Γυναίκα και Παιδί Τελευταία Νέα

Aντιμετώπιση καταρράκτη ματιών – Hσύγχρονη διαθλαστική επέμβαση σε λίγα λεπτά

Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν θολώνει ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού, ο οποίος φυσιολογικά είναι διαυγής και η θέση του είναι πίσω από την ίριδα. Η πιο συνήθης αιτία για την εμφάνιση καταρράκτη είναι η πάροδος της ηλικίας. Ωστόσο και νέοι και παιδιά μπορούν να εμφανίσουν πιο σπάνια εξαιτίας τραυματισμών ή ακτινοβολίας ή κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική και διενεργείται αποκλειστικά από χειρουργό οφθαλμίατρο. Καμία σταγόνα ή φάρμακο δεν μπορεί να καλυτερεύσει τα συμπτώματα του καταρράκτη αλλά ούτε και να αναχαιτίσει την εξέλιξή του.

Φακοθρυψία

Η μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια ονομάζεται φακοθρυψία και με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα μηχανήματα μαζί με τον έμπειρο χειρουργό, ολοκληρώνουν μέσα σε 15 λεπτά την επέμβαση, χωρίς πόνο και με μεγάλη ασφάλεια.

Το μάτι αναισθητοποιείται προεγχειρητικά με ειδικές σταγόνες ώστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο καταρράκτης να σπάσει σε πολύ μικρά κομμάτια και να απορροφηθεί από το μηχάνημα.

Αφού το μάτι καθαριστεί, έπειτα τοποθετείται ένας ειδικός φακός, ο οποίος πρόκειται να μείνει για όλη τη ζωή του ασθενούς στο μάτι, εξασφαλίζοντας καλή όραση. Πριν γίνει η επέμβαση ο ασθενής δεν πρέπει να εμφανίζει προβλήματα με την ωχρά κηλίδα ή με το οπτικό νεύρο.

Μετά την επέμβαση

Μετεγχειρητικά ο ασθενής πάει σπίτι του και την επόμενη μέρα μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου τις καθημερινές του δραστηριότητες. Για μία εβδομάδα χρειάζεται να βάζει σταγόνες στα μάτια του και να μην τα τρίβει ή τα ξεπλύνει με νερό.

Χειρουργός Οφθαλμίατρος – ΘεσσαλονίκηΚάλτσος Κωνσταντίνος

Ιστοσελίδα: ophthalmiatros-thessaloniki.gr

Σχετικά Άρθρα