε απ΄την Κιουτάχεια όπου ήταν Μητροπολίτης το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή. Στην Ξάνθη ο Πολύκαρπος Ψωμιάδης ίδρυσε τα Ορφανοτροφεία Αρρένων (στην ΙΜ. Ταξιαρχών) και Θηλέων (στην οδό Βενιζέλου). Βρήκε χρήματα και στήριξε τα ορφανά των προσφύγων κι ήταν δραστήριος και πρωταγωνιστής.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία εκκλησίας στη “γειτονιά των Μικρασιατών” (Γυμναστήριο) και την ονόμασε Αγ. Πολύκαρπου. Λένε ότι ήταν φίλος και υποστηρικτής του Ελ. Βενιζέλου κι όταν οι Αντιβενιζελικοί αρνήθηκαν να τον φιλοξενήσουν στη Ξάνθη, ο Πολύκαρπος τον κράτησε στο Μητροπολιτικό μέγαρο.

Μερικοί λένε ότι όταν επικράτησαν στη πολιτική οι αντίπαλοι του Βενιζέλου, τα “αντίποινα” έφτασαν μέχρι τη Ξάνθη, αλλάζοντας το όνομα της εκκλησίας και δίνοντας αυτό του Βασιλιά Κωνσταντίνου (Αγ. Κων/νου – Ελένης). Κάποιοι πιστεύουν ότι το ίδιο συνέβη και στην κεντρική οδό απ’ τη πλατεία στη παλιά Ξάνθη που από Βενιζέλου έγινε Βασιλέως Κων/νου.

Στο σήμερα, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων αφιέρωσε την εκκλησία στο προαύλιο του Γηροκομείου Ξάνθης (ορεινή περιοχή προς Σιράκο) στον Άγ. Πολύκαρπο (βλ. φωτο) που επιτέλους ξανα έχει μια θέση στην Ξάνθη……

Σχετικά Άρθρα