Ατζέντα Τελευταία Νέα

Νέα κινητοποίηση αύριο Τετάρτη από τους Φοιτητές της Ξάνθης

Το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα μείνει στα χαρτιά! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Τις προηγούμενες βδομάδας χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά κινητοποιήθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση και στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Οι φοιτητικοί σύλλογοι με μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους στο πλευρό μας σπάσαμε στην πράξη την απαράδεκτη κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, χαλάσαμε τα σχέδια της κυβέρνησης! Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν ξανά οι Σχολές μας! Μετά από σχεδόν ένα μήνα συνεχόμενων και κλιμακούμενων κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις, με χαρακτηριστικές τις εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου-έκτρωμα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας-με εξαίρεση τα στελέχη της ΝΔ- μετά από αποκλεισμούς ιδρυμάτων πανελλαδικά αλλά και περιστατικά συλλήψεων, διώξεων και σκληρής καταστολής, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε την επιλογή να καταθέσει νύχτα το επίμαχο νομοσχέδιο με ακόμα πιο σκληρές διατάξεις. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να περάσουν τα σχέδιά τους! Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τις σπουδές και τις ζωές μας

Νόμιζαν ότι με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων θα σταματήσουν τον αγώνα μας, για να μπορούν ανενόχλητοι να νομοθετούν με πρόσχημα την πανδημία και με τις σχολές μας κλειστές για αυτό και έναν χρόνο τώρα ψήφισαν 113 αντιλαϊκά νομοσχέδια”. Τους χαλάσαμε τα σχέδια! Αποτελεί κοροϊδία, η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στα ΜΜΜ, να επικαλείται την απαγόρευση των συναθροίσεων για την «προστασία της δημόσιας υγείας»!!


Το σχέδιο για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει!


Οι απαγορεύσεις, η ένταση της καταστολής αλλά και ο σχηματισμός δικογραφίας για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους για να βάλουν στο χέρι όσους διεκδικούν. Για αυτό η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη ενισχύουν την καταστολή σε βάρος όσων κινητοποιούνται και διεκδικούν, φοιτητών, μαθητών εργαζομένων, χτυπάνε τα δικαιώματα μας.
Δε θα ανεχτούμε να μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες! Ξέρουμε πολύ καλά πως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι κάμερες, αποτελούν διαχρονικά βασική επιδίωξη όλων κυβερνήσεων και των πολιτικών τους με αντίστοιχα πορίσματα, νομοσχέδια, διατάξεις κλπ.


Σαν τον κλέφτη η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή το νομοσχέδιο τις προηγούμενες μέρες, συνοδευόμενο από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία και προβλέπονται επιπλέον «δωράκια» – έσοδα από τις διαγραφές και τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών. Η δύναμη του φοιτητικού κινήματος τους τρομάζει και προσπαθούν να διαλύσουν κάθε δυνατότητα των φοιτητών να διεκδικούν. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης, είτε ακόμη και χρηματική ποινή, σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις. Τα πειθαρχικά συμβούλια που θα συγκροτούνται θα κληθούν ακόμη και να διαγράφουν οριστικά φοιτητές που τελούν πράξεις “παραβατικές”, στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών. Το κόστος σπουδών μεταφέρεται στις πλάτες των φοιτητών, ενώ όσα κατακτήθηκαν με αγώνες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να πετιούνται έξω από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Η αναβάθμιση των σχολών γίνεται με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό έρχεται να ισχύσει ακόμα και για το εν ενεργεία 1ο έτος δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών που θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των επί πτυχίο εξεταστικών, οι οποίες διευκολύνουν τη λήψη πτυχίου, δυσχεραίνοντας τους ήδη εντατικοποιημένους ρυθμούς εξεταστικής.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρούν να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας, με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα πριμοδοτεί τα ιδιωτικά κολέγια. Πατώντας πάνω στα βήματα των τελευταίων κυβερνήσεων με την αναγνώριση των 3ετών προγραμμάτων σπουδών η Κυβέρνηση, πιστή και αυτή στην υλοποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, ισοτίμησε τα πτυχία μας οδηγώντας στην πολυκατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων για να πετύχει την συμπίεση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων προς τα κάτω.


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 25/01 μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.


Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές! Για αυτό ζωντανεύουμε τις σχολές μας και ενεργοποιούμε τους συλλόγους μας μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις. Οι φοιτητικοί σύλλογοι ενωμένοι, βγαίνουμε δυναμικά στο δρόμο και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό θα βγούμε και πάλι μπροστά μέχρι να νικήσουμε. Οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μόνο η αρχή. Το νομοσχέδιο αυτό δε θα περάσει!
Με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές! Όχι σε αστυνομία και διαγραφές!

  •  Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!!
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.
  •  Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  •  Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!
  •  Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες! Καμία συμμετοχή φοιτητών στα πειθαρχικά συμβούλια!
  •  Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.
  •  Να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία των Ιδρυμάτων για να ανοίξουν οι σχολές μας.
  • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.
  •  Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
  • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
  •  Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων.
  •  Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!


Προχωράμε σε κινητοποίηση την Τετάρτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στην Κεντρική Πλατεία στις 13:00 καλώντας τον Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης και τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης να πάρουν αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις ώστε να δράσουμε από κοινού.

Σχετικά Άρθρα